icon clock02.07.2020
icon eye55
Спорт Фото

Успіхи вихованців – результат щоденної праці, якій присвятив своє життя

Виноградівська ДЮСШ уже багато років заслужено входить до складу кращих в області. Наші спортсмени перемагають на змаганнях різних рівнів у багатьох видах спорту, прославляючи свій рідний край далеко за його межами. Понад 10 років спортивну школу очолює тренер першої категорії, старший тренер збірної Закарпаття з вільної боротьби, суддя національної категорії, голова районного представництва НОК України Іван Іванович БОРШОШ, який докладає чимало зусиль задля успішної роботи закладу. У суботу талановитий наставник і вмілий керівник відзначатиме чудову дату – свій золотий ювілей.

Народився Іван Боршош 4 липня 1970 року. Батько працював на заводі залізобетонних виробів начальником будівельної бригади, а мама – закрійницею на взуттєвій фабриці. Спочатку навчався у міській другій школі, потім здобував освіту у ЗОШ №1. Після закінчення восьмого класу вступив до Виноградівського профтехучилища №34, по завершенні якого працював електриком на заводі залізобетонних виробів. Затим була служба в армії – в Південній групі військ (Угорщина).
Звичайно, велике місце в житті Івана Боршоша займав спорт. Він займався багатьма його видами, серед яких були боротьба і настільний теніс. З останнього навіть мав розряд, брав участь у чемпіонаті України серед спортивних товариств «Колос». Але все ж найбільше припала до душі юнакові боротьба. Саме цей вид спорту в майбутньому стане для Івана пріоритетом у житті.
В дитинстві в нього було ще одне хобі – філателія. Свого часу брав участь у республіканських конкурсах, зокрема, на одному з них здобув срібну медаль у номінації «У світі тварин». Крім цього, входив до складу всесоюзного товариства філателістів. На конкурсі «Піонерської правди» вони стали бронзовими призерами.
Боротьбою серйозно почав займатися у 1985 році під час навчання в училищі. Його наставником був відомий не лише в нашому краї, а й далеко за його межами тренер Еміл Кудрон, з яким у подальшому в них склалася міцна чоловіча дружба. Здібний спортсмен демонстрував не тільки хороші результати, здобувши звання кандидата в майстри спорту з вільної боротьби, а також непогано проявляв себе, як починаючий тренер.
Але настали непрості 90-і, коли довелося покинути боротьбу і зайнятися підприємницькою діяльністю, щоб фінансово забезпечувати свою молоду родину. Коли ж старший син пішов до школи і постало питання, який вид спорту йому обрати, однозначно, перемогла боротьба. Займатися з сином також довірив найпрофесійнішому тренеру Емілу Кудрону, завдяки якому, до речі, круто помінялася доля й самого Івана Боршоша. Адже знаний наставник запропонував товаришу стати своїм колегою і помічником.
«Поступово відновилась спортивна форма, вміння та навички, відшліфовувалась майстерність, якою охоче ділився з учнями. З 2003 року я почав працювати в спортивній школі, і по сьогоднішній день жодного разу не пожалкував, що обрав саме цей шлях. Наразі – це сенс мого життя, без якого себе не уявляю», – розповідає Іван Іванович.
А ще з того часу в нього з’явилося дуже цікаве хобі – збирає вимпели на спортивну тематику, яких наразі вже зібралося понад півтисячі. Має навіть вимпел із далекої Аргентини. Крім цього, в кабінеті директора зібрана чимала колекція кубків, які вихованці школи привезли з різних змагань. Тож, переконана, ці численні спортивні раритети поправу заслуговують на ще одну перемогу – встановлення рекорду не лише Виноградівщини, а й України.
У 2006 році Іван Боршош здобув звання судді національної категорії з боротьби і з того часу обслуговує всеукраїнські та міжнародні змагання – чемпіонати і кубки, які проходять у нас і за кордоном. У 2008 році він здобув вищу освіту у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника. Протягом 2009-2010 років виконував обов’язки директора Виноградівської ДЮСШ, а з березня 2010-го і по сьогоднішній день талановитий тренер успішно очолює цей заклад.
«Я дуже радий, що працюю у такому хорошому, а головне професійному колективі, основний кістяк якого складають колишні наші вихованці. Наразі маємо 24 тренерів-викладачів, які займаються з близько 900-ма вихованцями з семи видів спорту у 12 населених пунктах району. Протягом майже 10 років школа є однією з кращих в області, чим я дуже пишаюся. Адже наші вихованці є у складі збірної України не лише з боротьби, а й важкої атлетики, баскетболу, маємо успіхи і в футболі, і волейболі. За останні декілька років наші діти брали участь у міжнародних змаганнях у 16 країнах Європи та Близького Сходу, ставали призерами світових чемпіонатів і багаторазовими чемпіонами та призерами міжнародних та всеукраїнських турнірів. Це не може не радувати, адже успіхи вихованців – це результат нашої щоденної кропіткої праці, якій ми присвятили своє життя», – наголосив Іван Боршош.
Його двоє синів продовжили спортивну династію – брали участь у багатьох змаганнях, обоє стали чемпіонами України з греко-римської боротьби Західної зони. Старший Едуард є майстром спорту України, а молодший Іван – кандидат у майстри спорту, здобуває освіту у Львівській політехніці. Едуард Боршош нині успішно працює тренером з греко-римської та вільної боротьби в Угорщині у відомому клубі «BVSC». А ще він подарував нашому співрозмовнику найцінніший скарб – його втіху і розраду маленьку внучку Мелітку, яка щодня радує дідуся своїми новими талантами та здібностями. Невістка Тетяна теж спортсменка, чемпіонка України вищої ліги з гандболу. Тож спортивна родина Боршошів успішно розростається.
За свою професійну тренерську діяльність Іван Боршош виховав шість майстрів спорту, понад 30 кандидатів у майстри спорту. Багато його вихованців входять до складу Національної збірної України з вільної і греко-римської боротьби. Серед найтитулованіших учнів Івана Івановича багаторазова переможниця кубку України серед жінок, чемпіонка України, бронзова призерка чемпіонату Європи та світу серед юніорів з вільної боротьби Анжела Клєщева. Також не менш відомі його учні – майстри спорту та неодноразові призери чемпіонатів і турнірів України та Європи Іванна Чотирбук, Іван Зихор, Крістіан Шіпош, Тетяна Керечан, Валентин Кіральгазі, Ілля Шестак та багато інших. Є чимало талановитих учнів і серед нинішніх вихованців, котрі ще неодноразово принесуть нагороди в скарбничку Виноградівської ДЮСШ.
Іван Іванович є співорганізатором та суддею багатьох спортивних змагань і заходів, які проходять у нашому місті та районі, залучаючи до їх участі якомога більше представників молодого покоління. За багаторічну сумлінну працю, професійну майстерність та активну діяльність у пропагуванні спорту серед молоді нашого краю, він нагороджений багатьма почесними грамотами та подяками Національного Олімпійського Комітету, Асоціації спортивної боротьби України, обласної, районної рад, управління освіти, молоді та спорту облдержадміністрації та РДА.
Щиро вітаємо Івана Боршоша з ювілейним 50-річчям, зичимо чудовій людині і талановитому наставнику міцного здоров’я, великих професійних успіхів і невпинної творчої енергії для виховання ще цілої когорти спортсменів, які продовжуватимуть кращі традиції Виноградівської ДЮСШ.

Любов ТОКАЧ