МІЛІЦІЯ ЗАСТЕРІГАЄ

40 тисяч гривень видурили Інтернет-шахраї від виноградівки
Сучасні інформаційні технології не тільки полегшують життя, але й стають в нагоді для шахраїв. На Виноградівщині, як і по всій Україні, продовжують виманювати у людей гроші телефонні та Інтернет-шахраї. Незважаючи на численні застереження правоохоронців бути обачними з операціями купівлі чи продажу в мережі Інтернет, на гачок шахраїв знову потрапляють довірливі громадяни.
Днями до Виноградівського райвідділу міліції звернулася 49-річна жителька одного з сіл району й повідомила, що невідома особа заволоділа її грошима у сумі 40 тисяч гривень. З’ясувалося, що їй по телефону надійшло смс-повідомлення про те, що на її номер мобільного телефону випав приз, автомобіль марки Ford Fiesta, після чого жінка зателефонувала за вказаним номером. Невідома особа, яка відповіла на дзвінок, запропонувала жінці на вибір автомобіль або грошові кошти в сумі 183000 грн. Потерпіла вибрала гроші, і тут почалось найцікавіше… День за днем жінці телефонували, вимагаючи оплачувати різні рахунки, мотивуючи, що без цих оплат вона приз не отримає. Це були так звані «послуги» банку – 4200 грн., страхові внески – 5490 грн., на Збройні Сили України – 3660 грн., на рахунок біженців – 7120 грн. і тому подібне. Доходило до такого абсурду, що жінка оплачувала пеню, тому що невчасно робила платежі, коли ж потерпіла відмовилась від чергової оплати, дзвінки припинились. І тільки тоді жінка звернулася до правоохоронців. Шахраї в такий спосіб виманили від неї біля 40000 гривень.
«Обнулили» кредитну картку
Інтернет-шахраї «моніторять» сайти оголошень і телефонують з метою купівлі товару, при цьому розпитують та виявляють неабияку зацікавленість, гарно пояснюють, що готові перерахувати гроші наперед, наприклад, на картку будь-якого банку і в подальшому будуть очікувати на відправку поштою товару. У більшості такі люди діють за одним і тим же сценарієм, вони випитують дані, за допомогою яких можна «обнулити» рахунок картки, не вставляючи її в банкомат.
Аналогічний випадок стався з 33-річною виноградівкою, яка вирішила через мережу Інтернет продати дитячий візок. Невдовзі до неї зателефонував «покупець» і запитав про спосіб розрахунку. Шахрай, дізнавшись про наявність у жінки картки одного з відомих банків, домовився перерахувати гроші саме на неї. Того ж дня на її телефон знову зателефонував невідомий і, відрекомендувавшись співробітником банку, повідомив, що на її кредитну картку повинні зарахуватися гроші, але для цього потрібно активувати на картці послугу для прийняття платежу з іншого рахунку. Потерпіла виклала шахраєві всю інформацію, яку той у неї просив. Після чого на її телефон надійшло смс-повідомлення про зняття з її кредитної картки усіх грошей, що були на рахунку, а саме 4998 гривень.
Стережіться телефонних шахраїв
Ще одним видом шахрайства, який набув популярності, є телефонний дзвінок та розповідь про те, що ваш рідний потрапив до в’язниці і щоб визволити його потрібні гроші. Так, мешканка Ужгородського району приїхала в гості до своїх родичів на Виноградівщину, коли їй на телефон подзвонив невідомий, який представився працівником міліції і сказав, що син жінки затриманий за хуліганство. Щоб «замнути» справу, потрібно перевести гроші на банківську картку. Для переконання потерпілої, зловмисники нібито дали трубку сину, який все підтвердив. Не довго думаючи, жінка перевела грошові кошти в сумі 8000 гривень. Згодом мати подзвонила сину і дізналась, що він був вдома і про цю подію нічого не знає.
Корисні поради
– Для користувачів мережі Інтернет порада, як не стати жертвою шахрая: ніколи не кваптесь ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку і в обґрунтованих цілях. У жодному разі не повідомляйте по телефону свої дані. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій, – застерігає керівник виноградівської міліції Анатолій Шкирта, – У жодному випадку не перераховуйте кошти в разі надходження повідомлення про затримання ваших родичів правоохоронними органами, а одразу звертайтесь в міліцію. На жаль, статистика цих злочинів невтішна, тож будьте обережними та пильними.
Наразі всі факти занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочаті кримінальні провадження, триває слідство.


Оксана Кобзаренко,
Виноградівський РВ УМВС