ДИСКУТУВАЛИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНО- ТЕРИТОРІАЛЬНУ РЕФОРМУ

Минулої п’ятниці у великому залі влади відбулася робоча зустріч за участі експертів з Ужгорода. До Виноградова приїхав директор офісу Іван Дем’янчук та експерт офісу. Віце-президент Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття»Олег Лукша. Гостей та присутніх сільських голів, депутатів різних рівнів вітала т. в. о. голови РДА Юдіта Петеі, яка наголошувала: «Реформи в країні потрібні, вони мають діяти та приносити користь населенню. Ситуація в державі і без того важка, інфляція, війна дратує людей. Наше завдання прийняти виважене, корисне рішення».
Іван Дем’янчук розповів присутнім, що процес розпочався, розроблена концепція, прийнятий закон про добровільне об’єднання громад, створена робоча група по втіленню реформи. Пропонував створити відповідні офіси в районі. Запросив присутніх до співпраці.
Експерт Олег Лупша на початку застерігав не повторювати помилки 2005 року, тому в першу чергу реформи треба робити у головах людей. Для цього необхідно покращити інформаційно-роз’яснювальну роботу. Акцентував увагу на створенні спроможних громад. Процес повинен відбуватися на добровільних засадах. Тому 80% виділених на реформу коштів повинно йти на роз’яснювальну роботу. «Не говорімо про об’єднання, а є ідея створення міні-районів. Існуючий район має бути поділений на кілька міні-районів. Ці міні-райони створюють спроможну громаду, яка добровільно об’єдналася. Вона володіє трудовими, земельними, людськими ресурсами, має фінансове забезпечення. Після об’єднання землі будуть належати виключно громаді. Податки та збори залишаться на місцях. Переваги колосальні, бо малі села матимуть можливість розвиватися у складі спроможної громади. Держава запропонувала механізм. Як реалізується на ділі, залежить від нас. Принцип один – на першому плані інтерес людини. Це національна ідея», –  переконував запрошених Олег Лупша.
Активну участь в обговоренні цього важливого питання також взяли участь депутат обласної ради Артур Івашко, котрий цікавився тим, як планується надання медичних послуг після проведення реформи. Своє бачення висловив сільський голова с. Черна Василь Івашко. Депутат районної ради Микола Гріга цікавився, яким буде механізм дії Пенсійного фонду, освіти. Міський голова Степан Бочкай наголошував, що надання 200 днів для проведення реформи явно недостатньо.
Виникає ряд питань, незрозумілостей. У Європі цей процес проходить роками, а не поспіхом. Депутат облради Карло Резеш акцентував увагу ужгородських експертів на те, що наша область, Виноградівський район густонаселений край, де  живуть люди різних національностей. Чекав відповідь на те, як перевести на практику теоретичні роздуми експертів. Сільський голова с. Неветленфолу заявив: виконком, сесія сільської ради прийняла рішення  — об’єднуватися не будемо. Виступаючі були одностайні у тому, що реформу розпочали не правильно. Відсутня правдива інформація, у населених пунктах не розвинута інфраструктура. Ніхто не бачить, яка вона буде на ділі, хто нестиме відповідальність за те, якщо механізм не спрацює. Керівник виконавчої влади Юдіта Петеі звернулася до сільських голів, до кінця цього тижня підготувати та подати свої пропозиції відносно того, в якій громаді вони бачать свій населений пункт.
На завершення т. в. о. керівника апарату РДА Юрій Продан проілюстрував альтернативний варіант об’єднаних громад. Відповідно цього на території теперішнього Виноградівського району може бути створено  8  громад. Як вийде в реальності, побачимо.
Маргарита СТАНКО