icon clock16.06.2017
icon eye22
Політика Фото

Суперечки і непрості рішення у сесійній залі

У середу, 14 червня, відбулося пленарне засідання дванадцятої сесії районної ради сьомого скликання. У роботі зібрання взяли участь 29 районних обранців. Також на сесії були присутні депутати обласної ради Карло Резеш, Наталія Костелеба-Веремчук, Федір Ісайович, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, голови сільських та селищних рад.
Розпочали зібрання з приємного – з нагоди Дня журналіста перший заступник голови РДА Наталія Костелеба-Веремчук вручила подяку голови ОДА Геннадія Москаля  завідувачці відділом листів і соціальних питань КП «РРВК «Новини Виноградівщини» Наталії Кобаль.
На порядок денний була винесена ціла низка важливих питань. Зокрема, депутати затвердили та внесли зміни до районних програм розвитку малого і середнього підприємництва, благоустрою населених пунктів району, щодо недопущення занесення та боротьби з африканською чумою свиней та інших гострозаразних захворювань тварин; розвитку та підтримки галузі рослинництва в районі на 2016-2020 роки; розвитку вищої освіти у районі; соціальної підтримки та допомоги ветеранам війни та праці, інвалідам та пенсіонерам району. Крім цього, вони підтримали звіт керівника Берегівської місцевої прокуратури «Про стан законності, боротьби із злочинністю та результати діяльності прокуратури на території Виноградівського району за 2016 рік», а також про хід виконання програм забезпечення дітей-інвалідів району життєво необхідними медичними препаратами та виробами медичного призначення на 2013-2017 роки; протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами на 2012-2016 роки; боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2020 р.; організації харчування дітей загальноосвітніх навчальних закладі тощо.
Та перш, ніж приступити до їх розгляду, депутати проголосували пакетом за озвучені головуючим депутатські запити своїх колег, а також заслухали відповіді, що надійшли у міжсесійний період.
Крім цього, голова райради Віталій Любка надав слово представнику ГО «Апологет» Федору Щуберу, котрий вів мову про роботу і звіт прокуратури щодо боротьби зі злочинністю у районі та виконання програм, що стосуються правопорядку, незаконного вивозу гравію, а також про невиконання судових рішень працівниками поліції.
Доволі бурхливо і дискусійно проходило прийняття додаткових питань до порядку денного, запропонованих президією райради.
Але найбільш суперечливим, як завжди, стало питання про зміни до районного бюджету, яке після кількаразових спроб так і не вдалося внести до порядку денного. Лунали різкі висловлювання та невдоволення незадовільним, непрозорим і «закулісним» розподілом бюджетних коштів. А депутат Юрій Лихтей взагалі виступив із ініціативою висловити недовіру голові райдержадміністрації. Не допомогла й надана інформація керівника фінвідділу Валерії Варги. Своє обурення висловили й голови сільських рад, котрі стверджують, що протягом трьох місяців не проводиться обіцяного фінансування за вивезення сміття з населених пунктів району, не дивлячись на те, що районна рада виділила кошти.  У свою чергу голова райради Віталій Любка зробив їм слушне зауваження, що напередодні вони провели засідання Асоціації сільських та селищних голів, де йшла мова про фінансування, стан доріг, на яке не запросили керівництво райради, тому вони й не змогли отримати вичерпні відповіді на всі питання, що їх хвилюють. Як наслідок, села району не отримають обіцяної дотації на вивіз відходів, а також буде заблокована робота освіти та соцзахисту.
Не знайшли районні обранці необхідного рішення щодо вирішення питання про ліквідацію КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини».
Натомість підтримали обласного депутата Карла Резеша звернутися до губернатора та обласного керівника поліції посприяти вирішенню проблеми, що виникла на митному посту «Дякове», де на території сіл Неветленфолу і Ботара у черзі стоять понад 200 вантажівок, які загрожують безпеці місцевих жителів. Тут конче необхідно створити термінал для стоянки каміонів. Але це питання часу. Тому найперше слід попросити прикордонників і митників більш ефективніше і активніше працювати.
Також депутати внесли зміни в статути закладів культури та заслухали звіт керівника КП «Районне бюро технічної інвентаризації» Ярослава Данка і проголосували за укладання з ним контракту на новий термін.
Любов ТОКАЧ