icon clock12.07.2019
icon eye26
Політика Фото

Зволікання з реформуванням районної лікарні та інші важливі питання медичної комісії

Цього тижня комісія з питань соціального захиcту населення та охорони здоров’я розглянула питання порядку денного чергової сесії.
Засідання провів очільник комісії, депутат Олександр Милюков. Участь у її роботі взяли голова Виноградівської районної ради Віталій Любка, його заступник Адальберт Сверенко, а також були присутні заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Єлізавета Біров, представники райдержадміністрації та районної лікарні.
Комісія розглянула клопотання районної лікарні щодо виділення коштів на першочергові потреби, зокрема, пільгові медикаменти, закупівлю наркотичних засобів, необхідного медичного обладнання тощо. Окрім того, на засіданні обговорили зволікання з реформуванням районної лікарні в комунальне некомерційне підприємство.
В Україні на даний час триває перетворення закладів вторинної і третинної ланки галузі охорони здоров’я і цей процес, як і медична реформа в цілому, − незворотні, запевнила заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації ЄлізаветаБіров, а також наголосила, що на Закарпатті вже всі райони, окрім єдиного Виноградівського, почали перетворення медичних установ.
У більшості випадків лікарні є комунальними закладами місцевих рад і це зробити простіше. Натомість у Виноградові засновником районної лікарні є райдержадміністрація. Тому спершу РДА має ініціювати зміни у складі засновників, тільки після цього рада може продовжити реорганізацію установи. Однак коли саме буде видано відповідне розпорядження головою Виноградівської РДА − невідомо. Тож і це питання поки що не може бути винесене на сесію.
− У даному питанні я бачу нещирість, чому цей процес тут затягується. Ви всі маєте розуміти, що з 1 січня 2020 року медична субвенція припиниться, − наголосила Єлізавета Біров. − Є надія, що райдержадміністрація мудро підійде до цього питання і в стислі терміни буде видано розпорядження про вихід зі складу засновників в інтересах пацієнтів та медиків.
Однак зі слів заступника голови райдержадміністрації Єви Данич, вона не виконує обов’язки голови Виноградівської РДА, тому не може видати відповідне розпорядження.
− Наталія Юріївна (ред. – Костелеба-Веремчук, в.о. голови Виноградівської РДА) вийде на роботу після лікарняного. До тих пір наші спеціалісти підготують розпорядження, вона підпише, − зазначила посадовець.
Зазначимо, що з 1 січня 2020 року медичні заклади усіх рівнів отримуватимуть фінансування через Національну службу здоров’я, які повинні функціонувати у формі комунального некомерційного підприємства. Тому особливо важливо завершити процес перетворення закладів до кінця вересня 2019 року, наголошувалося на засіданні. Сама ж процедура перетворення закладу досить тривала, й може тривати щонайменше два місяці.Щодо цього Віталій Любка відмітив, що затягування часу з перетворенням закладу може стати критичним для всього району, адже в такому випадку, з початку 2020 року фінансування лікарні та виплата заробітної плати медиків повністю «ляже» на районний бюджет.
Виноградівська районна рада