ЄДИНОЮ КОМАНДОЮ ЗА ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ

У четвер відбулося чергове пленарне засідання двадцять шостої сесії районної ради шостого скликання. Та перш, ніж розпочати роботу, голова районної ради Олег Любімов із сумом повідомив, що Виноградівщина понесла ще одну втрату – від ран, отриманих у зоні АТО, помер наш земляк Микола Будз із Чорнотисова. Хвилиною мовчання присутні вшанували його пам’ять.
Із 64 депутатів у пленарному засіданні взяли участь 40 народних обранців. Крім того, були присутні депутати обласної ради Йосип Роман, Артур Івашко, Карло Резеш, а також Юдіта Петеі, котра наразі виконує обов’язки голови райдержадміністрації.
Як зазначив Олег Любімов, у міжсесійний період райдержадміністрацією було подано цілий ряд клопотань щодо затвердження районних програм, а також разом з головними розпорядниками коштів було проведено ревізію виконання бюджету і віднайдено кошти, які можна зекономити та в кінці року перенаправити на нагальні потреби, тому запропонував районним обранцям затвердити новий порядок денний. Також вони одноголосно підтримали пропозицію головуючого і першим розглянули питання про внесення змін до районного бюджету. Про них присутніх поінформувала начальник фінуправління Валерія Варга. Без обговорення депутати проголосували за внесення змін до програм: реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; розвитку паліативної та хоспісної допомоги у районі; до програми посилення соціального захисту соціально незахищених громадян, затвердили список народних засідателів та положення про призначення стипендій та премій. Доволі спокійно обговорили питання про створення навчально-виховних комплексів на базі діючих шкіл району, яке, за словами головуючого було доволі дискусійним на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, духовності, молодіжної політики, розвитку туризму, фізкультури і спорту, національних меншин. Таким чином, у зв’язку зі створенням у навчальних закладах дошкільного підрозділу, міську ЗОШ №6 та Хижанську І-ІІІ ст. буде перейменовано, а Перехрестівську та Малокопанську дев’ятирічки реорганізовано шляхом приєднання до них дошкільних навчальних закладів у навчально-виховні комплекси.
Після невеликого обговорення депутати прийняли рішення безоплатно передати ГАЗ-31105 «Волга», придбаний для потреб медицини Чорнотисову, а також з метою відновлення діяльності районного військового комісаріату передати в орендне користування вивільнені приміщення загальною площею 315,8 кв. м.
Доволі жваво проходило обговорення питання щодо погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів. Депутати обурювалися, що підприємство «АВЕ Виноградово» вже півроку не обслуговує населені пункти району, а тому нехай тарифи затверджує міська рада. Але голова районної ради пояснив, що наразі з міською радою порозуміння не знайдено: «Вони ставлять питання жорстко – буде земельна ділянка, буде співпраця. Але це неможливо вирішити протягом місяця, бо є процедурні питання, яких необхідно дотримуватися і які треба пройти. Районною радою і особливо адміністрацією пророблена велика робота. Вже оголошено про проведення громадських слухань 22 грудня о 13 год., після яких та виготовлення детального плану, ми затвердимо техніко-економічне обґрунтування і буде надано дозвіл на виготовлення проектно-технічної документації на відведення землі. Крім того, після того, як суд став на бік «АВЕ Виноградово» і звинуватив міську раду в недотриманні умов угоди, будемо сподіватися на мирову, під час якої нарешті зможемо знайти спільний алгоритм». Натомість Юдіта Петеі була більш оптимістичною, адже отримала запевнення міського голови у співпраці. Також вона зауважила, що ненормально, коли є інвестор, який хоче працювати, а ми, замість того, щоб будь-яким методом притягувати інвестиції в район і якось вийти з тої ями, вставляємо йому палки в колеса просто із-за того, що ми не цивілізовані. Тож депутати з порозумінням поставилися до цього питання і більшістю голосів підтримали його.


Любов ТОКАЧ