icon clock24.02.2017
icon eye36
Фото Цікаве

Згуртувалися задля благородної мети

Зараз Україною шириться флешмоб 22 Push-up Challenge, мета якого – привернути увагу суспільства до проблем воїнів – учасників антитерористичної операції, що повернулись із зони бойових дій і мають посттравматичний синдром або ж навіть поранення різної складності. Загалом цей флешмоб зародився у Сполучених Штатах. Не випадковою є і цифра «22» – вона фігурувала у статистиці кількості самогубств серед ветеранів військових конфліктів та бойових дій Збройних сил США. Американці оприлюднили приголомшливу статистику: впродовж року з життя пішли понад 7 тисяч ветеранів американської армії, це – 22 особи на день. В Україні торік суїцид скоїли 68 військових. Чимало чоловіків Виноградівщини, військових та мобілізованих, пройшли страхіття війни на Донбасі. Дехто повернувся додому з тяжкими пораненнями чи болісним психо-емоційним станом і потребують лікування медиків та психотерапевті або ж реабілітації. Саме тому минулої неділі і було організовано проведення флешмобу, аби донести до свідомості людей, що якщо солдати і повернулися з війни вцілілими, вони все ж страждають від посттравматичного стресового синдрому, який може призвести до непоправного – до самогубства. Ініціював проведення флешмобу Василь Маркусь з Нового Села, який із самого початку АТО у складі 128-ої ОГПБР, що дислокується у Виноградові, пройшов весь Луганськ. Вони в числі останніх покинули плацдарм сумнозвісного Луганського аеропорту.  Хлопець особисто зіткнувся з посттравматичним синдромом, тому переконаний, що про цю проблему не можна замовчувати чи соромитися. На жаль – це наша спільна біда, яку здолати можна тільки тоді, коли усвідомимо її і підтримаємо один одного.
Як тільки ведучий Святослав Гал оголосив про початок флешмобу, центральну площу Виноградова заповнили військові 128-ої ОГПБр, батальйону «Тиса» та артдивізіону, а також учасники бойових дій у зоні АТО (котрі не є штатними військовими), юні спортсмени ДЮСШ, депутати, волонтери та працівники виноградівського лісгоспу. Всі, як один, віджалися 22 рази. Естафету флешмобу 22 Push up Challenge передали роті снайперів 54-ої окремої механізованої бригади, котра зараз перебувають на передовій. Вибір не випадковий – саме в цій роті служать двоє жителів нашого району.  
На ярмарку вторгували 13334 гривні та 11 тисяч угорських форинтів
Ярмарок, організований волонтерами Руху підтримки Закарпатських військових – Виноградів (координатор Михайло Роман) дійсно вражав різноманітністю і вабив смаколиками як дорослих, так і дітей. Всього від реалізованої продукції та майстер класів вдалося виручити 13334 гривні та 11 тисяч угорських форинтів, які відразу на місці передали волонтеру Оксані Ремінець, яка опікується Мукачівським шпиталем. Щиро дякуємо всім учасникам ярмарку, котрі невтомною працею допомогли зібрати кошти на лікування солдатів АТО, які наразі перебувають у шпиталі. Серед них і наш земляк з Виноградова Степан Блажин.
Біля оригінальної автентичної палатки фермерського господарства «Карпатський буйвіл» (Роман Фетько) юрбилося багато людей – незвична продукція вабила гурманів та викликала неабияку цікавість. Реалізовували тут буйволине молоко, різні види сирів, ковбаски з свині монголиці та кози, сало та шкварки з монголиці. Недалеко від них працівники ДП «Виноградівський лісгосп» (Василь Агій) у двох великих казанах варили глінтвейн та чай з дарів лісу (листя гінкго білоба, гілок смородини, засушеної дикої айви та яблук – це унікальний рецепт лісника Василя Худи). Було і смачно, і надзвичайно корисно. Кафе-бар «Старе місто» (Світлана Змикало) вражало різноманіттям напоїв та їжі, тут кожен зміг знайти собі щось до смаку. Сяяли очі у малечі біля столика дитячої розважально-пізнавальної студії «Розумашки» (Наталія Данкович), адже без сюрпризу не залишився ніхто: одні хвалилися чудовими візерунками на ручках, зроблених технікою Міхенді з натуральної хни, що не викликає алергію, інші ж уквітчали коси власноруч виготовленими квіточками із стрічок. Інформаційно-насичене та творчо різноманітне бібліомістечко розгорнула Виноградівська ЦБС (Катерина Вашкеба). Тут діяла книжкова виставка, проводили цікавий майстер-клас з розфарбовування сердечок, збирали книги для воїнів у шпиталь, кожен бажаючий мав змогу написати 22 побажання нашим славним захисникам. Вишуканими французькими нотками вражала в імпровізованому «Прованському дворику» городянка Цвітані Ісак яка сама зголосилася взяти участь у ярмарку і всі виручені кошти передала на лікування солдатів АТО, адже і її два племінники контрактники також воювали на Донбасі. Торгувала вправна господиня різними домашніми тістечками, пересипаними цукром, обліпихою та  смородиною, а також лікарськими травами та пелюстками квітів для запашних чаїв. Долучилися до благородної справи і молоді та надзвичайно творчі й креативні рукодільниці з Оноку та місцеві художники. Так званий волонтерський стіл заповнили смачними булочками та сухою випічкою приватні підприємці Еміл Токач, Галина Юдіна та Михайло Черепко, Тиберій Пішпеки дав 10 рюкзаків. Володимир Драгун передав кілька ящиків «Русинських соків», котрі не продали – відвезли у Мукачівський шпиталь. Волонтер Ольга Гал реалізовувала власноруч виготовлені сувеніри з глини. Шаленим попитом користувалися квитки на дискотеку за участі Влада Ями у JJ NIGHT CLUB, яка відбудеться 4 березня. Перший заступник голови РДА, депутат облради Наталія Костелеба-Веремчук пригостила цукерками та тістечком дітей, що плели маскувальну сітку для наших бійців на Донбасі. Школярів міста згуртувала постійна помічниця волонтерів – методист управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА Віра Столець, яка разом з школярами взялася до роботи, навздогін в’язала з ними заздалегідь підготовлені волонтерами стрічки.
Гаслом недільного дійства був заклик: «Згуртуймося разом – за мир!». Виноградівчани вкотре продемонстрували  свою єдність і не байдужість до проблем своїх побратимів, котрі ціною власного життя відстоюють суверенітет нашої держави.
Наталія Кобаль