icon clock25.11.2021
icon eye44
Фото Цікаве

Виноградівщина. Відомі постаті

28 листопада ювілейних 55 років виповнюється художниці, поетесі Валентині Василівні КОСТЬО.
Народилася у листопаді 1966 року в селі Красноволя на Волині. Десятирічку закінчила на відмінно і вступила до Луцького СПТУ-9, отримавши спеціальність контролера ОТК. Працювала на підшипникових заводах Луцька, Харкова, Ростова-на-Дону. У 1988 році вступила до Львівського СПТУ-52. Після закінчення працювала провідником пасажирських перевезень міжнародного сполучення.
Вийшла заміж у 1992 році і саме відтоді живе на Закарпатті в селі Фанчиково. Тут теж працювала на залізниці, а згодом продавцем магазину. У 2008 році захопилася творчістю, самотужки опанувавши техніку живопису. Уже в 2009 році в замку «Паланок» міста Мукачево відбулася її перша персональна виставка живописних робіт на склі і полотні. У 2010-му – персональна виставка в галереї «Митець Верховини» (м. Хуст), а в 2012 році вона виставлялася в арт-кафе «Гелена» (м. Виноградів).
Брала активну участь у колективних виставках, мистецьких фестивалях, форумах, що проходили в місті Виноградів, галереї Пийтерфолво, Ужгороді, Львові. Дві роботи експонувалися в м. Київ. Працює у техніці живопису на склі, полотні, графіки, настінного розпису, карикатури, ілюстрації. Організатор творчих зустрічей (2010-2011рр.), присвячених місцевому художнику Степану Кутлану. Самостійно зібрала матеріал про життя і творчий шлях художника, педагога, спортсмена, його учнів і послідовників. Презентація виставки проходила на батьківщині митця – у селі Фанчиково.
У 2011 році вийшла друком перша книжечка оповідок для дітей «Намистинки»у видавництві Олександра Гаркуші. У 2014 році побачила світ друга збірочка творів для дітей «Відчуття щастя» українською і російською мовами у видавництві «Майстер-клас» .
Ілюструвала дитячу книжечку місцевого письменника Юрія Погоріляка «Спаси, Боже, нас!» (2012 р.), збірку поезій Юрія Мельника «Йди до мене» (2015р.), казкові оповідання для дітей Валентини Фадєєвої «Сказки для Максима» (м. Виноградів, 2015 р.), словничок «Фінджа» (2015 р.), власну збірочку для дітей «Намистинки», дитячий альманах «Дарунок дитячих сердець» (м. Виноградів, 2015 р.), літературно-мистецький альманах «Західний кордон».
Серед дитячих творів: казки, оповідання, пісеньки, п’єси, віршики, оповідки, колискові, притчі, повісті. У творчому доробку Валентини Костьо прозові і поетичні твори. Два роки вела авторську передачу для дітей «Казкове місто» на «ТРК Виноградів».
З серпня 2013 року працює керуючою виставковою залою «Імпасто» у Виноградові, де активно проводяться художні виставки різного плану, творчі зустрічі, літературні читання, майстер-класи.
Нагороджена почесною грамотою Закарпатської обласної ради (2011 р.), грамотами Виноградівської районної державної адміністрації та відділом культури і туризму.
«Моя творчість – феномен, який обдаровує мене несподіванками, відкриттями, про які не здогадуюся. Це безцінний подарунок від життя… Тому мій девіз «Нічого зайвого, окрім життя», – каже Валентина Костьо.
2017-го у видавництві «Лілія» вийшла друком збірка поетичних творів «Трикутник» у тандемі з С. Кедик та З. Тесличко. Того ж року В. Костьо побувала у гончарній столиці – Національному музеї заповіднику українського гончарства в селищі Опішне, що на Полтавщині. Протягом неймовірних трьох тижнів її час був присвячений глині. Валентина оволодівала навичками роботи за гончарним кругом, ліплення і роботі з емалями, поринала у таємничий світ українського гончарства.
«Хтось проводив вільний від роботи час на морі, а я вирішила протягом відпустки повчитися-попрацювати у знаменитому Опішному, – розповіла художниця. – Глек завжди був для мене сакральною посудиною поряд із іконою та українським рушником. Я заглянула всередину й намагалася з’ясувати його вміст і зміст. Він – як людина… Тому, напевно, мої зображувані глеки – це портрети».
Захопило талановиту мисткиню і реставрування. У 2016 році В. Костьо відновила дерев’яні скульптури святих Яна Непомука та Богородиці, у 2017-му – Діви Марії. У 2019 році Валентина Костьо реставрувала давні гіпсові скульптури Святого Йосипа і святого Антонія, що знаходяться у місцевій римо-католицькій церкві.
У березні 2021-го в Опішному відкрилася персональна експозиція творчих робіт художниці та поетеси Валентини Костьо. Свою виставку художниця назвала «Анатомія глека». Музей виділив для презентації найбільшу залу, щоб умістити і керамічні роботи, й живопис та графіку В. Костьо. Крім того, відвідувачі мали можливість відкрити для себе її поетичний талант.

Лариса ВОВКАНИЧ,
бібліотекар сектору краєзнавчої літератури центральної публічної бібліотеки