icon clock12.05.2016
icon eye30
Культура Фото

Свято музики

Минулої суботи з ініціативи міської та районної організацій «КМКС» у рамках фестивалю «Угочанська лоза» в оновленому міському будинку культури відбувся концерт з нагоди першого публічного виступу видатного угорського композитора Бели Бартока. Присутніх на заході вітав голова міського осередку «КМКС» Золтан Кудрон, який представив гостей – першого заступника голови Закарпатської обласної ради Йосипа Борто та консула Берегівського консульства Петера Ердеі. В своєму вітальному слові виступаючий зазначив, що відомий композитор Бела Барток за оцінками фахівців входить до п’ятірки найвидатніших композиторів ХХ століття. Він вважається одним із найбільших реформаторів в історії музики. Творчість Бели Бартока тісно пов’язана з Виноградівщиною, зокрема, з нашим містом. Після смерті батька майбутній композитор з мамою поселився у Виноградові, де прожив 4 роки. Саме тут для Бартока відкривається його зоряний шлях, відчиняються двері у велике майбутнє. 1 травня 1892 року 11-річний Бела в стінах тогочасного Виноградівського жупанату (теперішня ЗОШ №3) дає свій перший сольний концерт, на якому виконує першу частину сонати 21 Бетховена і свою власну фортепіанну п’єсу «Течія Дунаю». Концерт мав такий успіх, що директор місцевої школи надає матері Бартока річну відпустку і відправляє їх до Братіслави, де Бела навчався музиці. Будучи видатним митцем, напередодні Першої світової війни, в 1913 році, Барток ще раз повертається до Виноградова збирати народні пісні.

Заступник директора ДШМ ім. Б. Бартока Наталія Сорводі, ведуча концертної програми повідомила, що юні таланти Виноградівщини вдало виступили на першому обласному концерті класичної музики ім. Б. Бартока. Серед переможців та призерів – семеро учнів Пийтерфолвівської, Вилоцької, Неветленфолівської та Виноградівської ДШМ. Концертна програма й розпочалася з виступу юних музикантів, зокрема, Алекса Егреші, лауреата третьої премії, Вероніки Дорцкі, дипломанта конкурсу Ференца Четнекі, наймолодшої учасниці конкурсу Камілли Фізер, лауреата другої премії Матея Поладі. Серед нагороджених обласного конкурсу були Ванесса Стойка та Габор Ковач.

Після виступу школярів заслужений оркестр  народних інструментів Виноградівської ДШМ ім. Б. Бартока під керівництвом директора Віктора Марушки порадував аудиторію  чудовою концертною програмою, в репертуарі якої звучали твори композиторів світової та національної класики.
Маргарита СТАНКО