МІСЬКІ ДЕПУТАТИ ПОГОДИЛИСЯ РОЗБЛОКУВАТИ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ

У четвер відбулася чергова сесія міської ради під головуванням Степана Бочкая, в якій взяла участь т. в. о. голови РДА Юдіта Петеі.
Завдяки тому, що питання попередньо обговорені на комісіях, робота сесії була злагодженою і конструктивною. Депутатами міської ради розглянуто та підтримано всі питання порядку денного. Зокрема, вони затвердили звіт про виконання бюджету міськради за 2014 рік; програму соціально-економічного розвитку міста на 2015 рік; зміни до бюджету на 2015 рік; розглянули заяви і звернення з питань землекористування; виділили приміщення для громадської приймальні народного депутата України Валерія Лунченка. Також внесли зміни до програми благоустрою міста на 2011-2015 рр., згідно якої планується провести реконструкцію паркану по всьому периметру кладовища та його освітлення. Крім того, депутати міста дали згоду на створення природно-заповідного фонду «Парк Перені» загальною площею 6,7 га шляхом об’єднання  двох об’єктів ПЗФ: парку культури і відпочинку та міського парку культури і відпочинку, враховуючи, що вони мають спільну межу  і являють собою один масив. А ще затвердили план природоохоронних заходів місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища міської ради та підтримали програму фінансової підтримки ВУЖКГ.
На прохання керівника райдержадміністрації Юдіти Петеі до порядку денного сесії було внесено додаткове питання щодо розблокування міського сміттєзвалища для завезення відходів із населених пунктів району з метою ліквідації стихійних сміттєзвалищ під час проведення весняного благоустрою. Вона зачитала звернення сільських голів, підкріплене чисельними підписами мешканців, до міського голови та депутатів міськради з проханням дозволити прибрати сміття до Пасхи.
Очільник району повідомила, що наразі вже готовий той перелік документів, які вимагалися рішенням міської ради, а головне – виділено земельну ділянку під будівництво заводу по переробці і утилізації побутових відходів. Також сесія районної ради виділила 450 тис. грн., з яких 60% можна буде виділити на рекультивацію міського сміттєзвалища. «Найближчим часом запланована зустріч з власниками фірми «АВЕ» у Празі. Я хочу чітко визначити конкретну дату створення сміттєпереробного комплексу на Виноградівщині», – наголосила Юдіта Петеі. Вона закликала депутатів до пошуку вирішення ситуації шляхом порозуміння та компромісу.
Дане питання викликало дуже емоційні дискусії серед депутатів міськради. В обговоренні взяли участь Владислав Поляк, Мальвіна Савинець, Тетяна Дрошковці, Олександр Товт та інші, які наголошували, що неодноразово міська рада йшла на компроміси, вірила обіцянкам про зрушення проблеми найближчим часом, але вони не виконувалися. Саме це стало приводом недовіри депутатів до керівництва району. Були й інші пропозиції, зокрема, дозволити ввозити сміття з сіл району ще на три місяці, які не знайшли підтримки більшості. Та врешті міські депутати поступилися і прийняли рішення про надання дозволу протягом місяця вивозити відходи на міське сміттєзвалище із населених пунктів району.


Любов ПЕЛЕХАЧ