ДОЛАЄ КРИЗУ АТЛЕТИЧНО У Виноградові відкрився новий магазин спорттоварів

Для економіки в цілому наразі не прості часи. Чимало приватних підприємців скаржаться на кризу, низьку купівельну спроможність населення. Є й такі, які призупиняють свою діяльність або ж і повністю закриваються. А от відкрити у цей час новий магазин – справжня сенсація. Що це: необґрунтований ризик чи обдумане логічне рішення? Мова йде про новий магазин спорттоварів «START», що віднедавна гостинно відкрив свої двері у центрі Виноградова. Ми ж напередодні Дня працівників торгівлі поспілкувалися із його власником і продавцем – приватним підприємцем Андрієм ПОЛИЧКОМ.
– Магазин спорттоварів «START» відкрився 23 червня. У мене в центрі міста діяв магазин «Дитячий світ», і коли він став нерентабельний, я здав його в оренду. Там, на другому поверсі був невеликий відділ спорттоварів, тож весь той інвентар «переселився» до мене додому на зберігання, а відтак став стартовим для відкриття цього магазину. Попит є, хоча зараз і середина літа, а, отже і час відпусток. Основний сплеск розпродажу чекаю напередодні нового навчального року. Готуватися до цього періоду починаю вже. Через 2-3 тижні планую круїз по закупівельних базах України, аби збільшити необхідний для школярів асортимент.
– Чому саме спорттовари?
– Останнім часом фізкультура, особливо серед молоді, стала дуже модною. До того ж у нас відкрилися два фітнес-клуби. Та й це єдиний товар, який користується неабияким попитом і його на Виноградівщині не так і багато. Звісна річ, спорттовари у центрі міста продають, та асортимент у нас дещо інший. Знаходимося ми на видному місці, тож витрачати на рекламу магазину розміром 50 метрів квадратних нема сенсу.
– При підборі асортименту, на що робите основний акцент?
– Як то кажуть, попит породжує пропозицію. От і я, прислухаюся, кому що потрібно, те і виставляю на прилавки. Ось, до прикладу, дівчатка цікавляться балетками, гімнастичними купальниками, які практично нема де купити у Виноградові. Розпочав співпрацю з українськими фірмами, що їх шиють,  «KORN» (Львів) та «Мега танці» (Київ). Чому я розпочав співпрацю з українськими виробниками? У них набагато краща якість, надають всі документи (накладні, сертифікати) та є можливість замовляти товар різних розмірів та кольорової гамми у необмеженій кількості. Так, приміром, сподіваюся «одягти» футбольні команди хоча б спортивних шкіл району. Для таких покупців діятимуть знижки. Якщо ж закуповувати закордонний товар, там одна кольорова гамма і розміри по ростовці, тож нема можливості варіювати. Як підприємець другої категорії, маю право співпрацювати із районною радою чи адміністрацією, сільськими радами. Раніше інвентар, кубки та медалі вони замовляли в Ужгороді. До прикладу, міська рада на чемпіонат з міні-футболу вже закупила 45 медалей. Є і сувенірна продукція, наша національна символіка тощо.
– Який товар із Вашого магазину користується найбільшим попитом?
– Хлопчики активно займаються боксом, тож і купляють рукавиці та груші. Популярності набуває великий та малий теніс. Він найпопулярніший серед відпочивальників санаторію «Теплиця». Цікавляться футбольними м’ячами, костюмами для боротьби. Щоб краще вивчити потреби покупців, треба попрацювати півроку.
– Чи складали ви бізнес-план щодо перспектив розвитку торгівлі? На що сподіваєтеся?
– Жодних бізнес-планів я не складав і не готовий на даний момент говорити про якісь перспективи. Працюю сам, оскільки наймати продавців не резонно. Що буде взимку – не знаю. Може бути й таке, що на січень-березень взагалі закриємось. Я підприємець з 1996 року і на легку цьогорічну зиму не чекаю. Проте гарантую фінансове забезпечення своєї сім’ї, бо ж орендар у будь-який момент може відмовитися і тоді я залишаюся без прибутку, оскільки інших доходів не маю. Тож, сподіваюся, що «START» буде вдалим.
Розмовляла Наталія КОБАЛЬ