icon clock25.02.2016
icon eye54
Новини Фото

Патрулювання вулиць дає позитивний результат

Про те, що у Виноградівському районі запрацювали групи швидкого реагування поліції, ми вже анонсували на шпальтах «новин Виноградівщини». Тепер пропонуємо вашій увазі розлогий коментар щодо їх діяльності та ефективності начальника виноградівського відділення поліції Віктора РЕБРЕЯ:

– Цей експеримент в поліції України проводиться вже другий рік поспіль. В окремих областях ще торік було організовано роботу райвідділів таким чином, аби створити в них групи швидкого реагування, котрі б знаходились безпосередньо на місцях. За такою схемою працюємо і ми. Виноградівський район поділили на 4 умовні зони, де дільничні, котрі обслуговували дані населені пункти, залишилися на місцях. Раніше вони заступали в слідчу оперативну групу у райвідділі почергово і виїжджали на всі пригоди. Щодо умовних зон, це – Затисянська, куди входить більшість угорських сіл від Вилока до Неветленфолу; Королівська (від новоселиці аж до Чорнотисова), третя – Велика Копаня, Широке, Великі Ком’яти аж до Шаланок, Виноградівська об’єднала в собі кілька населених пунктів з правого боку аж до Вилока. Саме остання група швидкого реагування найбільш завантажена, бо багато викликів буває саме у райцентрі. У перспективі створення ще однієї групи швидкого реагування, котра патрулюватиме виключно Виноградів, – розповідає Віктор Васильович.

– У нас є 4 «Жигулі», котрі вже їздять вулицями району. До складу групи швидкого реагування входять: офіцер – колишній дільничний інспектор, а зараз інспектор поліції та сержант з числа працівників колишньої патрульної міліції та державтоінспекції. Вони заступають в один наряд і отримують спецзасоби (бронежилети та зброю) і виїжджають на всі пригоди, не пов’язані з кримінальним правопорушенням: сімейні скандали, незначні тілесні ушкодження, погрози, дрібні крадіжки… Якщо під час виїзду групи встановлено, що є там ознаки кримінального правопорушення, через чергових викликають слідчо-оперативну групу, де слідчий, працівник карного розшуку, водій, за необхідністю експерт та кінолог, виїжджають на місце пригоди і вже документують сам факт злочину. Працюють ГШР ефективно, адже набагато швидше виїжджають на місце пригоди. До прикладу: раніше слідчо-оперативна група виїжджала на виклик у Вилок, а якщо через кілька хвилин щось сталося у Великій Копані, постраждалі мали чекати, доки група звільниться і приїде до них. Деколи треба було чекати по 2-3 години, через це лунали звинувачення населення на нашу адресу. Зараз такого нема. Також зазначу, що наразі ми добиваємось того, аби кожна ГШР у підконтрольній зоні  мала по 3 місця дислокації. Приміром, у Вилоці, Пийтерфолві та Неветленфолу мали службові кімнати з комп’ютерами, аби мати можливість залишатися і в нічний час в період чергування. Зрозуміло, що коли в селі на ніч залишається поліція – це і безпека, і профілактика, і миттєва реакція на пригоду, що може трапитися. Я вимагаю від своїх працівників, аби патрулюванням охопили всі населені пункти хоча б почергово, особливо в нічний час. Так, ввечері у Королеві побачили підозрілий автомобіль, припаркований біля школи. Згодом знайшли власника, котрий був у незрозумілому стані. З’ясувалося, що він курив марихуану, у автівці знайшли бульбулятор та кілька згортків наркотичної трави загальною вагою приблизно 5 грам. Кілька днів тому за гарячими слідами впіймали 14-річного хлопця ромської народності, котрий о другій годині ночі вирвав сумочку з рук жінки, що поверталася додому з роботи. ГШР першою приїхала на місце, жінка показала, куди побігли грабіжники. Особу його товариша поки шукаємо.

За словами керівника, кожен другий день ГШР ловлять злочинців, котрих можна притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності. В. Ребрей переконаний, що вони дадуть позитивний результат. Адже для більшої ефективності роботи Віктор Васильович роз’їжджає селами, спілкується з головами рад та керівниками місцевих підприємств. Останні навіть готові патрулювати вулиці з поліцейськими. Ввійти до складу спільних нарядів щодо патрулювання вулиць у нічний час та відпрацювання нічних дискотек готові й активісти громадських формувань району.
Наталія Кобаль