З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, РІДНЕ УЧИЛИЩЕ!

У ці дні ВПУ № 34 м. Виноградів святкує своє 35-річчя. За роки існування заклад пройшов славетний шлях. Колектив училища пишається тим, що нині це місце для інноваційної творчості, де оновлюють зміст і структуру навчально-виробничого процесу, де успішно впроваджують сучасні методи і технології.
Наш навчальний заклад для тих, хто хоче стати професіоналом своєї справи. Тут учні навчаються долати труднощі й перешкоди, досягати успіху, виконувати свою роботу на вищому рівні. Педагогічні працівники розкривають потенціал кожного учня, дають можливість знайти шлях у житті, вміти заробляти власними руками та розумом. А хто навчається, той понад усе старається продовжувати гідну справу навчання. Адже для цього в училищі є все необхідне. Викладачі і майстри закладу засвідчили свій професійний досвід у справі навчання й виховання молоді. Їхня діяльність спрямована на досягнення покращення ефективності професійного рівня учнів. Для цього в училищі забезпечено доступ до науково-технічної інформації завдяки технологіям електронних комунікацій, розробці проектів локальних професійних мереж та організації взаємодії між ними. Із впровадженням нових професій, зокрема, «Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних. Касир (у банку). Адміністратор», «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» навчальний процес переживає черговий етап еволюції, зберігаючи традиційні риси та надаючи їм сучасного звучання. Організація навчання справжніх фахівців у нашому закладі відбувається за допомогою різноманітних новітніх технологій. Це дає свої значущі результати. Учні училища займають щороку призові місця не лише на рівні обласного значення, а й на всеукраїнських конкурсах, за що отримують стипендію Президента України протягом року. Та не тільки учні, а й викладачі та майстри виробничого навчання стають переможцями різних конкурсів професійної майстерності.
Майже 70% учнів займаються технічною творчістю в 11-ти гуртках – «Юний тракторист», «Юний механік», «Ерудит» та інші. Організовуються конкурси на кращу вишивку бісером рушників, картин, писанок. У фойє проводяться виставки технічної творчості та робіт художньо-естетичного напрямку учнів за професіями, які готує навчальний заклад. Працює військово-патріотичний гурток під керівництвом В. М. Жиленка, де поглиблено вивчаються питання військової справи. Робота цих гуртків базується на зняннях учнів, отриманих на уроках теоретичного та виробничого навчання. Тут учні перетворюються на активних помічників педагогів як в проведенні позакласних заходів, так і уроків.

В училищі одна з найкращих спортивних баз серед професійно-технічних закладів області, керівником якої є О. В. Андрусяк.
Наше завдання – виховати людину, яка б стала особистістю, що поєднує в собі духовне багатство й високу моральність. І справді, учнів закладу запрошують на різні заходи, де вони можуть показати свої творчі здібності. Щороку проводяться зустрічі з письменниками рідного краю, що проходять у чудовій бібліотеці, завідувачем якої є Т. І. Телеп’янович.
Вихованці училища підвищують свій культурний рівень і в гуртках художньої самодіяльності. Проводяться цікаві тематичні вечори відпочинку до Дня першокурсника, Дня студента, КВК, інших свят під керівництвом заступника з виховної роботи Світлани Міндак. Цікаві вікторини проводять викладачі економічних та комп’ютерних дисциплін, майстри електротехнічних дисциплін. На високому рівні проводяться виховні та позакласні заходи викладачами філологічних та суспільних предметів.
Не дивлячись на важкі часи, училище не тільки зберегло матеріально-технічну базу, але й зміцнило її. За це величезна подяка як керівництву училища на чолі з директором Володимиром Гнатківським, так і всьому колективу, який є найбільшим багатством закладу. З перших днів про нього дбають О. П. Галас, М. П. Доманич, М. Й. Литвинюк, М. О. Копшарь, В. І. Лупір, О. Ю. Краля.
Слід відзначити величезний внесок у розбудову навчального закладу попередніх його керівників І. Д. Цапа та С. О. Войцехівського.
Творити добро – це життєве кредо кожного співробітника училища, яке має свою славну історію, живе творчим сучасним, визначає перспективи на майбутнє. Нині колектив – це чудові викладачі та майстри виробничого навчання, заслужені ветерани професійної освіти, педагогічний досвід яких важко переоцінити, висококласні професіонали, а також освічена й талановита молодь, сповнена трудового завзяття, яка йде на зміну старшому поколінню, переймаючи від них усі кращі надбання.
Пошукова робота у ВПУ № 34 невичерпне джерело творчості, де новітні методики і підходи засвоєння обраної професії відкривають нові горизонти та імена. Адже у самостійне життя з закладу вийшло понад 17000 тисяч дипломованих спеціалістів. Пишаємося нашими випускниками, які знайшли своє покликання, стали потрібні суспільству. Нехай життєві труднощі не зменшують оптимізму і віри в світле майбутнє.
Назавжди в історії училища залишились випускники, які загинули на Сході України, захищаючи рідну Батьківщину, – Станіслав Кіш, Роман Совліч, Золтан Балаж.
З нагоди 35-річного ювілею адресуємо всім працівникам училища найсердечніші вітання і побажання здоров’я, щастя, миру і злагоди, творчої наснаги і довголіття, радісної праці, вічної молодості і вдячних учнів, а нашим студентам – світлих думок і чистих сердець, готових приймати та втілювати в життя мудрість наставників!
Тетяна ГУСТА,
викладач ВПУ №34