icon clock18.08.2016
icon eye50
Фото Цікаве

Збираємо школяра до Країни знань

Лічені дні залишаються до 1 вересня, коли школи гостинно відчинять свої двері для спраглих до знань учнів. Турботливі батьки починають підготовку заздалегідь, адже на збори школяра потрібно витратити багато часу, коштів та не менше нервів. Заощадливі матусі кажуть, що під час шкільних ярмарків ціни зростають, тому йдуть за покупками, не чекаючи останнього моменту. Але списки необхідних речей такі довжелезні, що одразу всього не придбаєш. Та й на прилавках у серпні часто з’являються новинки, від чого навіть у дорослих очі розбігаються. Адже все таке яскраве, оригінальне і незвичне. Хочеться, щоб у твого чада було саме таке і все найкраще, особливо, якщо до школи його відряджаєш вперше.
Зібрати дитину «з нуля» обійдеться батькам недешево. Щоб вдягнути учня до школи, треба витратити близько трьох тисяч гривень, ще близько двох знадобиться на ранець та канцтовари (вони цього року подорожчали), ось і маємо приблизно п’ять тисяч. Сума чимала, особливо зважаючи на розмір мінімальної зарплати.
Звичайно, кожному хочеться зекономити, хоча нині вибір місця покупок – ринок чи магазин, вирішальної ролі не відіграє, бо ціни скрізь високі, а якість товарів інколи доволі сумнівна.
Шкільна форма обійдеться в середньому 500 гривень. Шити самому так само не вигідно, бо придбання тканини та оплата за роботу швачки можуть навіть перевищити вартість готової одежі. Нині не в усіх школах вимагають носити форму, але чимало батьків вважають, що це найкращий і зручніший одяг для школяра. Також потрібне взуття, а ще спортивна форма та кросівки чи кеди.
Щодо канцелярії, то її зараз можна купити скрізь – у спеціалізованих магазинах (до слова, деякі з них проводять вигідні акційні розпродажі), а також на ринках та шкільному ярмарку перед швейною фабрикою «Гроно». Дорого коштують зараз ранці та портфелі, а разом з усім приладдям це потягне на кілька тисяч. Звичайно, все залежить від фінансових можливостей батьків.
Перший дзвоник – не просто урочисте свято початку нового навчального року, а ще й додаткові витрати. Зараз на лінійку дітей просять прийти у вишиванках, які  теж коштують чимало, та й традиція купувати квіти нікуди не поділася.
До додаткових шкільних витрат увійде також можливе придбання окремих підручників та посібників. Якщо ж учень не встигає чи поглиблено вчить якийсь предмет, не обійтися без репетитора. Щоб дитина не вешталася без діла, а розвивалася, пізнавала щось нове, її потрібно записати в гурток або секцію. У державних закладах вони безкоштовні, а відвідування приватних доведеться також оплачувати батькам. Отож, кожен обирає сам, скільки витрачати коштів і де здійснювати передшкільний шопінг. Для цього є безліч варіантів, головне, аби коштів вистачило.
Любов ТОКАЧ