Продовжувачі славних династій рятівників

У четвер в Україні відзначали День працівників цивільного захисту населення, або, по простому – День рятівника. Про врятовані людські життя та майно від підступного «червоного півня» або водної стихії ми часто пишемо на шпальтах районки, але майже ніколи не думаємо при тих людей, котрі це роблять, і зась – про їхню долю та сім’ю.
Багатий на сімейні та родинні стосунки Виноградівський пожежно-рятувальний підрозділ, де у різні часи працювали й працюють кровні родичі. Діти і молодші брати не рідко стають продовжувачами цілих династій рятівників. Саме про них – наша сьогоднішня розповідь.

Юрія Фурика добре знають в районі. Він – ветеран галузі, колишній начальник 6-ї самостійної державної пожежної частини м. Виноградів, наразі працює головним спеціалістом цивільного захисту та оборонної роботи Виноградівської РДА. Стопами батька пішов і син Юрій, котрий вже дослужився до начальника служби безпеки дорожнього руху Управління ДСНС України у Закарпатській області,
Шандор Гал вже відійшов за земну межу, проте світла пам’ять про нього і досі живе серед жителів Королева, оскільки він працював тут інструктором професійної пожежної частини № 28. Його син Олександр – колишній начальник Виноградівського районного відділу Управління державної інспекції з техногенної безпеки зараз уже на пенсії.
А от у Неветленфолу добре знають батька та сина Василів Кадарів. Хоч обоє вже пенсіонери, та батько свого часу працював старшим водієм сільської пожежної команди, а син був старшим інспектором Виноградівського районного відділу Управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.
Про чудове подружжя Фаркаш ми вже писали розгорнутий нарис на шпальтах часопису. Не можемо оминути їх і в переліку династій. Так, Наталія Іванівна працює головним фахівцем Виноградівського районного відділу Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області. Голова сімейства – її чоловік Степан – начальник караулу 12-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Берегово. Професію батьків опановує і син Марк, який тепер є курсантом Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Започаткувала династію мама Наталії Маргарита Чепак, котра працювала диспетчером професійної пожежної частини № 6 м. Виноградів. Поповнює список рятувальників цього сімейства і брат Наталії Іван Чепак – колишній командир відділення 10-ї самостійної державної пожежної частини м. Хуст.
Справжнє дежавю простежується між трудовими шляхами батька і сина Томів Ліваків. Старший – пенсіонер, колишній командир відділення 6-ї самостійної державної пожежної частини. Цю ж частину наразі очолює його син.
Тетяна Чейпеш працює диспетчером у 6-й державній пожежно-рятувальній частині, а її син Олександр Балаж – водієм державного пожежно-рятувального поста смт. Вилок.
Нині покійний Юрій Молнар – колишній водій сільської пожежної команди с. Чепа, його син Василь – колишній фахівець з оперативного реагування 6-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградів.
Курсант Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Владислав також пішов стопами батька Олександра Марковича, котрий працює начальником караулу 6-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградів).
Добре знають у районі бджоляра Володимира Тупицю, котрий наразі є на пенсії, проте працював заступником начальника 6-ї самостійної державної пожежної частини. Його брат Михайло теж колишній пожежний 6-ї професійної пожежної частини м. Виноградів, а Ганна Тупиця – колишній диспетчер 6-ї самостійної державної пожежної частини м. Виноградів.
Працювали у службі цивільного захисту населення до виходу на заслужений відпочинок подружжя Павло та Ганна Пилипи: чоловік –пожежним-рятувальником 6-ї ДПРЧ, дружина – диспетчером. Ще одна сімейна пара – Павло та Вікторія Купари працюють і нині. Він – старшим водієм 6-ї державної пожежно-рятувальної частини, вона – диспетчером. Колишній пожежний і брат Павла – Олександр.
Згадаємо і братів Юрія та Михайла Василинець, котрі до виходу на пенсію рятували район від пожеж.
Нині покійний Степан Гобона був старшим водієм 6-ї професійної пожежної частини. Його син Степан також сидів за кермом рятувального авто. Так само і зять Гобони старшого – Михайло Любка був старшим водієм. Обоє чоловіків уже на пенсії. Немає серед живих і ще одного водія Івана Брича. Та батька замінив син Іван.
Інструктором професійної пожежної частини № 29 смт. Вилок трудився покійний Михайло Шандор. Його донька Клара Кобрин працює диспетчером у 6-й пожежно-рятувальній частині м. Виноградів.
Не раз гасив вогонь нині покійний Олег Палій, який працював начальником караулу 6-ї самостійної державної пожежної частини. Син Артур – колишній інспектор з цивільного захисту Виноградівського районного відділу Управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.
Продовжують список династії пенсіонер Іван Петречко – інспектор Виноградівського районного відділу Управління Міністерства з надзвичайних ситуацій та його син Назар – колишній пожежний-рятувальник 6-ї пожежно-рятувальної частини м. Виноградів. Михайло Лемак – пенсіонер, колишній начальник 6-ї професійної пожежної частини м. Виноградів, а його син Михайло – колишній завідувач канцелярії Виноградівського районного відділу Управління МНС.
Багато серед рятувальників є братів. Так, Герги та Давід Райчинці працювали у районному відділі та частині Виноградівського пожежно-рятувального підрозділу. Тиберій, Федір та Лоці Боко – водії у сільських пожежних командах Пийтерфолва та Вилка. Брати Параска: Корнелій – пенсіонер, колишній начальник 6-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградів та брат Ігнат – колишній пожежний-рятувальник цієї ж частини.
Погодьтеся – список чималий і він з роками тільки зростає. Адже, професія рятівника хоч і не легка, та, часом, небезпечна, проте вкрай важлива, благородна. Бо робити добро – завжди актуально і модно. Тож щиро зичимо нашим рятувальникам сили духу і здоров’я, сміливості та енергії, молодечого завзяття їм не позичати. Хай береже вас Бог.

Наталія КОБАЛЬ