Заради порятунку добра над злом

Викладачі та учні Неветленфолівської дитячої школа мистецтва, за підтримки благодійного фонду «Едьмашерт»,  щороку до дня інвалідів проводять благодійні концерти на підтримку хворих діток. Цього разу, як завжди професійно й талановито, вони порадували глядачів грою на різних музичних інструментах, піснями і сучасним танцями. Приурочили концерт двом хворим діткам з різних сіл, проте з одним діагнозом – ДЦП, 2-річній Світланці Костробі з Веряці та 11-річному Михайлику Ковачу з Неветленфолу.
Голова Виноградівської райдержадміністрації Михайло Русанюк, звертаючись до присутніх у залі зазначив, що ті проблеми та труднощі, з котрими ми щодня стикаємось, ніщо у порівнянні з хворобою, котра є невиліковною. Михайло Михайлович висловив щиру вдячність всім тим людям, хто долучився до благородної справи – допомогти таким малим, але вже таким сильним духом, діткам, котрі мають неабияку силу волі боротися з тяжким недугом і неймовірне бажання жити.
– Щоразу, готуючи черговий благодійний концерт, я запитувала себе : «Чому на цей світ народжуються хворі діти?». Недавно знайшла відповідь на це питання. Спілкуючись із Михайликом Ковачем, він читав мені казку. Стомившись, сказав: «Це лише частина казки, далі я читати не буду». Я замислилась: в дитинстві ми всі читали казки і добре знаємо, що в них завжди добро і зло ходять поруч. Дивлюсь на цього хлопчикам і думаю, що його хвороба – це зло, з яким він сам бореться, як може. Та самому йому не під силу здолати це зло. Лише разом, об’єднавши свої зусилля, матеріально, морально, духовно чи фізично, ми зможемо здолати це зло, яке ходить повсюди. Допомагаючи оточуючим, ми очищаємося від нього. Адже у казках завжди добро перемагає. Я всім бажаю здоров’я і перемоги добра над злом, – сказала директор Неветленфолівської школи мистецтв  Наталії Кіраль.
Консул Угорського консульства у місті Берегово Ердеі Пийтер щиро подякував викладачам та учням Неветленфолівської дитячої школи мистецтв за чудову організацію благодійного концерту та гарні виступи, а також висловив щиру вдячність всім присутнім у залі, хто вніс свою частку на лікування хворим дітям. Батько дворічної Світланки Антон Костроба, дякуючи небайдужим людям, ледь стримував сльози. Чоловік розповів, що у них з дружиною протягом семи років подружнього життя не було дітей. І коли нарешті на світ з’явилася омріяна донечка, доля підготувала для них нове нелегке випробування – лікарі діагностували в маленької ДЦП. Зараз батьки роблять все можливе, аби дівчинка росла і розвивалася. Для цього їй потрібні масажі, курс лікувально-реабілітаційних процедур у санаторії в Трускавці. Щирі слова вдячності пролунали і з вуст бабусі Михайлика, яка сама його виховує, позаяк батьки хлопчика розлучилися і створили власні сім’ї.
Наприкінці концерту, підрахувавши вміст скриньки, на сцену вийшов голова лічильної комісії – Неветленфолівський сільський голова Йосип Оросі, котрий озвучив суму зібраних коштів – 33 тисячі 555 гривень та 40 євро. Батьки дівчинки Світлана і Антон Костроби та бабуся хлопчика-інваліда Валентина Ковач отримали на лікування діток по 16 тис. 800 грн. та по 20 €.
Організатори концерту зайвий раз довели, що лише об’єднавши свої зусилля, ми зможемо зробити життя «особливих» дітей безболісним та повноцінним.
Наталія Кобаль