НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗМІ

У читальному залі районної бібліотеки відбулось тренінг-навчання для представників місцевої преси про особливості проведення виборчого процесу, захисту прав та гарантій журналістів, специфіку оновленого виборчого законодавства.
Навчання проводилось в рамках проекту «Відкриті та чесні вибори» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Його метою є підвищення явки виборців на місцевих виборах 2015 р. Також проект передбачає професійне навчання представників засобів масової інформації під час проведення виборів у місцеві ради.
«Ми залучили і журналістів, щоб вони більш свідомо, більш правильно, більш об’єктивно висвітлювали інформацію про кандидатів у депутати», – сказала юрист Галина Пшеницька. Вона поінформувала присутніх про права та гарантії журналістів, основні моменти їх діяльності під час виборів, наголосила на максимальній подачі об’єктивної інформації тощо. Представники ЗМІ дізналися про кримінальну і адміністративну відповідальність за порушення прав журналістів, а також за перешкоджання діяльності ЗМІ в Україні. Місцевим мас-медіа було надано практичні посібники, де містяться кодекс етики українського журналіста, список нормативно-правових актів та як себе захистити на практиці, зокрема, зразки заяв про вчинення злочину, робота зі слідством під час ведення таких справ, а також підмічено, що Кримінальний кодекс України прирівнює посягання на гарантії журналіста із посяганням на права, життя та здоров’я представника правоохоронних органів.
Даний проект розрахований на три місяці, але організатори сподіваються, що він принесе результат на декілька років, бо завдяки йому підніметься правова свідомість не лише журналістів, а й виборців.
Вл. інф.