icon clock16.12.2016
icon eye43
Фото Цікаве

Здійснилася мрія

У четвер високоповажні гості, делегації з сусідньої країни, керівники району прибули у с. Шаланки, щоб узяти участь у відкритті нової групи ДНЗ та оновленого дитячого закладу. На урочистості завітали, зокрема, голова парламенту Угорщини Ласло Кевер, посол Угорщини у м. Київ Ернев Кешкень, депутат державних зборів Угорщини Аттіла Тілкі, мер міста Дебрецен Ласло Поп, член Саболч-Сатмар-Берегської обласної ради Ондраш Кіш, урядовий міністерський комісар Угорщини Іштван Грежа, депутат Верховної Ради України Василь Брензович, генконсули Угорщини Йожеф Бугайло та Ендре Саліпскі, заступник голови обласної ради Йосип Борто, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, керівники району Михайло Русанюк та Віталій Любка, депутати обласної та районної рад. Урочистості відбулися в сучасному спортивному залі дитсадка. Перед початком офіційної частини заходу школярі показали вертепне дійство, оскільки незабаром величне свято – Різдво Христове.
Шаланківський сільський голова Віктор Альохін, як добрий господар, вітав високоповажних гостей з Угорщини. В своєму вітальному слові сільський голова зазначив:
– У кінці року підбиваємо підсумки за рік. Цей період для нас особливий – зокрема, відбудовано доріг довжиною 14 км, передаємо в експлуатацію добудовану групу та оновлений сучасний садочок. У Шаланках здійснилася мрія, оскільки реалізовано проект, що вважався ірреальним. Завдяки суттєвій допомозі угорських друзів за рік проведено значний обсяг робіт. Село-побратим Торпо, громади міст Дебрецена та Мішкольца надали нам вагому допомогу.  Від імені дорослих і малих шаланківців Віктор Вікторович щиро дякував усім, хто взяв участь у цій благородній справі.
Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер асоціював садочок з будинком майбутнього. У своєму вітальному слові наголошував: «Та громада, яка має потребу в садочках і школах, має майбутнє, оскільки там підростає нове покоління, члени якого стануть палкими патріотами та законослухняними громадянами України».
– Угорщина та її уряд надають всіляку допомогу Україні, зокрема, Закарпаттю. У ЄС вона першою надає громадянам України безкоштовну національну візу. Як надійний партнер розуміє, що в умовах неоголошеної війни нелегко надати відповідну увагу соціальній сфері, яка є важливою в житті кожної нації.  Тому й угорський уряд вважає своїм обов’язком взяти активну участь у реалізації важливих соцпроектів, – сказав Ласло Кевер, який побажав щасливих Різдвяних свят і Нового року всім мешканцям краю.
Мер міста обласного підпорядкування Дебрецен Ласло Поп запевнив, що колективи установ, організацій, фондів радо допомагали органу місцевого самоврядування в реалізації проекту. Вони взяли своєрідне шефство і над Ужгородом та Харковом.
Вітав присутніх на урочистостях, зокрема, діточок, вихователів та батьків депутат парламенту Угорщини Аттіла Тілкі, депутат Верховної Ради України Василь Брензович, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, який виконав доручення губернатора краю Геннадія Москаля – нагородив Почесною грамотою ОДА Шаланківського сільського голову Віктора Альохіна, директора ДП «Виноградівський лісгосп» Василя Агія, приватного підприємця Гейзу Кейса.
Генконсул Берегівського консульства Ендре Саліпскі вручив подяки консульства тим, які взяли активну участь у реалізації мрії батьків шаланківських малюків. Серед нагороджених – сільський голова села Торпо Саболч Сейчі, керівник ДНЗ с. Шаланки Жужанна Гал, а також дорожник Михайло Бідзіля, котрий зробив значний внесок у розвиток дорожнього покриття с. Шаланки.
Голова РДА Михайло Русанюк у своєму вітальному слові щиро вітав високоповажних гостей та жителів с. Шаланки і наголосив: «Після урочистостей у селі залишиться сучасний садочок. Приємно, що в районі цього року загалом відкрито 4 ДНЗ, з яких у двох виховання дітей проходить українською, у двох – угорською мовами».
Керівник виконавчої влади вручив похвальні грамоти Жужанні Гал, члену виконкому сільської ради Тіводору Поповичу, Федору Короману та подяку РДА – колективу Шаланківського лісництва  ДП «Виноградівський лісгосп». Виступи гостей перепліталися з музичною програмою дошкільнят, які віршами, піснями, запальними танцями дякували за другу домівку, де зростатимуть на радість батькам.
Керівник закладу від імені колег, батьків та діточок висловила щиру вдячність за надану їм безцінну підтримку. Відтак із завідувачкою ДНЗ м. Дебрецен підписали угоду про співпрацю. Колега з Угорщини запросила малюків та їх вихователів на екскурсію в їх історичне місто.
На урочистостях звання «Почесний громадянин с. Шаланки» присвоєно вчителю-пенсіонеру Степану Гомокі та голові органу місцевого самоврядування м. Дебрецен Ласло Попу.
Маргарита СТАНКО