НАШІ БІЙЦІ ТАМ ВОЮЮТЬ, А МИ ТУТ ПОВИННІ ЗАХИЩАТИ ЇХНІ ІНТЕРЕСИ

В одному з березневих номерів нашої газети ми повідомляли про те, що з грудня минулого року при РДА діє районний комітет допомоги солдатським матерям, дружинам і учасникам АТО, який очолює Олеся Мілютіна. Співпраці з нею та всіма структурними підрозділами і службами, які можуть посприяти в їх справі, шукають двоє ентузіастів – голова районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Михайло ТЕНЯК та його заступник, керівник первинного Виноградівського осередку Володимир КЛИМЧУК, які працюють над створенням окремої, політично не заангажованої громадської організації учасників, ветеранів АТО з метою захисту їх прав. Отож, їхня розповідь  про задум та його втілення в життя: Михайло ТЕНЯК: «Так, наш активіст, інвалід війни, ліквідатор аварії на ЧАЕС    Володимир Климчук дійсно є ініціатором створення цієї громадської організації. До неї, крім учасників АТО,  будуть входити і волонтери, і сім’ї постраждалих, члени родин, які втратили годувальника. Позаяк у нашій громадській організації «чорнобильців» він займається захистом їх інтересів, соціальних та юридичних прав, то й дав нам поштовх у справі заснування нової громадської організації, яка б надавала підтримку учасникам АТО. Саме вони й звертаються до нього з приводу консультацій та порад,  адже багатьом із них відомо, що ми – одна з організацій, яка активно через суди дійсно захищає інтереси своїх членів. Ми співпрацюємо з заступником начальника управління – начальником відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталією Володимирівною Омелянюк, яка курирує і «чорнобильців», і учасників АТО.  В нас уже налагоджено канали, взаємозв’язки, маємо довіру. Особисто я беру на себе оформлення всієї дозвільної документації, виготовлення печатки, бланків новоствореної організації, подаю до райдержадміністрації соціальні програми, представляю її інтереси в органах влади».
Володимир КЛИМЧУК:«А я працюю безпосередньо з людьми. Зустрічаюся з учасниками АТО, вивчаю їхні проблеми (а їх, до слова, є дуже багато). Найперше проблемне питання, з яким доводиться повсюдно стикатися – вони не мають статусу учасника бойових дій. У нас є списки поранених бійців. Проте навіть вони не мають цього статусу. Його отримання – непроста процедура, копітка праця. Свого часу нам, «чорнобильцям», ніхто нічого не радив, не консультував як захищати свої права та добиватися справедливого соціального та юридичного захисту».
Михайло ТЕНЯК: «Ми, так би мовити, набивавали собі шишки, але ж зате маємо й певний досвід, такий необхідний учасникам АТО – адже їм ще належить пройти тим же шляхом, яким пройшли ми, воюючи з чиновницьким бюрократичним державним апаратом, буквоїдами, через які ми змушені були оббивати пороги, по декілька разів, ніби по спіралі, звертаючись до одних і тих же установ у пошуках підтверджуючих довідок. А які надії ми покладали на «єдине вікно»! Але ж ні – не змінилося нічого: несіть-но бюрократам довідку за довідкою. Благо, громадська організація – це юридична особа, котру захищає Закон України «Про інформацію».  Нехай-но спробує якась установа не відповісти нам, як Всеукраїнській громадській організації, на наш офіційний запит-лист. Є встановлений законодавством термін, упродовж якого ми маємо отримати відповідь. В учасників АТО така ж процедура захисту прав і встановлення статусу учасника бойових дій, як і в нас, «чорнобильців». Проте через юридичну особу, тобто, громадську організацію це робити набагато легше і простіше. Ми ж наразі – на стадії її створення, збираємо списки учасників АТО, формуємо первинний осередок – наш кістяк, який буде засновником організації, розробляємо її Статут, маємо вже певні напрацювання. Недарма за консультацією до нас звертаються люди і з Хуста, і з Іршави, просять: «Люди добрі! Допоможіть нам, бо в нас тут ніхто не хоче цим займатися». А щодо наших спеціалістів із владних структур, то не один із місцевих чиновників, до яких ми зверталися з приводу створення громадської організації для підтримки учасників АТО, нам казав: «А воно вам треба?»…
Володимир КЛИМЧУК: «Натомість ми налагоджуємо співпрацю з військкоматом, міліцією, СБУ, військовослужбовцями, волонтерами, керівниками органів місцевого самоврядування, словом, із тими людьми, які можуть надати нам певну інформацію чи допомогу в нашій роботі. Ми ж бо взяли на себе всю цю відповідальність. Маємо намір допомагати учасникам АТО насамперед в оформленні статусу учасника бойових дій, відтак у належному отриманні всіх відповідних пільг, зокрема, щодо вирішення питань соціального, юридичного і медичному захисту. Коли державні мужі говорять із високих трибун, то обіцяють ледь не золоті гори. Візьмімо, для прикладу, тезу «Земельні ділянки – для учасників АТО». А людям, які повертаються з війни, кажуть: «А ви знаєте, у нас уже землі немає». І учасники АТО повинні бути готові до того, що не все з обіцяного легко здобути. А інформацію маємо ми, «чорнобильці», бо вже стикалися з аналогічними проблемами. Тому учасники АТО та члени їх сімей при потребі можуть звертатися до мене (мій номер телефону: 095-67-97-884). Наш офіс – на 4-му поверсі готелю «Виноградів» (Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль Україна»). Ми вирішили так: кожен повинен внести й свою лепту в справу перемоги на Сході країни. Наші бійці там воюють, ризикуючи життям і здоров’ям, а ми тут повинні захищати їхні інтереси».
Ганна КОБАЛЬ