icon clock03.11.2016
icon eye25
Культура Фото

ВОНИ НЕСУТЬ НАРОДНУ ТВОРЧІСТЬ У ВІКИ

Певне, жоден культурно-масовий захід у місті чи районі або ж визначна історична подія не проходять без участі хорових колективів, що діють при Виноградівському міському будинку культури. Одним із таких є самодіяльний народний хор працівників культури та любителів хорового співу, керівником якого віднедавна є Тетяна Гудачок. Варто відмітити, що минулого місяця колектив прийняв участь у звітному концерті району та підтвердив своє звання самодіяльного народного. Тож з допомогою теперішнього керівника дзвінкоголосих любителів співу ми проведемо невеликий екскурс, поринувши у витоки заснування та помандруємо стежками, протяжністю у три десятиліття…
– Хорова культура Виноградівщини має давні традиції. Зокрема, наш колектив не молодий – народився він у 1984 році за ініціативи викладача виноградівської музичної школи, самодіяльного композитора Івана Бачкая, який керував ним до 1987 року. Наступні 10 років диригентом хору був Степан Магарита. Під його керівництвом колектив набув великого творчого досвіду. Багато гастролював, побував з концертами в Румунії, Словаччині, Латвії, Угорщині, а також у Криму, Івано-Франківську, Чернівцях та Ужгороді. Наполеглива та багаторічна робота аматорів хорового співу та керівників хору дала свої плоди. За високий художній рівень, виконавську майстерність та концертну діяльність у 1991 році колективу присвоєно звання «самодіяльний народний», що для аматорів стало вагомим стимулом у досягненні нових вершин, – розповідає Тетяна Степанівна. – Упродовж багатьох років незмінними учасниками хору є Марта Горнецькі, Василь Тарнай, Микола Вилюс, Павліна Балаж, Ірина Турцанаш, Ганна Кобаль, Марія Тифонюк. Вони є добрим прикладом для наслідування тим, хто поповнив лави колективу зовсім недавно. Пізніше влилися в колектив молоді працівники культури, деяких відділів райдержадміністрації, освітяни та громадські активісти району. Для згуртування колективу багато зробила Ніна Тегза, котра впродовж багатьох років є однією з незмінних учасниць нашого хору, солісткою та ведучою концертних програм. З 1997 по 2005 рр. колективом керувала Наталія Муравець, котра любов до народної пісні успадкувала від свого батька Степана Магарити. Протягом 10 років хором керував Віктор Марушка. А влітку 2015 року колектив очолила я. Про технічні засоби музичного оформлення дбає Руслан Тарнай. А солістами колективу окрім мене є Василь Тарнай, Лівія Баторі, Юрій Орос, Василь Січ та Вікторія Григорович.
Щовівторка хористи з усього району з’їжджаються на репетиції у міський будинок культури. Тож, організовуючи у себе вдома сільські гуляння, залюбки запрошують на них своїх колег по сцені. Так, лише в жовтні хористи радували дзвінкоспівом усіх учасників та гостей фестивалів у Хижі, Черні та Новоселиці, вшанували своїм співом славних воїнів АТО, для котрих залюбки влаштовують концерти і у військовій частині.
Є бажання працювати, є талант, любов до сцени. Проте, неабиякої колоритності додають сценічні костюми, а їм уже більше 30-ти років. Тут невеличку таємницю нам відкрив директор міського будинку культури Святослав Гал, сказавши, що, згідно програми розвитку культури міський голова Степан Бочкай готує хористам подарунок з нагоди їх професійного свята приємний сюрприз, оновивши їх гардероб. Тож найближчим часом ми матимемо змогу насолоджуватися чудовим виконанням українських та угорських народних пісень, а також відомих естрадних творів у сучасній обробці, колядок і щедрівок самодіяльного народного хору працівників культури та любителів хорового співу в нових вишуканих автентичних народних костюмах.
Наталія Кобаль