icon clock25.11.2016
icon eye20
Цікаве

Заняття-зустріч вихованців гуртка «Юні музеєзнавці» з працівниками повітового музею м. Сату-Маре

Нещодавно на базі Хижанського НВК було проведено відкрите заняття гуртка „Юні музеєзнавці” Виноградівського районного центру позашкільної роботи з дітьми. Розвиваючи та зміцнюючи міжнародну співпрацю, дирекція саме цього навчально-виховного комплексу інтенсифікувала співробітництво з представниками культурно-освітньої галузі Румінії. Саме тому керівник гуртка „Юні музеєзнавці” Ухач Оксана Петрівна вибрала дуже актуальну, нетрадиційну та незвичну тему заняття „Зустріч вихованців гуртка з працівниками повітового музею м. Сату-Маре”.
Кожен край має свої звичаї, обряди, безперечно багатий ними і наш район, а особливо – село Хижа, де не забуті народні ремесла.
Оксана Петрівна привітала присутніх у шкільному музеї, який облаштований відповідно до традицій наших предків. Саме тут можна на власні очі побачити весь реманент, необхідний для ткацтва – від прялки та веретен, до справжнього ткацького станка. Вихованці гуртка провели короткий захоплюючий екскурс у минуле, розказали про історію створення музею та про речі, які знаходяться у світлиці. Не забули юні екскурсоводи і про народний фольклор та про те, як відпочивали наші предки: заспівали запальних коломийок та співанок, затанцювали, а також „покрівчики поткали”.
Після директор повітового музею Фелічана Поп висловила свої враження від побаченого та розповіла про звичаї, традиції та обряди музею в Сату-Маре.
У актовій залі школи відбулася презентація румунського фільму та книги про закарпатсько-румунські традиції вишивання під назвою „Від нитки до костюма”. Сюжет фільму складається з розповідей представників того чи іншого населеного пункту про особливості їхньої вишивки, про їхнє вбрання та традиції його виготовлення: як вирощувалася сировина, як виготовлялася нитка, тканина, процес пошиття, як і коли одягався той чи інший елемент одягу. Проводилися румунські дослідження як на Закарпатті, зокрема в селах Хижа, Новоселиця, Черна, у гуцульських горах та угорських селах, так і в Сату-Маре. Загалом за час роботи, розповідають етнограф Адела Добреску та працівник повітового музею доктор Марія Лобонц-Пушкаш, ними було опитано близько трьохсот респондентів від найменших (вихованців садочків) до найстарших (понад 90 років) носіїв традицій вишивання. Тішиться неабияким цінним історичним доробком і директор Хижанського НВК Марія Павлівна Чутора, яка висловила подяку друзям із Румунії за популяризацію традицій села Хижа та співпрацю. Книгу, написану трьома мовами (румунською, українською та англійською) „Від нитки до костюма” та диск із фільмом отримали всі учасники відкритого заняття.
Валентина Немеш,
завідувач методичного відділу  Виноградівського районного центру позашкільної роботи з дітьми