ЗМІНИ ЖИТТЯ – ЗУПИНИ НАСИЛЬСТВО

Минулого тижня в рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в брифінговому залі управління соціального захисту населення РДА відбулося засідання круглого столу на тему «Зміни життя – зупини насильство». Захід проводився за участі представників соціальних служб, управління освіти, молоді та спорту, правоохоронних органів та старшокласників міських навчальних закладів.
Прикро, але доводиться констатувати, що з кожним роком кількість звернень щодо вчинення насильства в сім’ї збільшується. Обговорити витоки цього ганебного явища та намітити напрямки спільної роботи і шляхи протидії насильству й мали на меті учасники того зібрання. Але спершу констатація фактів мовою сумної статистики: до управління соціального захисту населення протягом 11 місяців 2014 року надійшло 185 звернень від громадян щодо вчинення насильства у сім’ї (за аналогічний період минулого року – 171). Майже 93% з них – від жінок, у 19 випадках під час конфліктів були задіяні діти. Кожне насильство – це психологічна травма, але в 26 випадках було зафіксовано й нанесення фізичних побоїв. Причому, говорити про те, що це ганебне явище властиве тільки неблагополучним родинам – це хибна думка. А загалом, за статистикою, кожна четверта сім’я потерпає від насильства, підкреслила в своєму виступі начальник відділу у справах сім’ї та жінок управління соціального захисту населення РДА Ольга Ковач.
Однак реальні масштаби проявів насильства в сім’ї нині важко визначити. Адже багато жінок чомусь не вважають за насильство те, коли їх б’ють чоловіки, і часто, відчуваючи на собі тиск багатьох обставин, не в спромозі об’єктивно реагувати по відношенню до кривдника та до проблеми насильства. Факти скоєного щодо них насильства замовчують і діти.
Безумовно, необхідно було б створити спеціалізовані заклади тимчасового перебування для потерпілих осіб чи кризові центри. Але економічна ситуація в Україні наразі не дозволяє вирішити дане питання. Проте в області є заклади, які в разі необхідності мають можливість прихистити, бодай тимчасово, членів сім’ї, в якій було вчинено насильство, та надати соціальну допомогу людям, котрі опинилися в складних життєвих обставинах.
У разі факту вчинення насильства в сім’ї або реальної його загрози уповноважені органи здійснюють перевірку виявленої інформації та надають необхідну для членів родини допомогу. Одним із таких органів є Виноградівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.  Про роботу центру, його повноваження та види послуг, які надаються його працівниками, учасникам круглого столу розповіла начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Елеонора Білкей. Про роботу з дітьми, які зазнали домашнього насильства, вела мову заступник начальника служби у справах дітей РДА Єва Беланинець. І, слід зазначити, круглий стіл не зводився до «сухих», офіційно-статистичних виступів – відеоролики та приклади з реального життя, які наводили виступаючі, не залишили байдужими нікого з присутніх на заході. Недивно, що в форматі діалогу вільно й розкуто вели обговорення навіть школярі.
Відтак про відповідальність щодо вчинення насильства в сім’ї йшлося у виступі заступника начальника сектору дільничних інспекторів міліції РВ УМВС України в Закарпатській області Мар’яна Зелдія. Аналіз звернень щодо вчинення насильства в сім’ї за 11 місяців 2014 року зробила головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та жінок управління соціального захисту населення РДА Ганна Ловска. Про методи подолання домашнього насильства стосовно дітей вела мову директор центру практичної психології та соціальної роботи управління освіти, молоді та спорту РДА Світлана Тодавчич. Підсумки обговорення, в якому жваво й активно брала участь молодь, підвів начальник  управління соціального захисту населення РДА Валерій Єгоров.


Ганна КОБАЛЬ