icon clock25.10.2018
icon eye27
Культура Фото

Презентація поетичної збірки Василя Горвата «Зірки впритул»

17 жовтня в читальному залі Виноградівської центральної районної бібліотеки відбулася презентація поетичної збірки «Зірки впритул». Її автор Василь Горват – письменник, журналіст, член Національної спілки журналістів України. Свого часу працював учителем в селах Хижа та Пушкіно, потім став кореспондентом, організатором районного радіомовлення, а з 1991 року працює власкором газети «Новини Закарпаття».
Його першими літературними наставниками були найавторитетніший прозаїк Іван Чендей, київський письменник-фантаст Олександр Тесленко, поет Петро Скунць. Літературний світогляд Василя Горвата формувався у спілкуванні з письменниками Юрієм Станинцем, Миколою Славинським, Миколою Матолою, літераторами свого покоління – Петром Мідянкою, Іваном Ребриком, Юрієм Андруховичем, Олександром Ірванцем, Віктором Небораком. Літературно-критичні статті, прозові та поетичні тексти автора друкувалися в часописах «Екзиль», «Київ», «Дзвін», «Шветлосц», «Дукля», в альманахах та збірниках. У співпраці з районною бібліотекою та своїми колегами, зокрема Василем Кішом, Василь Горват сприяв активізації літературного життя міста й району.
Тим більше, що за останнє десятиліття Виноградівщина дала стільки цікавих авторів, що про Виноградів заговорили як про літературну столицю Закарпаття, статті про літературний Виноградів за підписом Василя Горвата з’явилися в газеті «Літературна Україна», альманасі «Палісадник», на літературному сайті «Буквоїд», в обласній та районній пресі. Також у співпраці із закарпатською спілкою письменників Василь Горват організував презентацію письменницького життя Виноградівщини перед творчою спільнотою Ужгорода.
За підтримки міської ради у Виноградові прописався поетичний фестиваль «Карпатський Пегас», в організації якого Василь Васильович бере активну участь.
Поезія Василя Горвата – це висвітлені з підсвідомості фрагменти психологічних, почуттєвих, мислених екзистенцій, це спроби звести їх до купи, розібратися в них, одягнути незбагненне – людську душу – на перехрестях надміру зматеріалізованого світу.
Після ознайомчої інформації з автобіографії Василя Васильовича, присутні послухали його виступ про пройдений шлях від ідеї написання до випуску книги.
Із визначною подією автора поетичної збірки привітали в.о. голови райдержадміністрації Наталія Костелеба-Веремчук та керівник апарату райдержадміністрації Ігор Вантюх. Журналіста та поета нагородили подякою голови райдержадміністрації за значний вклад у розвиток культури Виноградівського району.
Наприкінці презентації автор із задоволенням відповідав на численні запитання присутніх, після чого всі мали можливість придбати нову збірку.
Ріта Мезей