Туристів вражатимемо історією, культурою, красою природи та… гастрономією

Зовсім скоро Виноградівщина фестивалитиме на «Угочанській лозі». Саме цей наймасштабніший районний захід умовно відкриває туристичний рік в районі. Як він проходитиме, де ще відбуватимуться масові народні гуляння і якими стежками мандруватимуть любителі природи та історії, нам розповіла завідувач сектору туризму та транскордонного співробітництва райдержадміністрації Валентина Горнецькі.

– Валентино Василівно, чим цьогоріч дивуватиме «Угочанська лоза»?  
– Найбільшою подією, яка відкриє цьогорічний туристичний сезон, безперечно є фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська лоза». Проходитиме він у 12-ий раз. Торік ми його відновили, оскільки протягом кількох років фестиваль не проводився. Відповідно до ребрендингу, який ми почали минулого року, новим має бути не тільки логотип, а й саме наповнення фестивалю. Як і торік, святкуватимемо 2 дні: 6  травня проходитиме винний тур боржавською вузькоколійкою з дегустацією вина у потязі та у винному підвалі Ференца Ракоці ІІ, що в Шаланках, з фольклорною програмою. Тут до роботи долучаться і волонтери – студенти туристичного відділу Виноградівського державного коледжу МДУ, для котрих це буде водночас неабиякою практикою, безцінним досвідом їх майбутньої професії. А почнеться все, звісна річ, з екскурсії «Виноградний Виноградів». Актуальними з минулого року залишаються фото-зона в етностилі та інформаційна зона,  де туристи зможуть дізнатися все про фестиваль. Новинкою буде екозона, де представлятимемо трендові цьогоріч екологічні продукти фермерського господарства «Карпатський буйвіл», торгової марки «Пан Еко» та Русинські соки Драгуна, всі ці продукти гармонійно доповнюють один одного. Новим буде і гість фестивалю – відомий співак Степан Гіга. А завершить святкове дійство, як і торік, фаєр-шоу. Щодо сільських дворів, то вони будуть об’єднуватися довкола певної туристичної атракції і перш за все представляти родзинки населених пунктів не для своїх, а для гостей, туристів. Вперше буде відкритий відбір вина не лише місцевими сомельє, а й представниками з Ужгорода, а, можливо, й із-за кордону, обов’язково за участю представників ЗМІ. Тож місцеві винороби сміливо можуть подавати свої напої сонця на конкурс, не сумніваючись у неупередженості, чесності та об’єктивності суддів. Результати традиційно будуть оголошені на самому фестивалі.
– А які ще фестивалі відбуватимуться на території району?
– Традиційно я ділю фестивалі по тематиці. Так, під історичні реконструкції певних подій підпадає «Турул-фест» (Вилок) та фестиваль з нагоди річниці сейму Ференца Ракоці ІІ (Шаланки). Гастрономічними є фестивалі начанки у Черні та волоські страви у Новоселиці. З природою того чи іншого населеного пункту пов’язані фестивалі мисливський та черешневий. Саме під цю, третю категорію, підпадає і «Угочанська лоза», позаяк основний акцент тут робиться на вино. І це не дивно, адже наш регіон сприятливий для вирощування винограду, зокрема, це – Чорна, Шаланківська та Юлівецька гори. Радує, що цього року відновлюють черешневий фестиваль, який у червні проходитиме у Неветленфолу або Оклі Гедь. Вперше у нас відбуватиметься мисливський фестиваль, який проводитиме ДП «Виноградівський лісгосп» у Шаланках.
– А якими маршрутами будуть мандрувати туристи? Може, прокладені нові стежки або планується це зробити?
– Цей рік ми умовно назвали роком Пинті, тож основний акцент робимо саме на шлях Пинті Велета. Та все ж плануємо розширити його географію: залучаємо Хустський район та Румунію, оскільки для історії цих трьох регіонів він – спільний персонаж. Разом з хустськими колегами ми вже проводимо певні заходи. Так, приміром, у нас уже була відкрита екскурсія в Новоселиці, присвячена опришку, а Хустщина вперше проводила тематичний фестиваль. Заходів заплановано дуже багато і основна їх ціль – промоція. Адже шлях Пинті є дуже цікавим, бо з ним пов’язані і печери, криниці, церква, кілька пам’ятників йому встановлено…Розглядаємо можливість відновлення лісової дороги, яка б єднала села Новоселицю та Велятино Хустського району. Цей шлях є цікавим не тільки для любителів активного відпочинку, а й скоротить відстань до Хуста. Не забуваємо і про інші маршрути, тож зараз хочемо їх промаркувати, аби туристи могли самостійно ними ходити. Наразі шаленою популярністю користуються сакури: туристи приїжджають подивитися на цю красу, пофотографуватися. На одному із Інтернет-видань ми ведемо календар цвітіння сакур в Ужгороді (тут вони найстаріші), Мукачеві (найдовша алея) та Виноградові (найкомпактніше їх розташування в центрі міста).
Безпосередньо в місті ми щомісяця в неділю о 14.00 збираємось біля фонтану і проводимо відкриті екскурсії. Теми дуже різноманітні і цікаві. Фішка цих екскурсій в тому, що  відбуваються вони, як флеш-моб, одночасно у нас, Мукачеві, Хусті та Перечині на різні теми, дотичні до кожного міста. Ми раді бачити на цих екскурсіях не лише гостей, а й наших місцевих мешканців, адже нам є що показати, про що розповісти, адже є чимало нерозкритих сторінок історії та культури.
– Валентино Василівно, Ви часто проводите екскурсії, спілкуєтеся з гостями нашого району. З чим у них асоціюється Виноградів, яка його візитівка?
– Тут відповідь однозначна – Чорна Гора і гроно винограду. Саме ці символи вміло відобразив на нашому туристичному логотипі відомий у районі веб-дизайнер, громадський активіст, волонтер Андрій Гепенко. Обирали ми логотип на конкурсній основі шляхом громадського обговорення. Тож наразі ми маємо змогу представити потенціал району під єдиним впізнаваним знаком. Розміщуємо логотип на сувенірній продукції, пропонуємо його використовувати і готелям району. Адже розвиток туризму – спільна справа, яку потрібно розвивати.
Розмовляла Наталія Кобаль