icon clock26.05.2016
icon eye32
Культура Фото

Танці «Галактики» притягують, зачаровують, залишаючи шлейф емоцій і вражень

Це зараз про танцювальний колектив сучасного танцю «Галактика», яким керує прекрасний і досвідчений хореограф Валентина ДУДКА, знають не лише у нашому краї, а й у багатьох куточках України і навіть закордоння. Ансамбль є лауреатом численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів та багаторазовим володарем гран-прі, демонструє прекрасне володіння ритмом, музикою, стилем. Але мало хто здогадується, яким непростим, але водночас наполегливим для талановитих танцюристів-аматорів був шлях до визнання. Сьогодні «Галактика» – це єдине ціле, справжня творча родина, а Валентина для своїх підопічних є другою мамою, до якої можна прийти з радістю і болем, де вислухають, порадять, завжди підтримають добрим словом.

А починалося все чисто на любительському рівні. Молодша сестра Марія разом із подругами вирішили виступити на шкільному вечорі і звернулася до Валі за порадою оцінити танець, який самостійно підготували. Займалися вони у підвалі, який сусідські хлопці прилаштували для гри в теніс, де і відвели їм невеличкий куточок (дівчат було всього четверо). Спроба була досить вдалою, після чого гурт «Щасливі дівчата» (так назвалися) став постійним учасником різних творчих заходів, навіть взяли участь у конкурсі «Ало, ми шукаємо таланти». Чимало бажаючих захотіли приєднатися до танцівниць-аматорок. Тому їхні заняття вже проходили на майданчиках першої і другої школи. Валя активно захопилася постановкою танців. Із усієї багатогранної палітри хореографії вибрала саме сучасний. Вперше як танцювальний колектив дівчата виступили під час молодіжної акції на підтримку постраждалим від повені 1998 року з композицією «Галактика». А через певний час і гурт став так називатися. Адже було в цьому щось фантастичне, загадкове, неймовірне, як їхні номери. 

Дівчата успішно виступили на конкурсі «Кришталеві грона», після якого, запримітивши хореографічний дар Валентини, Іван Пастеляк запропонував їй отримати професійне навчання в Ужгороді. А головне – нарешті закінчилося постійне «кочування» з одної вулиці на іншу або заняття в парку Перені, бо їх запросив до арт-клубу «Прем’єра» Андрій Гріга.  Пройшов іще деякий час і колективу запропонували займатися у міському будинку культури. З нинішнім його директором гурт пов’язує справжня   співпраця, адже саме Святослав Гал став його першовідкривачем, з легкої руки якого ансамбль взяв такий успішний старт.

З року в рік зростає майстерність колективу і вони з танцюристів-аматорів виросли до справжніх профі. Та найголовніше, що дівчата, які ходять займатися, вже не уявляють себе без танцю. До основного складу «Галактики» наразі входить дев’ять учасників. Та кількість бажаючих навчатися танцювати щоразу росте. Тепер Валентина Дудка займається з юними танцівниками від чотирьох і до шістнадцяти років. Всього ж близько п’ятдесят дітей оволодівають хореографічними навиками.

Танцювальні композиції хореограф вигадує сама, але обов’язково цікавиться думкою дівчат, котрі беззаперечно довіряють своєму наставнику, її смаку у виборі музики, постановки рухів, загального малюнка майбутнього танцю та костюмів, проявляючи також і свою власну фантазію. Робота над кожним танцем по-справжньому «кипить», бо доводиться займатися годинами. Адже кожен номер філігранно відшліфовується. Не всі діти витримують такого навантаження. Особливо важко в колективі з хлопцями, які весь час відсіюються. Але керівник впевнена, що той, хто має велике бажання танцювати, може добитися хороших результатів. Тому однаково займається і з тими, хто давно в колективі, і з початківцями, мов скульптор виточуючи з них справжніх танцюристів.

Завдяки підтримці міського голови Степана Бочкая колектив має можливість брати участь у різних конкурсах. Звичайно, дуже допомагають батьки. Дівчата з «Галактики» завжди стараються достойно представити наше місто. У телевізійному конкурсі «Зірки на сцену!», що проходив у Києві стали другими, численні відзнаки привозили з Вінниці, Тернополя та інших міст, постійно ставали лауреатами другої і третьої, але в основному першої премії, а також гран-прі «Кришталевих грон». Вони виступали в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Хусті, Міжгір’ї, а концерти в нашому місті без «Галактики» важко уявити.

Дуже вдалим для них видався минулий рік. Зокрема, в лютому брали участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Підкори сцену», де завоювали другу премію. Третіми вони стали на «Музичній парасольці», що проходив у квітні у Вінниці, а у вересні здобули другу премію на «Євро мюзик dans». Непогано розпочався для наших дівчат нинішній рік – гран-прі в лютому на Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Підкори сцену», де представили два сучасні танці, за які отримали найвищі оцінки журі. А нещодавно (7 травня) вони привезли гран-прі з Всеукраїнського телевізійного хореографічного конкурсу «Dans-клас». Тож можна впевнено сказати, що для дівчат з «Галактики» настала справді прекрасна зіркова пора.

Зупинятися на досягнутому вони не збираються. Попереду багато планів – це і створення нових танців, і участь у конкурсах, до яких наразі триває підготовка. Вони активно включають до танців елементи акробатики, завдяки чому створюється цікава і видовищна шоу-програма. А ще зовсім мало часу залишається до творчого концерту, який щорічно готують для своїх виноградівських шанувальників, аби черговий раз подарувати їм справжнє свято та зачарувати пластикою рухів і загадковою містикою танцю.
Любов ТОКАЧ