icon clock14.07.2016
icon eye20
Спорт Фото

У Виноградові відбувся чемпіонат області з шахів

Минулої неділі в амфітеатрі парку Перені відбувся чемпіонат з шахів серед збірних команд міст і районів. До Виноградова з’їхалися 60 шахістів із різних куточків краю. Між собою змагалися 15 команд. У турнірі брали участь провідні шахісти краю, багато екс-чемпіонів області та кандидатів у майстри спорту, а також двоє майстрів спорту. Справжнім шаховим фестивалем назвав той масовий турнір головний суддя змагання Аркадій Ворович, який на відкритті чемпіонату, зокрема, сказав:
– Мені дуже приємно, що ми вибрали ідеальне місце для проведення цих змагань не тільки з точки зору географії – Виноградів ми обрали ще й тому, що тут дійсно працює плеяда дуже активних місцевих шахістів, яких очолює голова шахово-шашкового клубу «Севлюш» Євгеній Ярина. До організації чемпіонату вони щоразу підходять нестандартно, креативно, проводячи його в різних місцевостях Виноградівщини. Хочу подякувати виноградівцям за серйозну, активну позицію в аспекті організації змагань, а від імені шахової федерації Закарпатської області нагородити Євгенія Ярину дипломом і кубком за багаторічну плідну діяльність в розвитку та популяризації шахів у Закарпатській області. Відтак учасників турніру привітав президент обласної шахової федерації Юрій Мошак, який і дав старт змаганням. Чемпіонат проходив за швейцарською системою в п’ять турів. Проводився він 11 разів поспіль, і щоразу приймає шахістів краю саме Виноградівщина.  Кубок переможців в обласному чемпіонаті виборола команда з Ужгорода, срібними призерами стали тячівські шахісти, а бронзовими – мукачівці. Всі вони нагороджені грамотами та медалями управління освіти, молоді та спорту ОДА. А по закінченні турніру на всіх його учасників чекав «шведський стіл» від організаторів чемпіонату. Головним його спонсором був Євгеній Ярина, допомогу в організації змагання надали також міська рада та управління освіти, молоді та спорту РДА.
В своєму коментарі «Новинам Виноградівщини» підсумки турніру підвів президент шахової федерації Юрій МОШАК:
– Враження від чемпіонату чудові. Тішить і те, що участь 15-ти команд у турнірі промовисто говорить про те, що шахи популярні в нашому краї. Цей вид спорту прогресує на Закарпатті – свідчать про це численні змагання обласного і районного рівнів. А шаховий турнір «Мукачівське літо», в якому недавно взяли участь 370 учасників, і загалом зареєстрований у Книзі рекордів України як наймасовіший за роки Незалежності. Я 5-ий рік очолюю шахову федерацію і мені приємно відмітити, що за цей час дійсно спостерігається сплеск зацікавлення шахами. Радію, що підростає молода генерація, наші шахові надії (в нас є срібний та бронзові призери чемпіонату України). Є хороші тренери, тож росте достойна зміна нашим шаховим корифеям. До речі, відрадно, що у Виноградові дійсно люблять шахи – шахове життя тут жваве, активне – і юні, і дорослі шахісти беруть участь у всіх турнірах, що проводяться на теренах краю.
Ганна ІВАНІВ