icon clock03.03.2016
icon eye47
Новини

Тендітна жінка-політик з мужнім гартом

Слабка стать, тендітна половина людства є синонімами до слова жінка. Та наскільки нам, жінкам, у період соціально-економічної нестабільності в країні та, в час війни дозволено бути слабкими? Яка роль відведена жінкам у політиці, коли на кону стоїть майбутнє нації, а, отже, і їх дітей та онуків? Депутат Закарпатської обласної ради, перший заступник голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук навряд чи може дозволити собі дати слабинку. Вона – жінка-політик, загартована різними екстремальним ситуаціями та природними катаклізмами (пригадаймо чи не щорічні паводки та підтоплення Боржави у Великих Ком’ятах, де вона протягом двох каденцій була сільським головою). Напередодні Міжнародного дня прав жінок та миру ми запросили Наталію Юріївну на актуальне інтерв’ю і поцікавилися її напрацюваннями та планами на політичній арені.

– Всім відомо, що протягом багатьох років Ви очолювали Великоком’ятівську сільську раду після чого Вас призначили першим заступником голови РДА. Чи змінився ритм та стиль Вашого життя на новій посаді?

– Я звикла завжди працювати на результат. І на посаді сільського голови, і на посаді першого заступника голови райдержадміністрації та, водночас, будучи депутатом обласної ради, головне для мене – не сидіти в кабінеті та перекладати папери, а спілкуватися з людьми. Надаю перевагу «живій» роботі, бо ж для мене життя – це рух. Обираю тільки той напрямок, у якому бачу користь для моєї громади. Спочатку це була громада рідного села, а сьогодні – цілого району. Отож стиль мого життя та життєве кредо «Бути корисною людям» і на новій посаді залишаються незмінними. А от щодо обсягу роботи і ритму – масштаби в межах району, звісна річ, набагато більші.

– Наталіє Юріївно, Ви в політиці не новачок. Як наразі оцінюєте соціально-політичну та економічну ситуацію в районі?

– Вважаю, що соціально-політична ситуація в районі за останні півроку значно покращилася. Це завдяки тому, що районна законодавча та виконавча влада нарешті таки знайшла порозуміння. Часи жорсткої конфронтації у політичних колах залишилися в минулому. У районній раді сформувалася стійка більшість, а співпраця районної ради та райдержадміністрації позитивно впливає на соціально-політичну ситуацію в районі. Саме так і повинна проходити робота, адже результатом цієї співпраці є спільне залучення інвестицій та робота над соціальними програмами. А от економічний стан потребує покращення. По всій країні відчувається дефіцит коштів у бюджетах, і наш район не є винятком. Проте, незважаючи на всі дефіцити та проблеми, ми використовуємо всі можливості для покращення рівня життя у районі.

– Більшістю голосів мешканці Боржавського, Оноку, Великих Ком’ят, Широкого,  Букового та Малої Копані обрали Вас депутатом облради. Що із своєї передвиборчої програми виконали, а що ще плануєте зробити цьогоріч?

– Під час передвиборчої кампанії я не давала порожніх обіцянок. Стараюся виконати всі пункти агітаційної програми. Так, за моїм клопотанням вже залучено до співпраці із Виноградівщиною чеський край Височіна, і вже цього року, спільними зусиллями будуть красуватися енергозберігаючі металопластикові вікна  на будівлі школи в Оноці. Вже замінено вікна у Боржавській одинадцятирічці. Також цьогоріч плануємо відкриття дитячого садка у Боржавському. Маємо на меті розпочати реконструкцію Великоком’ятівської одинадцятирічки, де школярі навчаються у дві зміни, і потрібно нам на добудову мансарди 4 587 066 грн. Забігаючи в майбутнє, скажу, що в перспективі вона буде кущовою опорною школою. Трохи дешевше (кошторисна вартість проекту – 4 057 986 грн., проте ця сума наразі потребує корегування) обійдеться реконструкція будівлі клубу під їдальню на 150 місць для дев’ятирічки цього ж села. До першого квітня маю на меті внести цей об’єкт у програму фонду регіонального розвитку, аби хід робіт фінансувався з держбюджету. Також у планах реконструкція будівлі будинку побуту під амбулаторію загальної практики сімейної медицини в селі Боржавське вартістю 84056 гривень. Найближчим часом планується виготовлення проектно-кошторисної документації на добудову шкільних приміщень Оноцької ЗОШ І-ІІІ ступенів в сумі 100 тисяч гривень (проект – на корегуванні, тож сума зміниться), стільки ж коштуватиме виготовлення проектно-кошторисної документації на добудову мансардного поверху Боржавської ЗОШ. У Буківській ЗОШ частину вікон замінено, решту продовжимо цьогоріч. Також в цьому селі дуже актуальною є проблема з водопостачанням і потребує негайного вирішення. Відколи у Великих Ком’ятах по вул. Івана Франка зробили берегоукріплюючу дамбу, коли у Боржаві піднімається вода, люди сплять спокійно. Тож працюватиму у напрямку, аби дамбу зробили вздовж Боржави. Загалом планів є чимало. Головне, аби було фінансування. А от співпрацю з сільськими головами, депутатами сільських рад, та районної ради Іваном Костаком з Боржавського, Юрієм Ліхтеєм з Широкого, Михайлом Доманичем з Оноку та Святославом Петрашем з Малої Копані у нас є. Вдячна їм за підтримку та допомогу, за їх активну громадську позицію.

– Які пріоритетні питання Виноградівщини лобіюєте на сесії обласної ради?

– У обласній раді я входжу у постійну депутатську комісію з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики. Рішення вступити саме у цю комісію було прийнято мною не випадково. Як перший заступник голови Виноградівської райдержадміністрації, курирую саме ці соціально важливі питання. Тож переконана, що в цьому напрямку депутатської діяльності зможу бути максимально корисною для громади свого району. Переконана, що пріоритетними для депутата можуть бути тільки ті питання, які найбільше хвилюють громаду, що обрала його своїм представником. У нашій країні сьогодні є ряд болючих питань, котрі, без сумніву, зачіпають і мешканців нашого району. Найбільше людей хвилює поганий стан доріг. Отож, за моїм клопотанням, з фонду регіонального розвитку буде проведено ремонт вулиці Центральна в селі Мала Копаня на суму 510 тисяч гривень.

Переймаюся питаннями розвитку спорту в районі. Адже діти на селі дуже багато працюють, допомагають батькам у вирощуванні овочів та квітів, тож змістовний відпочинок з користю для здоровя їм вкрай необхідний. Серед запланованих у 2016 році заходів буде урочисте відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям у Широкому. Вже до першого квітня плануємо підготувати для нього основу. У перспективі на 2017 рік такий же майданчик красуватиметься і у Буковому та Оноці. Також мною було направлено ряд депутатських запитів до обласної ради, а саме: щодо необхідності відкриття філіалу швидкої медичної допомоги у Великих Ком’ятах, проведення ремонту дорожнього покриття на вулиць Ватутіна та Івана Франка у селі; ремонту дороги Букове-Широке та допомоги у заміні даху Широківської ЗОШ. Окрім того я надсилала запити щодо повернення сервісного центру МРЕО ДАІ  у Виноградів, адже це питання викликало хвилювання у населення району. 

– Ваше ставлення до децентралізації?

– Позитивне. Децентралізація, беззаперечно, необхідна для нашої держави. Це той крок, котрий приведе нас до нового етапу урядування в країні і повинен пришвидшити соціально-економічний розвиток в цілому. Проте існує один нюанс, яким повинні керуватися для об’єднання громад: сільські та селищні ради мають бути готові до цього не тільки отримавши згоду громади,  а і отримавши певну фінансову стабільність. Багато сіл нашого району є дотаційними, неспроможними забезпечувати себе в фінансовому плані. Як на мене, саме цей фактор сповільнює хід децентралізації. 

– Наталіє Юріївно, Ви не просто жінка-керівник, а й дружина, мама та дочка. Як людина цілеспрямована та самодостатня, що побажаєте нашим читачам тендітної статі напередодні свята?

– Безперечно, сім’я – це найцінніший скарб для кожної людини. Я б не могла реалізувати себе як політик без надійного плеча чоловіка, щирої підтримки сина та надійної опори батьків. Саме вони огортають мене затишком та любов’ю після натруджених робочих буднів, додають сил та наснаги вистояти, не зламатися, здолати всі життєві негаразди та труднощі, що трапляються на шляху. Тож для кожної дівчини та жінки я перш за все зичу теплого сімейного вогнища, доброго здоров’я, безмежного щастя та добробуту. А головне – миру нашій Україні, аби більше ніколи не довилося матерям, дружинам, сестрам та дочкам оплакувати наших славних захисників. Любові всім, весняної ніжності та злагоди.

Розмовляла Наталія КОБАЛЬ