ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ПРОБЛЕМ АУТИЗМУ

2 квітня Комунальною установою «Виноградівський районний інклюзивно-ресурсний центр №1» було проведено «круглий стіл» до Всесвітнього дня поширення інформації щодо проблем аутизму. Традиційно його прийнято вважати днем блакитного кольору. Люди й організації по всьому світу влаштовують акції, демонстрації, заходи, зустрічі у блакитних кольорах, де розповідають про людей з аутизмом.
Мета «круглого столу» полягала в тому, щоб підкреслити необхідність допомоги дітям, які страждають від невиліковного захворювання, адже їхня чисельність висока у нашому районі.
Виконуюча обов’язки директора Виноградівського районного інклюзивно-ресурсного центру Катерина Кеніз, підкреслила, що першорядним кроком має стати прийняття того, що дитина страждає на аутизм. Адже вона не психічно хвора дитина, у неї просто «інший спосіб бачення світу», їй трохи важче висловити свої почуття. Тож, особливо їм потрібно допомогти, підтримати та навчити.
Вчитель-логопед Таїсія Фельцан розповіла про особливості розвитку мовленнєвої сфери дітей-аутистів. Практичний психолог Євгенія Мешко звернула увагу на особливості виховання та соціальної адаптації дітей аутистів на ранньому етапі життя. Адже від ранньої діагностики та своєчасного початку реабілітаційного процесу залежить психічне та фізичне здоров’я дітей хворих на аутизм. Чим раніше буде виставлено діагноз і розпочнеться робота з реабілітації, тим більше шансів, в подальшому, на повноцінне життя дитини. Тому зараз, як ніколи, назріло питання про удосконалення організації медико-соціальної допомоги дітям з аутизмом та їх родинам, яка б відповідала сучасним стандартам. Практичний психолог Мирослава Боршош дала декілька порад щодо адаптації дітей з розладом аутичного спектру в шкільному середовищі.
В обговоренні інформації щодо проблем аутизму взяли участь: батьки дітей, які страждають розладом аутичного спектру, адміністрація шкіл, лікар-педіатр та лікар-психіатр районної лікарні, представник соціального захисту населення.
Виховання дитини, яка страждає раннім дитячим аутизмом, має стати способом життя сім’ї, в якій є місце добру, терпінню і великої любові до неї, щоб допомогти і дати змогу їй краще зрозуміти і пізнати світ, в якому вона живе.
Катерина Кеніз, в. о. директора Виноградівської комунальної установи «Інклюзивно-ресурсного центру №1»