Роботи школярів Виноградівщини відправлено снайперам на Донеччину

Минулої середи в управлінні освіти підведено підсумки акції «Захиснику України – наша підтримка та повага». Учні всіх шкіл району писали листи, малювали малюнки, власноруч виготовляли поробки до Дня захисника України. Все це, а також 2742 гривні вони передали волонтерам Руху підтримки закарпатських військових – Виноградів, які того ж дня всі посилки відправили на Схід – цього разу снайперам Донеччини, та щиро дякували кожному учневі, кожному батькові, кожному учителю і організатору акції. Дякували за те, що не перестають втомлюватися від затяжної війни, не перестають допомагати нашим захисникам, підтримувати їх.
Поки ми у офісі пакували посилки, я вирішила переглянути пару малюнків, перечитати кілька листів. Скільки тепла і вдячності я тут побачила! Беру найперший лист від учениці 9-а класу Вербовецької ЗОШ Андреі Шіпош: «…Ви боретеся за мир, за наш спокійний сон. Ми це безмежно цінуємо. У нашому селі теж жив Герой. Це – Віктор Маркусь, який загинув у лютому 2015 року під Дебальцевим. Він пішов на війну, щоб вона не добралася до нас. І загинув смертю хоробрих. Односельці пам’ятатимуть його вічно. Ми щиро співчуваємо всім, хто втратив на війні рідних. І саме тому хочемо побажати вам більше хоробрості, витримки духу, удачі і Божого благословіння. Ви – наші герої, і ми цим пишаємося. Знайте: нас розділяють тисячі кілометрів, але ми з вами!». А от десятикласниця Хижанського НВК Надія Палешник своє звернення до воїнів прикрасила намальованими символами держави і гілочкою дуба – символа міцності духу. Натомість учні Малокопанського НВК зібрали три великі посилки гігієнічних приналежностей (мило, зубна паста, щітки, станки для бриття), шкарпетки і солодощі – на фронті все пригодиться.
Майже півсотня власноруч виготовлених білих конвертів із листами «поїхали» із міської ЗОШ №8. Цікаві поробки підготували вихованці із Фанчикова, Неветленфолу, Горбків і Чепи. Другокласники Оноцької ЗОШ Василь Данко і Анастасія Сайко намалювали голубів миру. А от лист десятикласниць міської ЗОШ №4 досить короткий: «Дякуємо вам за сильний дух, який ви маєте. Наші маленькі подаруночки – подяка вам за все». А в додаток – прізвища та імена 16 однокласниць.
Вразили і роботи ще одних школяриків-однокласників: понад 20 хлопчиків та дівчаток (не знаю, з якої школи) власноруч виготовили сині прапорці на жовтих стержнях, наліпивши на кожен білий голуб миру. Побажання у Богдана Іляша, Олександра Гормоші, Олександра Поладі, Вікторії Сербак, Евеліни Ковач, Лєри Чейпеш одинакові – повертайтеся додому живими та здоровими.
«Ми переможемо!», – запевняє військовослужбовців учениця 6 класу Широківського НВК Вікторія. І додає до свого листа номер телефону. Це ж саме зробили і восьмикласниці цієї школи Людмила та Іванка.
Не можу натішитися роботою учнів 7-а класу із Олешника. Кожен з них, написавши на ватмані своє прізвище, висловив окреме побажання землякам на фронті. Вразила фантазія учнів 11-а класу з цього ж села. Вітаючи наших солдатів із Днем захисника, вони не забули і про День українського козацтва, про свято Покрови. Хлопці та дівчата адресують військовослужбовцям Молитву до Богородиці з проханням захисту і молитовного покрову та Молитву воїна. А от восьмикласники не просто пишуть солдатам лист, а й звітують про свою роботу: готуємось до ІІ етапу конкурсу «Джура», вивчили нову патріотичну пісню «Разом і до кінця»… Не пригадую, учні якої школи напекли домашні сухі тістечка, упакували їх у кульочки, зав’язали квіткою і до кожного додали своє побажання. Наприклад: «Нехай ваша сила та мужність завжди базуються на любові та підтримці рідних і близьких».
А скільки оберегів на руки, на лацкани курток, скільки підков щастя сплели і змайстрували ваші діти!
Це щастя мати таку щиру підтримку і опору на місцях. Вона не просто звеселить і порадує наших земляків на фронті, а й вселить у них віру і надію на якнайшвидше закінчення цієї проклятої війни і їх щасливе повернення додому. Цього хочуть захисники, цього прагнуть і їхні діти.
Мальвіна САВИНЕЦЬ