icon clock18.05.2017
icon eye28
Фото Цікаве

Спорт без політики та популізму

28 травня Виноградів знову фестивалитиме. В центрі міста, на площі Миру, проходитиме фестиваль спорту та здоров’я. Вируватимуть справжні спортивні пристрасті, відбуватимуться видовищні поєдинки, до Виноградова приїдуть імениті спортсмени. Отож, коментар про особливості та родзинки фестивалю «Новинам Виноградівщини» надали члени оргкомітету Олег БІЛЬДА та Мілан ЧЕЙПЕШ:

– Минулого року у Виноградові вперше в області проводився фестиваль спорту. А через три місяці такий самий захід за нашою аналогією було проведено в обласному центрі. Гасло нашого спортивного фестивалю – «Спорт без політики та популізму». Команда однодумців згуртувалася навколо організації фесту і вирішила зробити його ще масштабнішим та грандіознішим, ніж торік. Його метою є пропагування спорту серед населення Виноградівщини. Тому ми хочемо залучити до здорового способу життя якомога більше людей, і в першу чергу – дітей. А тим, які ще не визначилися з видом спорту, сподіваємося, фестиваль допоможе у виборі спортивної секції.  Адже в рамках його проведення будуть представлені всі види, якими можна займатися в нашому районі. Водночас там же, на площі Миру, працюватимуть тренери та спеціалісти, які зможуть надати вичерпну інформацію і дітям, і їхнім батькам.
Крім проведення різних змагань, на площі буде також розгорнуто містечко здоров’я, де буде зосереджено інформаційний блок нашого фестивалю, розділений на сектори: «Фізичне здоров’я», «Духовне здоров’я», «Соціальне здоров’я» та «Психічне здоров’я». Відповідно працюватимуть фахівці, зокрема, психологи та дієтологи, які консультуватимуть людей та надаватимуть їм інформацію, яка їх цікавить. Буде також представлене спортивне харчування, а фахівці даватимуть відповідні поради для тих, хто хоче займатися тим чи іншим видом спорту.
Різниця між цьогорічним і минулорічним фестивалями буде відчутна, бо торік ми ставили акцент на учасниках та переможцях спортивного свята, а зараз намагатимемось залучити до участі в спортивних змаганнях якомога більше верств населення району, в тому числі й людей з обмеженими фізичними можливостями. Тут, на площі, вони зможуть себе проявити і саме таких любителів спорту насамперед хочемо підтримати. До речі, ми працюємо над недоліками та прорахунками минулорічного фестивалю, тож будемо враховувати той урок. А в тому, що цьогорічний фест обіцяє бути ще масштабнішим – годі й вагатися. Адже якщо торік було представлено тільки 8 видів спорту, то на цей раз їх планується 19. І якщо в 2016 році кількість учасників становила 700 осіб, то цьогоріч їх очікується орієнтовно 1500.
Що стосується програми фестивалю, то проводитимуться і змагання, і показові виступи, в яких братимуть участь спортсмени з досвідом. Щодо забігу вулицями міста – на цей раз ми підключаємо до участі ще й дітей дошкільного віку (звісно ж, з відповідною для їх віку дистанцією). Хочемо відзначити цих діток грамотами та призами, аби вони змалку відчули смак перемоги та тягнулися до спорту.
А загалом у нас максимальна прив’язка всіх видів спорту до площі (тільки волейбол проводитиметься в міській ЗОШ №4). Новинкою фестивалю будуть показові виступи – програми фітнес-центру «Дарт» та студії здоров’я «Ірбіс», зокрема, естетична гімнастика «Гармонія», оздоровчо-спортивна група з бойового мистецтва «Вінь-чунь», а також майстер-клас бразильського джиу-джитсу від володаря фіолетового пояса та видовищне шоу професійних боксерів.
Щодо іменитих спортсменів, то приїзд цих гостей буде справжньою родзинкою фестивалю. Наразі тривають перемовини, тож завісу таємничості поки що не привідкриваємо. Обіцяємо тільки, що фестивальне свято буде видовищним, цікавим і насиченим. Його «фішкою», як і торік, буде велозаїзд із розіграшем велосипеду серед учасників. А на майбутнє постараємося зробити повний фул для цього фестивалю, залучити нові види спорту і, можливо, спортивний фест дасть поштовх відкриттю нових спортивних секцій та допоможе виявити нові таланти.
Ганна КОБАЛЬ