Відчутний результат молодечого запалу. День села у Вербівці відзначили на славу

Минулої неділі у центрі Вербівця панувала піднесена і урочиста атмосфера. Після богослужінь тут зібралися мешканці села, а також Чорного Потоку, щоб взяти участь в урочистостях, змістовно відпочити після трудових буднів. На свято запросили і гостей. В урочистостях взяв участь голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк, керівник апарату районної ради Єлизавета Арвай, Берегівський консул Іштван Торжа, голова УМДС Василь Зубанич, сільські голови Нового Села та Пийтерфолво Василь Пінтє та Валентин Товт, директор міської ЗОШ І-ІІІ ст. Сільвія Савко, а також святі отці села.
Після виконання державного гімну сільський голова Іван Зелик на правах господаря вітав присутніх та запрошених, висловив щиру вдячність всім, хто допоміг у втіленні ідеї в організації та проведенні Дня села.  Він вручив грамоти сільської ради підприємцям Йосипу Фоврішу, Володимиру Драгуну, Крістіні Боднар, а також представникам сіл-побратимів із Угорщини, оскільки Вербовецька сільська рада має тісні та дружні відносини з Кунсентміклошем, Будоершем, Нірчаголем.
Присутніх на святі, місцевих депутатів, мешканців двох населених пунктів щиросердно вітав голова РДА Михайло Русанюк, який у своєму виступі зазначив, що в умовах дефіциту коштів небагато сільських голів наважується організовувати день народження свого села. Виняток Вербовецька сільська рада, де завдяки тісній співпраці депутатського корпусу, виконавчого комітету та місцевих підприємців маємо змогу бути учасниками масштабного святкового дійства. Михало Михайлович наголосив, що районне керівництво зі свого боку активно підтримує кожну слушну ініціативу, запропоновану місцевими громадами.
Згідно розпорядження голови РДА було нагороджено почесними грамотами секретаря сільської ради Жолта Берегі, сільських депутатів – Чобо Гомокі та Олену Ласло, члена виконкому Ернеста Сегева.
Керівник апарату райради Єлизавета Арвай відмітила ті позитивні зміни, що відбулися останнім часом на території Вербовецької сільської ради. У цьому велика заслуга активу села, яка докладає багато зусиль для соціально-економічного та культурного розвитку обох населених пунктів. За дорученням голови районної ради вона вручила грамоти Степану Комаромі, Адальберту Фозекошу, Василю Шаркадію.
Від імені Берегівського консульства Угорщини в Україні присутніх вітав консул Іштван Торжа, який зазначив, що уряд Угорщини всіляко підтримує угорців Закарпаття, яким надає можливість взяти участь у різних грантах, що в свою чергу гарантують розвиток малого і середнього підприємництва у нашому регіоні.
Від імені угорських гостей вербівчан вітала сільський голова села Нірчаголь Моріка Модьор, котра передала щирі побажання від мешканців свого села і висловила сподівання, що й надалі тісною буде співпраця двох сільських громад. Гостя запросила відвідати сільський двір, представлений селом Нірчаголь. Відома закарпатська поетеса Ольга Драгун прочитала свої поетичні рядки і презентувала шанувальникам художнього слова свої нові збірки.
На Дні села виступили Василь Зубанич, депутат районної ради Йосип Фовріш, а також представники духовенства, котрі благословили свято.
Оскільки у ці дні триває збір урожаю зернових, реформатський священик Жолт Молнар закликав всіх виробників сільськогосподарської продукції долучитися до благодійної акції на підтримку малозабезпечених та сімей-вихователів. У нашому краї фонд «Самуїл» опікується дев’ятьма будинками сімейного типу, в яких виховується 54 дітей, позбавлених батьківського піклування. Священик наголошував 20 сільгоспвиробників спроможні утримати одну малозабезпечену сім’ю.
Місцеві сільськогосподарські виробники за прикладом угорських друзів долучилися до акції, зокрема, Йосип Фовріш та інші, а відомий фермер Павло Тізеш вирішив безкоштовно надати цілу тонну зерна на благородну ціль.
Після виступів сценою заволоділи учасники художньої самодіяльності, вихованці сільської школи мистецтв, наймолодші вербівчани – дошкільнята, які порадували своїх батьків та гостей змістовним концертом. А на імпровізованих кухнях чаклували сільські кухарі, які готували різноманітні смачні страви – бограч, шашлики, мангалицю тощо.  Свої вироби на сільському ярмарку представили  народні умільці. Не забули організатори про наймолодших односельчан, на яких чекали каруселі та різні розважальні атракціони. Завершився День села під самий ранок святковою дискотекою під відкритим небом.
Маргарита СТАНКО