icon clock27.01.2017
icon eye32
Новини Фото

Віталій Любка: «Завершення будівництва хоспісу – великий позитив для Виноградівщини і районної ради зокрема»

Відкриття у Виноградові соціального закладу європейського зразка з сучасним медичним обладнанням − вагома подія для Виноградівщини, адже в наш час необхідні такі установи, де надаватиметься паліативна допомога важкохворим людям, і на Закарпатті, на превеликий жаль, є багато людей, які потребують такої допомоги. На цьому наголосив голова Виноградівської районної ради Віталій Любка на відкритті хоспісу 24 січня.

 − Районна рада сьомого скликання у перший рік своєї каденції завершила цей об’єкт і розпочала новий 2017 рік з відкриття єдиного на Закарпатті хоспісу. Це великий позитив не лише для району, але й для районної ради зокрема, яка виступила партнером у будівництві цього об’єкту. Адже, не зважаючи на усі проблеми, з якими будувався хоспіс, прогнози скептиків, медичний заклад вдалося відкрити і тут зможуть допомогти жителям області, які зіткнулися із смертельними захворюваннями, − зазначив у коментарі для «Новин Виноградівщини» голова районної ради Віталій Любка.
Загалом районна рада сьомого скликання поставила за мету завершувати в районі довгобуди, каже керівник ради, і таким чином минулого року вдалося відкрити дитячі садочки у селах Дюла та Дротинці. На часі – відкриття дошкільного закладу у Боржавському. Одним із пріоритетів ради було також завершення будівництва хоспісу. Адже, за його словами, закінчивши роботи над недобудовами і довгобудами, можна буде спрямовувати кошти на інші, не менш важливі, потреби району.
− Саме будівництво хоспісу розпочалося ще у 2013 році і роботи проводилися за кошти ЄС. Однак, через зриви у роботах, об’єкт не вдалося добудувати у зазначені терміни, до кінця 2015 року. Власне зрив у будівництві виник через те, що районна рада попереднього скликання прийняла рішення добудувати мансардний поверх будівлі, який взагалі не був передбачений у проекті хоспісу. Через такі додаткові будівельні роботи і відсутність грантових коштів у підсумку, заклад не був добудований вчасно, а тягар фінансування у повному обсязі ліг на обласний та районний бюджети. А наслідком таких необдуманих кроків попереднього керівництва районної ради могло стати повне повернення грантових коштів згідно умов договору. На щастя, нам вдалося завершити будівництво хоспісу і домовитися з міжнародними партнерами, − розповів Віталій Любка. − Звісно, кошти, які були потрібні для добудови об’єкту не були наявні в районі і саме з обласного бюджету лише у 2016 році було надано на ці потреби 10 млн. 200 тис. грн. За це висловлюю вдячність обласному депутату Владіславу Поляку, завдяки його сприянню наш район ці кошти отримав. Решту було дофінансовано з районного бюджету. Також дякую голові облдержадміністрації Геннадію Москалю, який часто бував у нас на об’єкті і хід будівництва, купівлю медичного обладнання взяв під свій чіткий контроль. Тому ми маємо сьогодні хороший результат. Нам також вдалося вирішити питання утримання цього закладу. На сьогодні триває процедура передачі хоспісу в оперативне управління Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА і відтак хоспіс буде фінансуватися з області.
Окрема подяка обласному керівництву, керівнику і працівникам КП «Агенції місцевого розвитку Виноградівщини», депутатам районної ради за допомогу і порозуміння, адже спільними зусиллями нам вдалося завершити цей великий інфраструктурний проект − соціальний заклад європейського типу з новітнім обладнанням.
Хочу зазначити, що хоспіс оснащений медичними приладами останнього покоління. Крім новітньої медичної апаратури, установа обладнана ліфтом, сучасною побутовою технікою, є тут кімнати для родичів пацієнтів. Тому, переконаний, працівники хоспісу зможуть кваліфіковано надавати допомогу людям, які потребують щоденного піклування.
Любов ТОКАЧ