В ОДА РОЗПОВІЛИ ПРО ЦЬОГОРІЧНИЙ ОСІННІЙ ПРИЗОВ

У вівторок, 24 вересня, у прес-центрі Закарпатської облдержадміністрації відбувся брифінг начальника відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) – заступника військового комісара Закарпатського ОВК, підполковника Юрія Величканича.
Йшлося про організацію та проведення призову громадян України на строкову військову службу у жов­тні – грудні 2019 року. Підполковник Ю. Величканич відзначив, що Указом Президента України від 30 січня 2019 року у жовтні – грудні 2019 року оголошено при­зов на строкову військову службу.
Призов буде здійснено до Збройних Сил України, Національної Гвардії України, Державної Прикордон­ної Служби України та Державної спеціальної служби транспорту України. Для військових комісаріатів За­карпатської області визначено призвати 370 осіб, в тому числі: ЗСУ – 255 (258) чол.; НГУ – 80 (95) чол.; ДПСУ – 15 (87) чол.; ДССТ – 20 (15) чол..
На строкову військову службу призиваються при­датні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнен­ня або відстрочку від призову на строкову військову службу. Мають право на відстрочки: за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти, продовження професійної діяльності.
Звільняються від призову ті, хто за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби; які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку; виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів); батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів; до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; були засуджені до позбавлення (обмеження) волі; після закінчення ВНЗ присвоєно військове (спеціальне) офіцерське звання.
Термін проходження служби складає 18 місяців, а для тих, хто має вищу освіту ступеня магістр – 12 місяців.
При призові на строкову військову службу всі, хто у складі команди буде направлений до військової частини отримають одноразову грошову винагороду у розмірі 3842 грн. та 370 – 450 грн. (в залежності від посади) щомісячного грошового забезпечення.
За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних при­чин призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.