Михайло Роман: «Якщо мене люди обрали, то я не маю права їх підвести»

У зовсім юному віці він вирішив спробувати свої сили як депутат, і йому це вдалося. Прийоми громадян, безліч депутатських запитів, зустрічі з людьми просто на вулиці – усьому дає раду. А ще він є координатором Руху підтримки Закарпатських військових у нашому місті. Молодий політик, який добре розуміється у своїй справі. До вашої уваги інтерв’ю з депутатом міської ради Михайлом РОМАНОМ. – Михайле Михайловичу, Ви за освітою інженер-землевпорядник і одночасно депутат міської ради. Чому вирішили обрати саме ці два шляхи?
– Ще з шкільних років я любив бути в центрі подій, вирішувати організаційні питання, спілкуватися з оточуючими. Жодного дійства не могло відбутися без моєї участі. Я був старостою в школі, далі в училищі, потім і в університеті. Згодом, коли вже почав працювати, весь час доводилось спілкуватися з людьми. Вони і питали, мовляв, чому б мені не спробувати стати депутатом? Я задумався, звичайно, порадився з батьками, адже на той час мав лише 22 роки, і вирішив спробувати свої сили. Скажу відверто, дуже зрадів, коли дізнався, що обрали саме мене, бо мав величезне бажання зробити щось як для міста, так і для вулиці, на якій мешкаю.
– Як вдається поєднувати депутатство і основну роботу? Чи немає відчуття, що, виконуючи одні обов’язки, Ви щось втрачаєте в інших?
– Ціною часу від сім’ї. На основній роботі працюю практично без вихідних із 8:00 до 19:00, навіть по суботах. Загалом часу катастрофічно не вистачає. Один день, коли я дійсно можу побути з сім’єю, відпочити трохи і не думати про роботу – це неділя.
– За яким округом закріплені?
– Я пройшов по мажоритарці, а не за списками, тобто, мешканці голосували особисто за Михайла Романа. Закріплений за округом №1, у якому налічується сім вулиць: Миру, Перемоги, Зої Космодем’янської, Лучкая, Сонячна, Шкільна та Руська. Основні проблеми, які були на моєму окрузі, мені вдалося вирішити.
– Які депутатські звернення Ви подавали на сесіях, чи реагують на них виконавчі структури?
– Запити подавав різні, думаю, в мене їх найбільше. На сьогоднішній день виникла ідея провести інвентаризацію будинків, розташованих на окрузі. Позаяк вони побудовані більше 60 років тому, мають непривабливий вигляд і дійсно потребують ремонту. Зараз одне з актуальних звернень, яке вже підготував, це скликати робочу комісію в складі: працівників ЖЕКу, спеціалістів містобудівної галузі, представників міської ради з метою обстеження і визначення першочергових робіт по благоустрою та ремонту багатоповерхових житлових будинків. До речі, цікава історія трапилася з «будинком-привидом», в якому потрібно було вирішити питання з ремонтом даху. Ми ніяк не могли відшукати його на балансі, а вже через запити БТІ, які підняли архіви, нам вдалося знайти його власника, хоча і далося це ой, як не легко.
– Як часто проводите прийоми, і з якими клопотами звертаються виборці?
– Днів прийому в мене немає, хто приходить, я приймаю їх завжди. Інколи немає можливості прийняти відразу, тоді перекладаю зустріч на годину-дві. Округ мій складається з багатоповерхівок і в першу чергу мешканці доносять до мене проблеми, які стосуються житлово-комунального комплексу. Людей турбує комфорт, більшість звернень стосуються саме ремонту багатоповерхівок, каналізаційних систем, «лежачих поліцейських». За 5 років моєї роботи спектр звернень виборців був досить широким. Масштабні питання стосуються довідок, матеріальної допомоги, думаю, кожен депутат із цим знайомий – і я не маю морального права відмовляти людям у допомозі.
– Що Вам вдалося зробити за весь період депутатства?
– Виконано багато і виокремити щось одне важко. Вдалося зробити дорожнє покриття на вулицях Зої Космодем’янської та Лучкая, ремонт покрівель, встановлення ігрових майданчиків, демонтаж під’їздів, встановлення світильників, щороку дітям на Новий Рік дарую подарунки, на свято Пасхи малозабезпеченим сім’ям роздаю паску та багато інших справ.
– Чи звітуєте перед громадою?
– Звіт проводиться кожного року на місцевому телебаченні, подаю його також до місцевої преси. Я мешкаю на своєму ж окрузі, тому щодня доводиться зустрічатися зі своїми виборцями, спілкуватися, вирішувати якісь нагальні питання. Вважаю, більшого звіту, ніж я надаю, і не потрібно.
– Чи справдилися Ваші сподівання про роботу в органах місцевого самоврядування?
– Так, я цілком задоволений своєю роботою, адже зі своєї виборчої програми я виконав більше ніж 90%. Виникали і такі питання, які не були включені до моєї програми, але протягом 5 років вони вже назріли, тому я був зобов’язаний їх вирішити.

– Які найголовніші проблеми, на Ваш погляд, у системі органів місцевого самоврядування?
– На даному етапі це – фінансування, воно завжди залишається актуальною проблемою. Я вважаю, що така структура як казначейство не є ефективною, адже кошти є, а використати по суті їх не можуть. Саме тому потрібно надати більше повноважень місцевому самоврядуванню, щоб вони мали змогу самостійно вирішувати ці питання, але вже без цієї фінансової структури.
– Вас називають одним із найсумлінніших депутатів, не пропускаєте жодної сесії. Ви настільки серйозно переймаєтеся депутатською діяльністю?
– Якщо мене люди обрали, то я не маю права їх підвести. Фактично кожна сесія суттєва для нашого міста, для моїх виборців. Це мій обов’язок – бути присутнім, бо для кожного депутата важливо знати, що діється у його місті. Для мене дійсно принципово, щоб я був в центрі подій, був на засіданні, знав, що відповісти виборцям, коли вони до мене приходять. І справді, за весь час роботи пропустив засідання сесії лише через поважні причини.
– Хотілося б почути саме Вашу думку, які на сьогодні найголовніші проблеми міста і як їх можливо вирішити?
– Є масштабні проекти, які міська рада повинна зробити. До прикладу, вже почалося відновлення стадіону “Пластик”, у планах також модернізація каналізаційних мереж та будівництво об’їзної дороги по вул. Чкалова. Якщо ми працюватимемо так, як цього року працює наше фінансування, то, думаю, за 3-4 роки наше місто стане лідером Закарпатської області.
– Яким бачите розвиток округу через рік, що плануєте зробити?
– Є багато проблемних питань, які протягом 5 років фізично неможливо було вирішити, вони пов’язані саме з багатоповерхівками. У деяких потрібно зробити фасадний ремонт, в інших – ремонт покрівель. Це буде основним завданням, яким хочу зайнятися, якщо буду йти на вибори.
– То Ви плануєте балотуватися в депутати на наступних виборах?
– Якщо буде сформована команда, яка готова працювати для того, щоб зробити щось у нашому місті, то я готовий знову піти в депутати міської ради. Але лише по мажоритарному виборчому округу.
– Наше інтерв’ю добігає кінця, можливо, Ви маєте що сказати містянам?
– В першу чергу хочу подякувати меру міста Степану Бочкаю за порозуміння, постійну підтримку з боку влади, також депутатам міської ради, з якими мав можливість плідно попрацювати протягом цих років. Не можу не подякувати своїм виборцям, які мені довірились і обрали своїм лідером, це насправді додає нових сил. Я поважаю вибір кожного та щиро дякую за підтримку.
Розмовляла Даніелла ШЕРЕГІ,
студентка відділення журналістики УжНУ