icon clock24.09.2020
icon eye60
Фото Цікаве

Від храму книги до публічного простору

Щорічно 30 вересня в день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Вони – один з найбільш древніх культурних інститутів людства, доступний для всіх категорій користувачів. Бібліотека завжди була центром колекції колективної пам’яті, місцем, де людські переживання зберігаються, кристалізуються, стають вічними. Тут пов’язуються думки та переживання поза простором та часом, де користувачі черпають з досвіду своїх попередників.
Напередодні професійного свята поговоримо про становище та перспективи публічних бібліотек РЦБС – завдяки і всупереч чому вони виживають і розвиваються, що є вирішальним у долі бібліотек і як ситуацію можна змінити на краще.
Отже, станом на сьогоднішній день, до складу Виноградівської районної централізованої бібліотечної системи входить 39 публічних бібліотек з яких 2 – центральні, 5 – міські бібліотеки-філії і 32 сільські з бібліотечним фондом 534265 прим. друкованих видань. Більше 50% видань – це література на українській мові, інші – на мові національних меншин. Відрадно, що завдяки державній програмі поповнення фондів від Українського інституту книги, всі бібліотеки отримували видання сучасних українських письменників, професійні переклади класиків української і світової літератури українською, історичну літературу, яка раніше не друкувалась, чудово ілюстровану дитячу і програмову літературу для школярів, студентів, педагогів інклюзивного навчання і багато іншого. Для тих, хто цікавиться новинками краєзнавчої літератури цікавими стануть видання, отримані в рамках «Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018-2020 роки». Багато книг бібліотеки отримують в дар від авторів, книгорозповсюджувачів, пересічних жителів громад, за що їм велике спасибі.
Приємно, що цьогоріч районною адміністрацією для потреб бібліотек ВРЦБС було виділено 50 тис. грн. для закупки книги місцевого краєзнавця Івана Біланчука «Виноградів – моє місто», за що від імені користувачів висловлюємо щиру подяку.
Єдиним джерелом поповнення фондів бібліотек літературою на угорській мові залишається програма «Марої», яка більше 5-ти років за сприяння Міжнародного фонду культури спільно із Міністерством людських ресурсів Угорщини працює на Закарпатті. У 2019 році бібліотеки, які обслуговують етнічних угорців, отримали книги і диски на загальну суму 23700 грн. На веб-сайті Виноградівської РЦБС у рубриці «Нові надходження» віртуальні користувачі можуть переглянути інформаційний список нових надходжень літератури.
Відсутність у районі книжкових магазинів, щорічно зростаюча вартість книг і періодичних видань, публічні бібліотеки залишаються для жителів громад єдиним місцем, де вони можуть безоплатно інтелектуально розвиватись: отримати книгу, взяти участь у культурно-мистецькому житті громади, корисно провести свій вільний час, зайнятись самоосвітою.
Завдяки проектній діяльності бібліотек, державній підтримці і підтримці місцевих органів влади 30 публічних бібліотек РЦБС мають доступ до інтернет-мережі (78%), що дало змогу значно підвищити ефективність їх роботи, поповнити інформаційні ресурси бібліотек й підвищити рівень обслуговування різних верств населення. Завдяки цьому в інтернет-центрах бібліотек громада може отримати такі сучасні послуги, як безкоштовний інтернет (доступ до важливих ресурсів та інформації); інтерактивне навчання (інформація та підготовка до вступу у ВНЗ України, навчання й самоосвіта); розвиток бізнесу та сільського господарства (інформація про інновації й розробки); онлайн-платежі (купівля квитків, банківські операції, замовлення товарів через Інтернет); хобі та дозвілля (участь у конкурсах і майстер-класах, ігри та соціальні мережі); скайп-зв’язок (безкоштовне спілкування з рідними й близькими в режимі онлайн), послуги з працевлаштування тощо. Отримавши можливість користуватися величезним масивом даних, бібліотеки Виноградівщини заявляють про себе і намагаються реалізувати свої функції у віртуальному просторі.
З метою просування електронної культури, працівники сучасних бібліотек навчають жителів громад новітнім інформаційним технологіям, практикуючи курси комп’ютерної грамотності. З січня місяця сучасні Виноградівські книгозбірні впроваджують проект з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», який започатковано Міністерством цифрової трансформації. Більше ніж 45 осіб пройшли курси для новачків, вчителів та школярів. Опанувавши 12 освітніх серіалів, сучасний користувач зможе ефективно та безпечно застосовувати технології в роботі та навчанні для професійного та особистісного розвитку.
Несподівана ситуація, яка склалася внаслідок епідемії коронавірусу, внесла зміни у звичне життя бібліотек. В умовах невизначеності, гостро постало питання: як діяти бібліотекам у такій ситуації? Вивчивши практику зарубіжнихі і вітчизняних книгозбірень, колектив ЦБС зосередився на розвитку онлайнових сервісів. На цей час працівники бібліотек ВРЦБС вже мали достатній досвід обслуговування користувачів на відстані, вміють користуватись новітніми технологіями, пройшовши раніше навчання у тренінговому центрі при Закарпатській ОУНБ ім. Ф. Потушняка, а також при інтернет-центрі ЦРБ. Продовжуємо спілкування з віртуальними користувачами бібліотек через веб-сайт Виноградівської РЦБС (http://vin-library), 39 блогів (понад 108 тис. відвідувань), соціальні мережі у фейсбук каналі YouTube (https://www.youtube.com/user/librarycrb); зросла кількість користувачів е-послуг. На цих сервісах чимало можна знайти публікацій про нові книги, ювілярів, видатних особистостей району, письменників, переглянути буктрейлери, тематичні відео презентації від районної дитячої бібліотеки, віртуальні книжкові виставки; перелік сервісів з відкритим доступом до повнотекстових версій книг; майстер-класи та відеоуроки від творчих майстринь-бібліотекарів, тести, ігри, вікторини. Виноградівська ЦРБ і надалі запрошує до обговорення друзів та всіх небайдужих любителів читання через акцію FleshBooks «Читай і запали іншого» – книжковий флешмоб в Інтернеті.
У карантинний період 80% працівників сучасних бібліотек підвищили професійний рівень, навчаючись на онлайн курсах, по закінченню яких отримали сертифікати.
Не залишились ми і осторонь потреб жителів громад в умовах пандемії. Працівниці бібліотек-філій с. Нове Село і міська бібліотека-філія вул. Лемаковиця організували актив бібліотеки для пошиття масок для потреб військових, малозабезпечених жителів громад, організовували збір коштів для односельчан, які зазнали значних травм в аварії, проводили акції «Книга на продукти», займались книгоношенням.
ЦРБ протягом останніх чотирьох років продовжувала реалізацію проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». У рамках проекту всі бібліотеки району отримали інформаційно-рекламну продукцію, яку можна переглянути у бібліотеках громади. А ще працівники 8 бібліотек, які обслуговують представників нацменшин, взяли участь у проекті, оголошеного БФ «Бет- лен Габор» і у 2019 році змогли покращити матеріально-технічну базу бібліотек: інформатизувати, закупити нові столи, стелажі, стільці. Публічні бібліотеки перетворились у сучасні публічні креативні простори, затишні місця для користувачів.
Ми розуміємо, що після адміністративно-територіальної реформи, відбудуться суттєві зміни в охороні здоров’я, освіті, культурі та інших сферах. Однак пам’ятаємо, що основне завдання реформи децентралізації – наближення послуг до жителів громад в тому числі культурних та інформаційних.
Розуміючи, яку надважливу роль відіграє одна бібліотека у маленькому населеному пункті, я вірю, що у публічних бібліотек може бути фантастичний розвиток. Кажу «може», тому що це залежить від бажання представників влади, громади та бібліотеки. Буває так, що каталізатором змін у роботі сільських бібліотек є вимоги державної влади; професійного бібліотечного співтовариства або місцевої громади. Але найкращим варіантом є такий, коли влада-бібліотека-громада об’єднують свої зусилля та напрацьовують єдиний вектор розвитку своєї бібліотеки, а, отже, культурної та соціальної сфери населеного пункту.
Інноваційну модель публічної бібліотеки можна зобразити як поєднання чотирьох просторів: для навчання; для натхнення/творчості; для зустрічей/центр громади; для подій, у т.ч. культурних.
Бібліотека – це відкрита спільнота небайдужих активних людей, однодумців, які гуртуються навколо ідеї, які народжують ідеї, які втілюють ці ідеї у життя. Тож, незалежно від того, маєте ви фонтан ідей чи іскру, приходьте до своєї бібліотеки, де вас завжди підтримають.
Маємо зрозуміти, що без загального зростання інтелекту, суспільство приречене: воно не впишеться у нові економічні уклади, не долучиться до передових технологій, людський капітал не матиме розвитку. Сформована «критична масса» розумних освічених людей може створити потужний національний ринок, що отримає ефективну підтримку від держави. «Книга – це альфа і омега всякого знання, першооснова кожної науки» (С. Цвейг). Влучне поєднання у бібліотеках інформації на традиційних паперових носіях і електронних, наявність кваліфікованих кадрів, сподіваюсь, буде збережено і ефективно використано для інтелектуального розвитку громад.
А ще в наших бібліотеках працюють небайдужі люди для того, щоб кожного дня чути нові запитання і знаходити на них важливі для кожної окремої людини відповіді. І ще, може для того, щоб знайти в подарованій автором книзі такі чуйні нашому серцю слова: «Шанованій мною бібліотеці, її хранителям й інтелектуальним творчим людям, прихильникам книг, спогадів, роздумів, пам’яті».
Тож хай буде завжди актуальним питання з відомого фільму: «Як пройти до бібліотеки?»
Напередодні професійного свята, щиро вітаю всіх колег, сьогоднішніх і колишніх, з нашим професійним святом. Хай він дарує вам чудовий настрій та теплі слова від всіх, хто вважає бібліотеку джерелом мудрості та знань.
Бажаємо вам, шановні колеги, а також усім, хто любить і шанує книгу, міцного здоров’я, натхнення, дружнього взаєморозуміння та підтримки, радості, миру, родинного затишку, добра і щастя, нових творчих успіхів і невичерпної наснаги.
Хай з вами завжди буде Віра, Надія, Любов і Мудрість!

Каталін ВАШКЕБА, директор ВРЦБС