У Виноградові урочисто відкрили оновлений угорськомовний дитсадок ім. СВ. Йосипа

Минулої суботи у місті відбулось відкриття нового корпусу дошкільного закладу освіти ім. Святого Йосипа з угорською мовою навчання для найменших мешканців Виноградова. Вітали дошкільнят із новосіллям єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії Антал Майнек, представник доктора Йожеф Торпої – директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку Іштвана Грежа, представник фонду Габора Бетлена – заступник генерального консула Угорщини в місті Ужгород Ласло Кутоші, Генеральний консул Угорщини в місті Берегові Матяш Сіладі, начальник відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА Йосип Резеш, викладач  францисканської школи ім. Святої Ангели, диригент хору з Будапешта, керівник Закарпатського благодійного фонду «Карітас Святого Мартіна» Ференц Фегир, доктор Габріелла Шемйинни Менуш, керівник Виноградівського соціально-каритативного центру Олександр Неймет, директор ЗДО ім. Святого Йосипа Габріелла Палюх, голова Виноградівської районної ради Віталій Любка, голова Виноградівської міської ради Степан Бочкай та міський депутат Михайло Роман.
Засновано дошкільний заклад францисканським священником-міссіонером з Угорщини Тихомиром Поп і запрацював він 1 травня 1998 року. Тоді будівлю для дошкільнят надала Виноградівська міська рада, а тепер вона належить Виноградівському соціально-каритативному центру. З моменту заснування фінансувався ДНЗ за кошти закордонних проектів та пожертв громадян. А от з 2007 року фінансування садочку відбувається з держбюджету. Торік, у травні з’ясувалося, що заклад замалий, аби задовільнити потреби всіх бажаючих громадян. Тоді ж розпочали будівництво нового корпусу ясла-садочка на 4 групи завдяки проекту розвитку угорських дитячих садочків Закарпаття, який оголосила Угорщина. Наразі нова будівля садочка гостинно відкрила двері для найменших виноградівців.
– Коли в сім’ї народжується дитина, люблячі батьки дивляться на неї як на Боже благословіння, як на Божий дар, який довірено саме їм для того, щоб виростити і виховати нову людину, яка буде наслідувати сімейні, моральні та християнські цінності впродовж всього свого земного життя. Звичайно, такі батьки будуть намагатися надати своїй дитині найкраще, любити її, оберігати, аби зростала здоровою та щасливою. Заклад дошкільної освіти ім. Святого Йосипа – це саме той заклад, який наслідує та виховує діток у християнських цінностях, адже його заснування відбулося за ініціативи отця Тихомира Поп. З того часу минуло вже більше 20 років і за весь цей час тут не переставали приймати діток у свої групи, – зазначив керівник районного Виноградівського соціально-каритативного центру Олександр Неймет. Він висловив щиру подяку уряду Угорщини за такий приємний подарунок, а також Виноградівській міській раді, депутатському корпусу та особисто міському голові за сприяння у вирішенні всіляких адміністративних питань.
Після освячення, всі присутні мали змогу оглянути просторі, охайні кімнати, які відтепер стануть другою домівкою для малечі.
Вл. інф.