НАРДЕП СПІЛКУВАВСЯ З ГРОМАДАМИ

Наприкінці минулого тижня народний депутат України Іван Балога здійснив візит на Виноградівщину, під час якого спільно з т. в. о. районної державної адміністрації Юдітою Петеі та головою районної ради Олегом Любимовим провів чергові зустрічі з жителями населених пунктів нашого району. Цього разу народний обранець спілкувався із керівниками органів місцевого самоврядування, депутатським корпусом та активом Вилока, Під виноградова і Фанчикова. Під час зустрічі обговорено ряд важливих соціальних проблем у даних населених пунктах та шляхи їх вирішення.
У вступному слові Іван Іванович проінформував про роботу у Верховній Раді, а також зазначив, що попри непросту ситуацію на Сході, в цілому в державі необхідно проводити реформи, а ми мусимо бути учасниками цього процесу. Позаяк зустріч збігається з обговоренням концепції добровільного об’єднання територіальних громад, висловив своє бачення з цього приводу. Передбачається, що на добровільних засадах об’єднаються громади (села, селища, міста), які знайдуть точки дотику, близькість розміщення, бажання спільно працювати. Вони самостійно будуть вирішувати своє фінансове забезпечення, соціально-економічні дотації, субвенції, направлення різних державних грантів для вирішення проблем своїх громад. Також, за його словами, даний діалог відбувається, щоб порадитися з представниками громади, почути їхні зауваження і виробити спільну думку, щоб від цього об’єднання в майбутньому лише мали позитив. Для того, щоб ця робота була ефективнішою, народний обранець запропонував кожному населеному пункту розробити перспективний план розвитку своєї громади, в якому будуть викладені пропозиції та можливості власної участі в їх вирішенні, а також своє бачення, де потрібна допомога влади. Наразі в районі працює єдина команда, немає жодних протиріч, тому питання тої чи іншої громади вирішуються разом, докладають спільні зусилля, аби вони успішно реалізовувалися.
Крім того, Іван Балога висловив готовність під час дискусії вислухати прохання мешканців  населених пунктів щодо внесення змін до тих чи інших законів, положення до яких вже можливо застаріли або доручення, які потрібно піднімати у законодавчому руслі. Але все ж таки більшу увагу він сконцентрував на тому, як розвивається громада сьогодні і плани на майбутнє.
Про те, якою планується модель формування об’єднаних територіальних громад у нашому районі, зваживши всі плюси і мінуси, а також про напрацювання щодо вирішення питання будівництва сміттєпереробного комплексу поінформувала Юдіта Петеі. Олег Любімов зазначив, що завдяки тісній співпраці всіх гілок влади вперше до нас в район пришли великі кошти – на останній сесії районної ради між усіма населеними пунктами розподілено 20 млн. грн.. Наразі доволі успішно вирішується одне з найболючіших питань – дороги.
Торкнулися і питань, які турбують мешканців населених пунктів. А це зокрема, чи не найболючіше на сьогодні – ціна та рахунки за спожитий газ. Під час зустрічі жителі Вилка звертали висловлювали обурення щодо відміни курсування дизель-поїздів, незадовільної роботи філій «Ощадбанку», піднімали питання зведення спортивного залу та діяльності школи мистецтв. Також попросили сприяння у виготовленні проектно-кошторисної документації для будівництва централізованої каналізації.
Під час зустрічі у Підвиноградові йшла розмова про обладнання харчоблоку у місцевій школі, проведення ремонту доріг та про централізоване водопостачання. У Фанчикові обговорювали проведення ремонтних робіт у бюджетних установах та перехід на альтернативні джерела опалення.
Іван Балога запевнив, що й надалі буде захищати і відстоювати інтереси своїх земляків у вищому законодавчому органі України, працюватиме над пропозиціями, що надходять від жителів району. Він підкреслив, що місцеві громади також повинні проявляти свою активність.


Любов ТОКАЧ