ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ

Угорськомовне населення Виноградівщини та міста у вівторок зібралося в скверику ЗОШ №3, біля погруддя Ж. Перені, щоб вшанувати пам’ять героїв визвольної боротьби 1848-1849 років, яких було страчено у м. Ород (Румунія). На захід, організований КМКС, прибуло багато поважних гостей, зокрема, урядовий комісар з питань транскордонного співробітництва Кабінету міністрів Угорщини Іштван Грежа, завідуюча відділом Держсекретаріату з національної політики Катерина Любка, закарпатський референт Департаменту Клара Нодь, генконсул Берегівського консульства Ендре Саліпські, голова КМКС, депутат ВР Василь Брензович, голова РДА Михайло Русанюк, голова міської ради Степан Бочкай, начальник відділу національностей та релігій ОДА Анатолій Салай та багато інших.
Присутніх на заході вітав голова міського осередку КМКС Золтан Кудрон, який згадав трагічні події визвольної боротьби XIX століття, наголошуючи, що страчені герої у м. Ород були представниками шести національностей і віддали життя за незалежність угорського народу.
З вітальною промовою виступив гість з Угорщини Іштван Грежа. В своїй промові він згадав визначні події тих далеких часів, наголошуючи, що пам’ять героїв зобов’язує теперішнє та прийдешнє покоління. Наш обов’язок – берегти пам’ять тих, які віддали все – багатство, ранг, кар’єру – за те, щоб будувати вільне життя. Виступаючий не оминув і актуальні питання сьогодення. Запевнив присутніх, що, не дивлячись на проблеми, Угорщина надасть посильну допомогу й закарпатським угорцям. Вважає своїм обов’язком допомогти розвивати освіту, при потребі взяти участь у будівництві, ремонті навчальних закладів, ДНЗ, підтримувати вчителів.
Учасників зібрання вітав голова виконавчої гілки влади Михайло Русанюк, який визвольну боротьбу угорського народу 1848 року охарактеризував справжньою демократичною революцією. Ті події назвав уроком, що яскраво свідчить про те, хто як поводився в ті часи. Навів прикладом позицію Росії тих і теперішніх часів. «Обов’язок наш – пам’ятати тих героїв, що боролися за незалежність, свободу свого краю, своєї землі. Той факт, що ми зібралися у скверику школи ім. Ж. Перені свідчить про те, що ми пам’ятаємо своїх предків, героїв», – наголошував голова РДА.
– Національні герої вказують нам вірний шлях, слугують дороговказом у теперішній складній ситуації. Пам’ять героїв нас зобов’язує. Від нас не вимагається стати мартирами, але необхідно бути свідомими, принциповими в своїх діяннях, при потребі можна й пожертвувати, – наголошував депутат ВР, голова КМКС Василь Брензович.
Після виступів учні реформатського ліцею с. Пийтерфолво та міської ЗОШ №3 виступили з літературно-музичною композицією. На завершення учасники зібрання поклали квіти шани у підніжжя погруддя барона Жигмунда Перені.
Маргарита СТАНКО