icon clock01.07.2016
icon eye39
Новини Фото

З нагоди відзначення 20-ї річниці Конституції України

Цими днями під керівництвом голови райдержадміністрації Михайла Русанюка відбулося засідання «круглого столу» з нагоди відзначення 20-ї річниці Конституції України. Під звуки Державного гімну, до щему близького кожному українцю, в малому залі будинку влади шанобливо постали всі учасники урочистого зібрання. Відтак вступне слово виголосив Михайло Русанюк, який, зокрема, зазначив, що Україна відбулася як незалежна демократична держава і першою ознакою цього є Конституція, ключові принципи якої вищою цінністю визнають людину, її права та свободи.
28 червня 1996 року в нашій країні вперше за її історію був прийнятий принципово новий Основний Закон, який встановив основи організації державної влади і є фундаментом правової системи держави. На значимості Конституції робили акценти в своїх виступах усі учасники «круглого столу», які брали участь у діалозі та обговоренні. Голова методичного об’єднання вчителів історії Виноградівського району Володимир Щур не тільки провів для присутніх на урочистому засіданні екскурс в історію творення Конституції України, але й поділився своїми роздумами – досвідчений учитель-історик Королівської ЗОШ №2, який працює на педагогічній ниві ось уже 47 років, зокрема, наголосив, що будь-який народ не має коштовнішого скарбу, ніж його історія. Народний депутат другого скликання Верховної Ради України Сергій Чейпеш, котрий стояв біля витоків державотворення, розповів учасникам зібрання про основні етапи та процес прийняття Конституції. Голова райкому профспілки працівників освіти Виноградівського району Іван Кльофа вів мову про фундаментальні засади державотворення. Звісно ж, у ході засідання мовилося й про проблемні питання українського суспільства. В ході діалогу звучали питання та відповіді на них. Чому нині, на 25-му році Незалежності, доводиться констатувати про дефіцит патріотизму? Чому й досі Україна не має великого державного герба? Мовилося також про перехід народних обранців із однієї фракції до іншої, про депутатську недоторканність та пріоритет права.  
А старший викладач Карпатського інституту підприємництва ВНЗ «Університет «Україна» Михайло Ребрик презентував власний збірник статей «Конституція, яку ми пишемо». Видання склали публікації автора в ЗМІ протягом останнього періоду з проблематики Конституції України, теорії і практики державотворення та місцевого самоврядування. Прикметно, що збірник, презентація якого відбулася на засіданні «круглого столу», присвячений 20-ій річниці з дня прийняття першої Конституції незалежної України 28 червня 1996 року й переданий навіть главі держави Петру Порошенку.
Насамкінець цікаві факти про наш Основний Закон розповів керівник апарату райдержадміністрації Юрій Продан, який підвів підсумки «круглого столу» та наголосив, що найвищою цінністю суспільства, як і задекларовано в Конституції, є дійсно саме людина. Адже людина – понад усе…
Ганна КОБАЛЬ