icon clock11.10.2016
icon eye19
Новини Фото

Юрій Свищо: «Пріоритетом у нашій роботі є кадрова політика в освіті та розвиток виробничої та соціальної інфраструктури Виноградівщини»

Стартував новий політичний сезон в Україні і на місцевому рівні це також відчутно. Про актуальні питання, які збираються вирішувати та піднімати на пленарних засіданнях депутати Виноградівської районної ради, найважливіші проблеми та виклики − у розмові з молодим політиком, головою депутатської фракції «Відродження» Юрієм Свищо.

– Скажіть, будь ласка, що наразі є пріоритетним у Вашій роботі як депутата та представників фракції «Відродження» в цілому? Що вже вдалося зробити?
– В першу чергу найважливішим напрямком у нашій роботі є розвиток виробничої та соціальної інфраструктури. На мою думку, першочергово ми маємо реконструювати соціальні об’єкти – лікарні, школи, стадіони і взагалі найбільше уваги приділяти установам, де навчаються та виховуються наші діти.  Крім того, наболілим для кожного жителя Виноградівщини є питання доріг, їх вкрай незадовільний стан. І позиція депутатської фракції «Відродження» − зробити все по-максимуму, аби покращити рівень доріг у нашому районі. Так, за клопотанням депутата Тіводора Бордашаз районного бюджету було виділено 1 млн. 350 тис. грн. на капітальний ремонт дороги у с. Матієво.Також на мій депутатський запит було виділено кошти на капітальний ремонт ділянки дороги Теково-Гудя, за сприяння депутата від нашої фракції Михайла Добоша передбачені кошти на капітальний ремонт дороги в с. Черна. Це початок відродження інфраструктури і фактичної комунікації з сільськими головами та місцевими мешканцями нашого району.
– Ви неодноразово піднімали питання на сесіях та комісіях районної ради щодо кадрової політики в освітній галузі.Чи й надалі будете зосереджувати на цьому увагу?
– Уже не вперше наша фракція намагається почати формування нової якісної кадрової політики в освітній галузі, де зрозумілим для всіх є те, що призначення директора школи в ХХІ столітті не може бути політичним чи владно орієнтованим. на мою думку, обрання директора освітньої установи на посаду – виключно прерогатива вчителів та батьків, але ніяк не владних інституцій, які роблять керівників навчальних установ залежними від виконавчої влади. Жоден директор школи чи вчитель не має відчувати утисків зі сторони влади. Тому і повинен бути запроваджений конкурс на чесній основі, де рішення будуть приймати батьки, вчителі та громадськість. Тоді директор школи буде повністю аполітичною фігурою. Ми будемо й надалі підтримувати питання щодо прийняття Положення про порядок призначення на посаду директорів шкіл та дошкільних навчальних закладів на конкурсній основі.
Що стосується медицини, то тут ситуація ідентична, і з такими твердженнями виступає голова медичної комісії, депутат районної ради Олександр Мілюков. Втім, на даний час не визначений механізм призначення на керівні посади в медичній галузі на рівні відомств і міністерств та, переконаний, конкурсний відбір обов’язково буде, і це лише питання часу.
– Ваша фракція, наскільки нам відомо, ініціює питання стосовно розробки Програми щодо преміювання кращих вчителів району за результатами ЗНО їхніх учнів.
– Так, преміювання кращих вчителів є дуже актуальним питанням. Ми б хотіли звернути увагу саме на об’єктивність оцінювання педагогів, а основним критерієм цього є зовнішнє незалежне оцінювання. Однак алгоритм преміювання має відбуватися виключно за прозорими умовами, де учні того чи іншого педагога отримали найкращі показники ЗНО −  і це, власне, індикатор об’єктивності, адже оцінювання відбувається на рівні загальнодержавної програми. Тому, думаю, в найближчий час ми обов’язково розробимо механізм і Програму фінансування найкращих вчителів району з прив’язкою до конкретних прізвищ та предметів.
– Розпочався новий навчальний рік і знову на часі питання харчування учнів у загальноосвітніх закладах району. Які бачите шляхи вирішення цієї проблеми?
− Відповідь однозначна – потрібно виділяти кошти на харчування учнів 1-4 класів. Але тут потрібно бути дуже прагматичним. Має бути врешті-решт визначений ідеальний механізм щодо контролю якості харчування дітей. Те, що стосується фінансової відповідальності, то, думаю, запрацює ефективно система електронних закупівель і градус відповідальності в учасників торгів підвищиться в рази. Батьки будуть бачити, хто і за які ціни возить продукти їхнім дітям та зможуть контролювати якість їжі. Це ідеальний алгоритм, на мою думку.
– Насамкінець нашої розмови, що б Ви хотіли побажати Вашим колегам та опонентам у районній раді?
– Кожна людина формує свій світогляд самостійно, і цінності та бачення реалій теж у кожного з нас різні. Але ми маємо бути єдині в тому, щоб бодай чимось змінити на краще рівень життя на Виноградівщині. Взагалі у нас апріорі не може бути політичних конкурентів, тому що всі ми маємо бути зацікавлені у розвитку свого рідного краю. І, звичайно, з приходом осені хотілося б відчути хорошу динаміку росту економіки та соціальних показників, тож очікуємо.
Спілкувалася Юлія Світла