icon clock14.04.2016
icon eye36
Новини Фото

Село двійнят обезводнили?

Про те, що у Великій Копані окремі громадяни та освітні об’єкти (школа й дитсадок) страждають без води, нам повідомили громадські активісти «Апологету» ще на початку минулого тижня. Аби отримати ґрунтовну інформацію про суть проблеми, ми зателефонували головному лікарю АЗПСМ Михайлу Неймету.

– Проблема водопостачання питної води у Великій Копані існує вже не перший рік, і це попри те, що село славиться своїми чудодійними джерелами «двійнят». Над її локалізацією працює місцева влада. Село вже навіть тендер виграло. Споконвіку проблемним є резервуар водопостачання, розміщений поблизу підприємства «Копанські джерела». До недавна там красувався 300-літній дуб, котрий через свою старість під час зимового снігопаду впав і після того почалися проблеми. Спочатку сельчани ромської народності почали там рити котлован для будівництва оселі, потім певні роботи поблизу джерела почав виконувати приватний підприємець Павло Федоранич… Через це, чи ні, та те джерело, котре постачало воду на вул. Молодіжну, у загальноосвітню школу та дитсадок «Лелека» змінив русло в інший напрямок. Отак освітні об’єкти лишилися обезводненими. З понеділка 4 квітня дитячий садочок не працює, а в школі організували питний режим – довозять воду і учні мають змогу пити чай. Певні роботи поблизу резервуару розпочали, проте дуже в’яло,– констатував Михайло Андрійович.

– Керівники школи та дошкільного закладу, окремі селяни написали звернення органам місцевого самоврядування, аби посприяли у вирішенні цієї проблеми. Адже займатися навчанням та вихованням дітей в умовах антисанітарії – шкідливо для здоров’я і може призвести до спалаху інфекційних захворювань. Кілька днів люди чекали на вирішення проблеми, проте наприкінці тижня їм увірвався терпець і вони перекрили дорогу, влаштувавши пікет. На місце відразу виїхав голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк та начальник райвідділення поліції Віктор Ребрей.

– Люди перекрили дорогу через те, що вже тривалий період не можуть вирішити проблему водопостачання в селі. Справа в тому, що кілька місяців тому старий дуб впав на резервуар водопостачання, пошкодивши його. Підприємці села почали його ремонтувати власними силами, але сталася інша біда – прорвало труби. Сільський голова на це не реагував. Дитсадок через відсутність води закрили, в школу воду довозили, а мешканці села так і залишилися без води,– поспілкувавшись з громадою, окреслив суть проблеми Михайло Михайлович. – Виїхавши на місце, ми викликали заступника сільського голови (голова села перебуває на довготривалому лікарняному), поспілкувалися з місцевими мешканцями і, як з’ясувалося, проблема виявилася дуже банальною: люди хотіли відремонтувати систему водопостачання власними силами, та ніхто їм на це не давав дозвіл. Ми зобов’язали місцевих депутатів зібрати виконком і надати дозвіл жителям по розчистці каптажу і резервуару для води. Його углиблять, паралельно збоку збудують новий і тоді вже побачимо, чи вирішиться ця проблема повністю. Наразі в дитсадок водопостачання відновлено з окремого резервуару, що належить «Копанським джерелам» Павла Федоранича. Питання водопостачання для школи також вирішено. Крім того, аби подібних незручностей більше не траплялося, тут планують встановити власну свердловину. Це елементарні господарські питання, котрі мають вирішуватися на місцевому рівні.

Пікет у Великій Копані тривав лише кілька годин. Люди розійшлися з надією на те, що проблему з водою буде вирішено найближчим часом.
Наталія Кобаль