СТОП – НАСИЛЬСТВУ!

Як і щороку, з 25 листопада  по 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства», в рамках якої цими днями в читальному залі Виноградівської районної бібліотеки проводилось тематичне засідання «круглого столу» на тему: «Порушення прав людини та громадянина». Тематичний захід відбувся за участі  представників соціальних служб, управління освіти, молоді та спорту, правоохоронних органів, бібліотечних працівників району, практичних психологів та старшокласників міських шкіл.
Про Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства», про актуальність та злободенність проблеми насилля в своєму вступному слові вела мову начальник управління соціального захисту населення Уляна Курташ.
– До управління соціального захисту населення протягом 11 місяців 2016 року надійшло 185 звернень від громадян щодо вчинення насильства в сім’ї (за аналогічний період минулого року було зафіксовано 104 звернення з приводу насильства). Майже 93% з них – від жінок. У 24-х випадках під час конфліктів були задіяні й діти, – констатувала головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та жінок управління соціального захисту населення РДА Ганна Ловска.
Відтак про методи подолання насильства стосовно дітей вела мову директор центру практичної психології та соціальної роботи Світлана Тодавчич. На відповідальності за вчинення насильства в сім’ї та торгівлю людьми акцентували увагу учнівської молоді провідний спеціаліст відділу у справах сім’ї та жінок Діана Квак та дільничний інспектор Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області Юрій Бак. Про роботу з дітьми, які зазнали домашнього насильства, учасникам «круглого столу» розповідала начальник служби у справах  дітей Єва Беланинець. Про профілактику розповсюдження ВІЛ-інфекції та СНІДу вела мову начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Світлана Клим. Справжня лавина корисної і повчальної інформації була донесена до молоді, до кращих із кращих представників учнівських родин, до шкільних медіаторів, які, в свою чергу, донесуть її своїм ровесникам.
Зрештою, відчувалося, що всім спеціалістам, які брали участь у заході, болять порушувані та обговорювані ними проблеми. Всі шукали відповіді на запитання: «Як попередити злочини і вчинення насильства? Як захистити дітей?». Віриться, що й наведені ними аргументи, і повчальні приклади з життя, і цікаві тематичні відеоролики засіють у юних душах добірні зерна і проростуть добром у світі без насильства.
Ганна КОБАЛЬ