icon clock16.04.2020
icon eye50
Культура Фото

Талановитий бібліотекар і людина з активною життєвою позицією

Коли мова йде про бібліотеки Виноградова, то у переліку часто звучить бібліотека-філія вул. Першотравнева, яка знаходиться в одному з районів міста, як у нас кажуть «Лемаковиця». Завідувачкою книгозбірні є чуйна, активна та прекрасна жінка Марія Юріївна Зевдій, котра обіймає цю посаду вже понад 20 років.
Основна місія бібліотеки полягає в сприянні творчому розвитку особистості, наданні вільного доступу до широкого кола інформаційних ресурсів всім, хто потребує цього, впроваджуючи інноваційні форми роботи. Для обслуговування користувачів у бібліотеці-філії працює комп’ютер з підключенням до мережі Інтернет, функціонує бездротова локальна мережа WI-FI, доступ до якої безкоштовний, що надає можливість якісного повноцінного забезпечення інформаційних потреб населення.
Робота у бібліотеці не із легких. Треба знайти «ключ» до кожного користувача, вміти прищепити любов до книги, традицій, історії, мистецтва, залучити до змістовного дозвілля. Ця праця вимагає не тільки знань, але й таланту, старанності, організаторських здібностей та повної віддачі. Всі ці людські якості притаманні Марії Юріївні.
Працюючи на цій посаді, вона впроваджує актуальні, нові форми бібліотечної роботи. В цьому їй радо допомагають завідувачка клубом Марія Савко, завжди на зустріч йде керівництво НВК №6, настоятель храму Всіх Святих о. Іван та активні жителі Лемаковиці.

Одним із головних принципів організації дозвілля в бібліотеці є врахування вікових особливостей аудиторії. Для цього проводяться спортивні змагання, квести, флешмоби «велопокатушка», яка традиційно відбувається напередодні дня Незалежності України. З кожним роком акція вдосконалюється. Велолюбителі проїжджаються вулицями міста в українській символіці, вигукуючи патріотичні гасла «Слава Україні!», «Героям слава!». Учасники отримують незабутні враження та яскраві емоції.
Проводиться важлива робота з дітьми та підлітками під час підготовки та проведення заходів, спрямованих на патріотичне виховання та формування національної свідомості. Основним завданням є: виховання любові до Батьківщини, готовності її захищати, шанувати, поваги до свого рідного краю, села. Широко відзначаються державні свята – День Конституції та День Незалежності урочистими концертами «Моя країна – Незалежна Україна» та розважальними заходами. Традиційними стали вечори пам’яті «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця», «Пам’ять героям Крутів» тощо. Дорослі разом з молоддю організовують новорічні вітання та щедрівки з колядками «Святі і чисті піснепіви».
У бібліотеці-філії завжди виставляються на огляд актуальні книжкові та періодичні новинки. Багато книжкових виставок, бесід, літературно-музичні години присвячуються знаменним та пам’ятним датам письменників, поетів, видатних діячів.
Щороку на період літніх канікул організовується «Літній кінозал», щотижня проходять цікаві та змістовні відеоперегляди улюблених мультфільмів. Щовівторка для своїх найменших відвідувачів Марія Зевдій влаштовує справжню «Лабораторію глядацького смаку». Кожна дитина має свої власні уподобання. Тож, юні користувачі мають змогу самі дослідити свій смак та глядацький вибір.
Марія Юріївна завжди намагається зробити так, щоб бібліотека стала місцем, де кожна дитина не просто одержує книгу, а й долучається до творчого натхнення. Саме з цією метою при бібліотеці діє клуб за інтересами «Умілі ручки». Програма засідань клубу спрямована на розвиток індивідуальних творчих здібностей і вдосконалення навичок роботи з різними матеріалами: папером, картоном, тканиною, природними матеріалами тощо. Тематика занять тісно пов’язана із сезонними явищами природи, улюб-леними творами художньої літератури, працею людей, традиційними свя тами і визначними подіями. Спільно з клубом створено комплексний краєзнавчий музей широкого профілю, експозиції якого відображають історію, природу, економіку, населення та культуру краю. Широкий профіль музею дає можливість всебічно вивчити рідний край і залучити до краєзнавчої роботи більшість населення.
З 18 березня 2020 року бібліотеки ВРЦБС тимчасово припинили проведення масових заходів у зв’язку з карантином через COVID-19. Але завідувачка бібліотекою-філією вул. Першотравнева Марія Зевдій не сидить без діла, а продовжує свою діяльність та організувала акцію «Будь захищеним». У рамках карантину, який запроваджено в країні, є гостра потреба людям у захисних змасках. Дефіцит, який виявився через великий попит, не дає можливості людям придбати їх в аптеках, тому Марія Юріївна вирішила зробити таку благодійну акцію. Вона власноруч шиє захисні маски, які безкоштовно роздає пенсіонерам та малозабезпеченим односельцям. Також 30 масок Марія Юріївна передала на Схід України. Таким чином жінка пропагує серед населення культуру носіння масок, аби максимально вберегтися від небезпечного захворювання.

Любов ТОКАЧ