icon clock09.04.2020
icon eye31
Фото Цікаве

У ляльковому світі знайшла своє щастя і гармонію

Текстильні лялечки з двома очками-цяточками в неймовірних нарядах та вміло підібраних аксесуарах у стилі «Тільда» користуються неабиякою популярністю у всьому світі. Адже це і особливий подарунок дитині на свято, і приємний презент для дорослого, і чудовий акцент до будь-якого інтер’єру.

Виноградівчанка Наталія Кісик уже три роки творить ці милі м’які маленькі дива. За цей час майстриня виготовила близько трьохсот дивовижних ніжних створінь з очками-цяточками, волоссячком, ретельно підібраним одягом і взуттям. Її ляльки охоче замовляють не лише в Україні, а й за кордоном – в Ізраїлі, Туреччині, Білорусі…
Наталія з дитинства любила рукоділля – вишивання і в’язання. Це стало в нагоді, коли в неї народилася донечка Алінка. Спочатку в’язала різноманітні дитячі речі, а потім шапочки, які користувалися попитом. Якось, переглядаючи в Інтернеті різноманітні види рукоділля, вона натрапила на дуже оригінальні ляльки у стилі «Тільда» від Тетяни Конне.
«Мені дуже сподобалися ці маленькі гарнюні. Захотілося спробувати виготовити таку лялечку для своєї доні, – розповідає рукодільниця. – З того часу я так захопилася цією справою, що сьогодні вже не уявляю без нього життя. Навіть втомлена із задоволенням сідаю за цю цікаву роботу, яка для мене стала своєрідною терапією, відпочинком для душі. Принаймні, я так відчуваю. Одного разу, занурившись у світ цих милих лялькових створінь, я знайшла тут своє щастя і гармонію. Попри те, що багато часу займає основна робота, а також підростає допитлива п’ятирічна донечка, котра потребує великої уваги, завжди знаходжу вільну хвильку для улюбленого заняття. Малеча також охоче допомагає мені, часто навіть дає поради, у якому образі і кольорі її зробити. Тому раджу батькам залучати своїх діток до ручної роботи. Адже зробити щось своїми руками – це дуже класно».

Щоб виготовити свої надзвичайні шедеври талановита майстриня оволоділа ще й швейною машинкою, а також іншими видами рукоділля. Вона каже, що творчі здібності їй передалися від прабабусі, яка мала хист до створення різноманітних рукотворів. Матеріал для роботи бере лише найвищої якості, який замовляє в Інтернеті, а також вишукує у спеціалізованих магазинах.
Робота над лялькою доволі складна і має декілька етапів. Спочатку потрібна викрійка, яку переносить на спеціальну трикотажну тканину для тіла ляльки «Білий ангел», а відтак приступає до шиття. Затим виріб наповнюється синтепоном. А потім починається своєрідна магія – з’являються очка, щічки, волосся (до слова, воно з природних матеріалів), виготовляється одяг, підбираються модні аксесуари та взуття з екошкіри, доповнює образи іншими деталями. Кожен свій витвір майстриня продумує до дрібничок, виконує в одному стилі, завдяки чому з-під її умілих рук виходить справжнє унікальне маленьке диво.
«Дуже важливо не боятися проявляти свою фантазію і експериментувати, тоді кожна лялька стане авторською. Ну і звичайно, потрібно любити те, чим займаєтеся і вкладати в кожну роботу свою душу», – зауважує Наталія Кісик.

Виготовлення ляльки у неї займає різний проміжок часу. Деяку може пошити на одному подиху за день, інші – за кілька днів, бо все залежить від складності роботи і необхідних деталей. Кожен виріб Наталії має свій образ. Його вигадує сама або творить за бажанням замовника. Намагається зробити точну маленьку копію, яка нічим не відрізняється від оригіналу. Зізнається, що ніяк не може зробити одразу багато ляльок, бо, як тільки викладе фото виробу в Інтернеті, одразу є бажаючі його придбати. Найчастіше їх замовляють діткам, хоч ці ляльки не призначені лише для малечі, – вони без вікових обмежень. Тому це ідеальний подарунок рідним і друзям, на весілля, день народження, хрестини, як талісман чи просто на пам’ять. До прикладу, виконувала ляльки для медиків, кухарів, спортсменів, а також у національному вбранні. Має Наталія постійну клієнтку з Дніпра, котра щоразу замовляє ляльку-презент для донечки-фігуристки як стимул перед відповідальними змаганнями. А ще такі ляльки є дуже гарним доповненням до інтер’єру. Тож вона виконувала і такі спеціальні замовлення.
«Дуже приємно, коли оточуючі хвалять мої ляльки, вони викликають у них радісні посмішки і задоволення. Це свідчить про те, що, напевно, я не тільки вмію шити, а й своєю творчістю роблю людей щасливішими», – наголосила майстриня-рукодільниця.

Любов ТОКАЧ