icon clock30.04.2020
icon eye44
Фото Цікаве

Перешкодили замаху на життя диких звірів

Карантинний режим не став завадою для браконьєрського полювання на звірину в угіддях Затисянського лісництва. Щойно єгер лісництва Леонтій Селлеші та провідний мисливствознавець держпідприємства «Виноградівський лісгосп» Андрій Іштванфі під час огляду лісових територій виявили десятки браконьєрських зашморгів для вилову диких тварин. Браконьєрські пастки було поставлено в урочищі поблизу села Черна, на території 106, 107 і 108 кварталів.
– Зашморг – особливо жорстокий спосіб «полювання» – потрапивши в нього тварина приречена на болісну й довготривалу смерть. Жертвами стають птахи, зайці, лисиці, кабани, олені, косулі… Інколи власники браконьєрських пристроїв забувають, де їх поставили і загиблі тварини розкладаються, стають місцем поширення хвороб. Нерідко в петлю потрапляють мисливські собаки. Особливої шкоди завдає браконьєрство саме тепер, коли у петлю може потрапити вагітна косуля або дика свиня. Адже це означає загибель ще й майбутнього молодняка, – каже Леонтій Селлеші.
На жаль, притягти до відповідальності браконьєра не завжди вдається. Було, що пійманий на гарячому чоловік тримав у руках дротяну петлю. Але він відразу почав пояснювати, що випадково знайшов ту річ і, мовляв, вирішив забрати, щоб передати лісівникам.
Тим не менше, в останні роки боротьба з незаконним полюванням посилилася, говорить Андрій Іштванфі, почастішали постійні рейди працівників лісгоспу та членів мисливських товариств. Затриманим браконьєрам можуть «світити» не лише серйозні штрафи, але й ув’язнення. Тому бажаючих ризикувати поменшало.

Василь Горват