Ботулізм, що важливо знати?

Ботулізм — це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб — збудник інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильна отрута, який у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії. Найчастіше причиною хвороби є консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби. Смертельна небезпека може критися в банках, при недотриманні правил приготування консервованих продуктів.
Збудником інфекції є мікроби – анаероби з групи клостродій. Вони містяться в кишечнику багатьох тварин і грунті, і зберігається там багато років. З грунту мікроб потрапляє в харчові продукти. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів і переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти.
Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Внаслідок цього, настає параліч м’язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко — протягом 2-24 годин. На щастя, ця хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у їжу з однієї і тієї ж банки, можу заразитися ботулізмом. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно.
Симптоми ботулізму
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь — частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м’язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.  При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря, хворому потрібна обов’язкова госпіталізація, лікування проводиться в інфекційній лікарні. Надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку.
Профілактика ботулізму
Профілактика полягає в ретельній термічній обробці продуктів харчування, строгому дотриманні санітарних норм приготування, зберігання та вживання їжі. Продукти, приготовані в домашніх умовах, не рекомендується закривати герметично. Зберігати домашні консерви треба при низьких температурах. Ніколи не купуйте консерви сумнівного виробництва або з роздутими кришками.
Найкраща профілактика ботулізму – це кип’ятіння консервованих продуктів при температурі вище 100 градусів, безпосередньо перед вживанням.
Світлана Неймет,
зав. відділенням організації епідеміологічних  досліджень Виноградівської філії  ДУ «Закарпатський обласний лабораторний  Центр Держсанепідслужби України»