icon clock20.07.2017
icon eye17
Спорт Фото

Обласні змагання шахісти Виноградівщини провели у власному приміщенні

Минулої неділі біля готелю «Виноградів» було велелюдно – то шахісти з усієї області зібралися не тільки для того, аби позмагатися у власній вправності, а й поласувати бограчем на новосіллі. Адже дотепер ГО «Шахово-шашковий клуб «Севлюш», починаючи з 2010-го року, тинявся по чужих «хатах», а от тепер міська рада виділили їм в оренду приміщення на четвертому поверсі готелю. Проводила змагання обласна шахова федерація за підтримки Закарпатського обласного управління молоді та спорту та Виноградівської федерації шахів. Гостей, господарів та учасників привітали головний суддя, віце-президент федерації шахів Закарпатської області Аркадій Ворович, в. о. начальника управління молоді та спорту Закарпатської ОДА Олег Муртазін, голова Виноградівської федерації з шахів Євгеній Ярина, президент федерації шахів Закарпатської області Юрій Мошак та віце-президент з шахів Закарпатської області Михайло Беглий.  
Участь у чемпіонаті взяли 16 команд по 4 учасників у кожній з Берегова, Ужгорода, Іршави, Мукачева, Виноградова, а також Берегівського, Виноградівського, Іршавського, Рахівського, Свалявського, Тячівського та Ужгородського районів. Навіть у двох невеликих кімнатах не вдалося розмістити всіх гравців, тому поставили столи і на коридорі. Грали 5 турів за швейцарською системою.
Наймолодшому учаснику було тільки 10 років, а найстаршому – за 70. «Радує те, що поруч з ветеранами грають і молоді учасники, які нічим не поступаються. Виноградів виставив на гру дві команди. Тут варто відмітити Сергія Русанова, який не раз був призером різних обласних чемпіонатів. А от Ярослав Щербак зі Сваляви, який на чемпіонаті України мав друге місце у віковій групі до 13 років. Є перспективні гравці із Мукачева, Ужгорода та Берегова. Наразі тішимося з того, що гра в шахи входить до 10-ти наймасовіших спортивних ігор області за підсумками проведення змагань», – зазначив Юрій Мошак.
– Для мене дуже важливий розвиток спорту взагалі, оскільки я сам є кандидатом у майстри спорту з шахів. Нас у районі таких є тільки 3, окрім мене ще Сергій Русанов та Володимир Кобаль. Протягом 8 років ми проводили змагання і під дубами, і в їдальні, і в Копані у бані…. І ось нарешті маємо своє приміщення. Хоч воно і в поганому стані, без світла та газу, проте сподіваємось, що до початку опалювального сезону та осінньої темряви у нас все буде, – сказав на відкритті клубу голова громадської організації «Шахово-шашковий клуб «Севлюш» Євгеній Ярина. – На черзі – розвиток стрільби (з лука та пневматичної зброї). На цю тему вже ведемо перемовини із директором Виноградівського ВПУ №34 Володимиром Гнатківським щодо надання тиру для любителів стрільби. Також планую розвивати у Виноградові фехтування.
Команда Мукачева зайняла на чемпіонаті перше місце і отримала кубок та золоті медалі. Місто над Латорицею представляли 12 шахістів у складі трьох команд. Друге місце здобули гравці з Ужгорода, третє – з Свалявщини. А на завершення учасники обласного турніру мали змогу поласувати смачним бограчем.
Наталія Кобаль