Юні дослідники вивчають, спостерігають, досліджують…

Дослідна діяльність – вища форма самоосвітньої діяльності учнів. З метою  пошуку і підтримки вихованців, які виявили здібності до експериментальної та дослідницької роботи, на базі Виноградівського районного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді було проведено науково-практичну конференцію «Юні дослідники». Конкурс проводився серед юннатів молодшого та середнього шкільного віку.

За підсумками роботи журі було обрано переможців середнього шкільного віку: І місце – Олександра Глушко, вихованка гуртка «Юні зоологи», Великоком’ятівської ЗОШ І-ІІІ ст. з науково-дослідницькою роботою на тему: «Порівняння голландського сорту Імпала та німецького – Аннушка» (керівник Глушко Ю. В.); ІІ місце – Михайло Пішта, вихованець гуртка «Юні овочівники», Фанчиківської ЗОШ І-ІІІ ст. з науково-дослідницькою роботою на тему: «Квітникарство закритого ґрунту» (керівник Козьма Г. А.); ІІІ місце – Томас Кошан, вихованець гуртка «Фітодизайн», ЗОШ №2 з науково-дослідницькою роботою на тему: «Вирощування кристалів в домашніх умовах» (керівник Федак М. С.).

Серед учнів молодшого шкільного віку за цікаву та змістовну дослідницьку роботу нагороджено таких учнів: Георгія Левка, вихованця гуртка «Юні друзі природи», ЗОШ № 8 з науково-дослідницькою роботою на тему: «Вигонка тюльпанів в домашніх умовах» (керівник Рацин М. Ю.); Максима Сусіка, гурток «Дизайн та екологія», міська ЗОШ № 8 із науково-дослідницькою роботою на тему: «Відновлення ґрунту, забрудненого органічними відходами, за допомогою ефективних мікроорганізмів та червоних каліфорнійських черв’яків» (керівник Сусік І. І.); Анастасію Старосту, вихованку гуртка «Дизайн та екологія», міської ЗОШ № 4 з науково-дослідницькою роботою на тему: «Дослідження вирощування метеликів в домашніх умовах» (керівник Свищо О. М.).

Всіх учасників нагороджено грамотами та цінними призами, а ще гуртківці мали змогу насолодитися ласощами солодкого столу. Конференція проходила за підтримки депутата Закарпатської обласної ради Романа Фурмана.  
Адміністація екологічного центру вдячна всім, хто взяв активну участь у заході і чекає на нові актуальні та цікаві роботи у наступному році.
 Галина ЧАБРУН,
директор Виноградівського районного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді