ЕЛІТНІ МЕБЛІ «РЕТРО» ВИГОТОВЛЯЮТЬ У ЧОРНОТИСОВІ

Мало хто знає, що на Виноградівщині вже кілька років поспіль діє фабрика по виготовленню елітних меблів «РЕТРО». Розташована ця царина елегантних шкіряних та полотняних диванів, стільців та столів по вулиці Головній у Чорнотисові. Ми ж завітали в Затисянське село, аби на власні очі побачити, як народжуються невід’ємні атрибути інтер’єру кожної оселі.
– Працює наша фабрика з 2009 року. Заснували її Карло Резеш та Михайло Бокоч. Позаяк на той час вони вже займалися продажем італійських та румунських меблів, часто їздили за кордон. Їм сподобалося, що в Італії на фабриках існує поділ різнофункціональних робіт: одні виготовляють каркаси, інші їх фарбують, обшивають… Тож вирішили скопіювати цю технологію і запровадити її на Україні. Відтак, придбавши приміщення колишньої колгоспної контори, завезли перші моделі, запросили фахівців із Італії та Румунії, які навчили місцевих мешканців цього непростого ремесла. Наразі на фабриці трудиться 24 висококваліфікованих фахівців із Чорнотисова та Дюли, – розповідає директор фабрики Олег ФІРКО. – Позаяк ми є представниками румунської меблевої фабрики «SIMEX», то і у всіх її магазинах на території України реалізовують нашу  продукцію. Готові каркаси із бука привозять нам із сусідньої Румунії. Тут наші майстри у фарбувальному цеху покривають їх лаком чи фарбою – у залежності від вподобань клієнта. Адже головне в нашій роботі – індивідуальний підхід до кожного покупця. Тому за останні три роки ми не мали однакових моделей, а виготовляли ексклюзиви під замовлення.
За словами керівника, використовують у «Ретро» німецький екологічно чистий акриловий лак для покриття каркасів різних відтінків горіха та черешні. Не менш популярними є забарвлення кремового, білого, чорного, бронзового, золотистого та срібного кольорів. Обшивають моделі італійською натуральною шкірою середнього класу. Хоча за останні роки популярнішими стають полотняні обшивки, тут використовуємо бельгійські, турецькі та іспанські тканини. Неабиякою популярності користується моделі Finlandia, Carmen, Cristina, Silvia, Florenta, оздобою яких є різблені корпуси. Стриманістю та простотою приваблюють моделі Naomi, Milano, Michelle, виготовлені в стилі модерн.
Головним технологом на фабриці працює Чобо Четнекі, який добре знається в столярній справі та залюбки передає свій досвід та вміння молоді. А колектив у «Ретро» дійсно молодий – 28-35 років. Олександр Геч керує роботою у цеху з виготовлення корпусних меблів із плит ДСП – кухонь, шафи-купе, гардеробних. За його словами, вони ще не майстрували два одинакові комплекти кухонних меблів, бо ж смаки та розміри замовників різняться. Він каже, що четверо працівників одну кухню виготовляють від 2 тижнів до одного місяця. Кипить робота і в швейному цеху.
Наразі через коливання курсу долара відчутно зменшилися обсяги виробництва. Та тут сподіваються, що найближчим часом ситуація в державі стабілізується, тоді і в них збільшиться кількість замовлень, а, можливо, зросте і штат майстрів меблевої справи.


Наталія КОБАЛЬ