icon clock04.08.2016
icon eye268
Фото Цікаве

Топ-10 природних цінностей Виноградівщини туристичної

Виноградівщина – один з найтепліших районів на території Закарпаття, а сприятливі погодні умови та багато сонячних днів зробили його не просто ідеальним для сільського господарства, але й спонукали до розвитку активного туризму та сформували численні природні цінності краю.

Квітучий край
Виноградів вважають краєм сакур та магнолій, проте росте тут і чимало теплолюбних видів дерев та кущів. Науковці кажуть, що це єдине місце на Україні, де збереглись представники понтійської й медитиранської рослинності та комах, тобто тих, що звично бачити в дуже теплому, середземноморському кліматі. Багато переселенців з півдня. Це також унікальне місце, де природньо зростає ясен білоцвітний (зустрічається тільки тут), дикий виноград. А ще в нас є гінкго білоба, пірамідальний дуб, ковила та інші не менш цінні рослини.
«Чорна гора»
З наукової точки зору – це всього-на-всього острівна гора, бо не є частиною жодних гірських хребтів чи масивів, до того ж давно згаслий вулкан. Унікальність рослинного та тваринного світу дали їй можливість зайняти вагоме місце у Карпатському біосферному заповіднику. Розташоване тут і рукотворне диво, печера, що простягається вглиб десь на 30 м. та закінчується невеличкою водоймою, що серед місцевого населення отримала назву «Морське око». Хто і для чого її вирив – невідомо, може перебували тут опришки, або тамплієри ховали своє золото, і найімовірніше, що був то тунель, що виходив аж до Тиси.
Виноградний край
Не менш важливе значення має і дикий виноград на Чорній горі, перші насадження якого згадуються ще в III ст. Це єдине місце на Закарпатті, де він зберігся в такому виді. Крім ділянки Чорна гора, ідеальними для вирощування винограду є ще зони Королівська, Шаланківська та район Юлівецької гори.
Виноград. Вино. Виноградівщина
Зараз місто Виноградів, то ніби підручник з виноробства. Прогулюючись центром, так чи інакше можна натрапити на символіку винограду: ліхтарі у формі виноградної лози, барельєфи з виноградом на стародавніх та сучасних будівлях. А віднедавна центр міста прикрашає скульптура винороба, водограй, на вершині якого дівчинка давить виноград та капличка францисканців, яким, власне, і приписують розвиток культури споживання вина в регіоні.
Гора «Фрасин»
Це найвища точка на території району, висотою 826 м., що розташована поблизу села Новоселиця. Її вершину у весняний період вкриває килим із первоцвіту весняного та інших червонокнижних рослин. Любителів екстриму може зацікавити скельний масив, який знаходиться поруч. Геологічні особливості та своєрідний рельєф дозволяють проводити тут учбово-тренувальні та спортивні заходи, зокрема, скелелазіння та болдерінг (різновид спортивного скелелазіння).
Гора «Юлівецька»
На схід від села Дюла і на північ від села Оклі Гедь стоїть Юлівецька гора, ботанічний заказник загальнодержавного значення. Частиною Карпатського заповідника він став ще 20 жовтня 1974 року. Кажуть, тут є унікальні для країни масиви липи сріблястої, і це єдине в Україні природне місце зростання дуба бургундського. На 176 га заказника можна знайти втіху для очей, милуючись краєвидами, та душі, відчуваючи тишу і спокій матінки-природи.
Кизилова плантація
Кизил або кизиль – теплолюбна та тіньовитривала рослина поширена в Карпатах, Закарпатті та Криму. Велику його плантацію можна знайти і в  с. Черна. Навесні милуються його цвітінням, восени ж користь приносять плоди. Має  приємний кисло-солодкий смак та містить значну кількість вітаміну С. Вживають  в їжу свіжими або переробленими та застосовують для приготування соків, сиропів, екстрактів, компотів, вина (дуже ароматного), наливок, настоянок, варення, використовують як начинку для цукерок. Але, крім харчової цінності, це ще й вітамінозна, медоносна, лікарська, деревинна, фарбувальна, декоративна рослина.
Село близнюків
В селі Велика Копаня знаходиться гірське джерело «Чоргів», де тече вода, від якої, кажуть, народжуються двійнята. Це населений пункт справжній рекордсмен, кожен другий будинок має своїх близнюків. За Копанським хребтом знаходиться величезне підземне озеро, яке і живить джерело та дає воді такі незвичні властивості. Місцеві кажуть, що вода ця дуже смачна, без осаду, влітку холодна, а взимку здається теплою. Не вірите, спробуйте!  
Рекреаційна Виноградівщина
Виноградівський район визначається різноманітністю бальнеологічних ресурсів (природні лікувальні речовини, які використовуються на курортах). Тут знайдено джерело підземних мінеральних вод «Олегівське», родовище мінеральних лікувальних вод «Теплиця». Тож Виноградівщина – це те місце, де можна відпочити душею та тілом, помилуватись природою та з користю скористатись її дарами.
Парк Перені
Дотримуючись канонів палацового будівництва ХVІ-ХVІІ ст., біля садиби родини Перені, на прилеглій території в 12 гектарів був закладений парк з різноманітними деревно-чагарниковими насадженнями та навіть екзотами. Ім’я розробника парку невідоме, проте його творіння по праву можна назвати шедевром. Це улюблене місце відпочинку містян, проводяться тут також численні заходи та події.
Валентина Горнецкі,
 завідувач сектору туризму та транскордонного співробітництва